Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για την Υγεία

Δημοσίευση: 08 Νοε 2013 11:42 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:46

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, με ανακοίνωσή του "εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του, στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ και στον τομέα της υγείας-πρόνοιας, η οποία φέρνει παραπέρα υποβάθμιση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή της, με θύματα τα εκατομμύρια εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, μικροΕΒΕ και μικροαγροτών, που θα πληρώνουν περισσότερα, για να βρουν την υγειά τους είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα υγείας, αλλά και τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας.

Στο πλαίσο αυτής της βάρβαρης ταξικής πολιτικής, που υποχρηματοδοτεί τα δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας και γενικότερα, έχουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, βοηθητικό και ιατρικό προσωπικό, σε κλινικές και κρεβάτια, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα.

Και αντι η κυβέρνηση να λύσει αυτά τα οξυμένα προβλήματα, συγχωνεύει νοσοκομεία, κλινικές, καταργεί νοσοκομειακά κρεβάτια, βάζει σε διαθεσιμότητα μεγάλο κομμάτι του προσωπικού, που είναι ελλιπέστατο στη Λάρισα και γενικότερα. Ήδη έχει καταργήσει 8 νοσοκομεία και εκατοντάδες νοσοκομειακά κρεβάτια, έχει βάλει σε διαθεσιμότητα 1.665 υγειονομικούς πανελλαδικά και έρχεται η σειρά και της Θεσσαλίας.

Μετά τα χαράτσια των 5 € για είσοδο στα εξωτερικά ιατρεία και για τα απογευματινά ιατρεία, που βρήκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τα διατήρησε, τώρα επιβάλει από 1/1/14 νέο χαράτσι 25 € για την είσοδο για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία και 1 € για την εκτέλεση κάθε συνταγής στα φαρμακεία. Ταυτόχρονα συρρικνώνει και εμπορευματοποιεί περισσότερο τις δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αρχίζοντας από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος υπολειτουργεί λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης. Έτσι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ασθενείς  αναγκάζονται να πάνε στον ιδιωτικό τομέα υγείας-πρόνοιας, πληρώνοντας διπλά και τρίδιπλα για την υγεία τους.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, απέναντι σ’ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική καλεί σε οργανωμένο αγώνα τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, σε συμμαχία με τους μικρούς ΕΒΕ και αγρότες, για να διεκδικήσουμε:

•        Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθεί η εισφορά στον κλάδο Υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία-πρόνοια-ασφάλιση.

•        Το δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, να καλύπτει πλήρως και εφ’ όρου ζωής όλο τον πληθυσμό, στη βάση των σύγχρονων αναγκών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της επιστήμης και της νέας τεχνολογίας.

•        Να καταργηθεί το χαράτσι των 5 €, να μην εφαρμοσθεί το νέο χαράτσι των 25 € και κάθε άλλη πληρωμή στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Πλήρης παροχή δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας σε όλους.

•        Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες. Καμία πληρωμή για εξετάσεις.

•        Κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μην κλείσει, να μην συγχωνευτεί. Καμία κατάργηση δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών. Όχι στις απολύσεις, κινητικότητα και διαθεσιμότητα του προσωπικού. Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝΛ και στο ΠΠΝ. Να ολοκληρωθεί άμεσα η ΜΑΦ του ΓΝΛ. Να γίνει άμεσα δημόσιο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.

•        Κάλυψη των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα Νοσοκομεία, στα Κ.Υ, στον ΕΟΠΥΥ του Νομού Λάρισας, στο ΕΚΑΒ και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

•        Να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, με τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν. Να μην υπάρχουν συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.

•        Κοινωνικοποίηση των μονάδων υγείας του ιδιωτικού τομέα, που πληρούν τις προϋποθέσεις και ένταξη όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα. Να ενταχθούν επίσης οι υποδομές υγείας, μαζί με το προσωπικό των Δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων. Στο δημόσιο σύστημα μπορούν να απορροφηθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και άλλοι επιστήμονες επαγγελμάτων υγείας.

•        Το δημόσιο σύστημα, αναπτύσσεται και στα 3 επίπεδα, πρωτοβάθμιο (Κ.Υ με προσανατολισμό την πρόληψη), δευτεροβάθμιο (νοσοκομεία), τριτοβάθμιο (εξειδικευμένα και Πανεπιστημιακά νοσοκομεία), και το αναπτυγμένο σύστημα επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ).

•        Το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας να λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας, τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του. Να αναπτύσσεται σε κάθε δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά, σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (Φιλιππούπολη, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, ΤΕΙ). 

•        Να δημιουργηθεί σύγχρονη μεγάλη δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, με βάρος στην παιδική-εφηβική ηλικία.  

•        Δημιουργία Κρατικού Οργανισμού Φαρμάκου για την παραγωγή ή εισαγωγή, τον έλεγχο και τη διακίνηση όλων των σύγχρονων φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά. Ανάπτυξη κρατικής βιομηχανίας ιατρικών μηχανημάτων και υγειονομικού υλικού" καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass