ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΑΣ ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΙΩΣΕΙΣ

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό

Δημοσίευση: 08 Νοε 2013 16:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:46

Tο φθινόπωρο αλλά και ο χειμώνας αποτελούν πρόκληση για την υγεία καθώς ευνοούνται οι ιώσεις, η γρίπη και τα κρυολογήματα. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούμε είναι να ενισχύσουμε την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού, το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια είναι η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση.

Πρωταρχικός και σημαντικός παράγοντας αποτελεί η ενεργειακή πρόσληψη. Άτομα που υποσιτίζονται δηλαδή καταναλώνουν λιγότερες από 1000 θερμίδες/ημέρα ή άτομα που υπερσιτίζονται (παχύσαρκοι), έχουν αυξημένες πιθανότητες να αρρωστήσουν. Άρα θα πρέπει να φροντίζουμε να τρώμε όσες είναι οι ανάγκες του οργανισμού μας. Ουσίες ή συστατικά τροφίμων που έχουν παρατηρηθεί ότι ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού είναι:

1. Το β-καροτένιο, ουσία που καταστρέφει τα μολυσμένα από ιούς κύτταρα και περιέχεται σε φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα όπως, ντομάτα, καρότο καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι και το μπρόκολο.

2. Η πολύ διαδεδομένη βιταμίνη C, που όχι αδίκως έχει χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος σύμμαχος ενάντια στις λοιμώξεις. Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και ιντερφερονών. Μπορείτε να την βρείτε στα εσπεριδοειδή, στο ακτινίδιο, στο λάχανο, στη πιπεριά, στον μαϊντανό, στο κουνουπίδι και στο μπρόκολο.

3. Η βιταμίνη Ε, συμβάλλει στην παραγωγή των β-κυττάρων (μια κατηγορία λεμφοκυττάρων) και καλές πηγές αυτής αποτελούν το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά και τα θαλασσινά (γαρίδες).

4. Η αλυσίνη, ουσία με έντονη αντιμικροβιακή δράση, προλαμβάνει τα κρυολογήματα και περιέχεται στο σκόρδο και στο κρεμμύδι.

5. Τα προβιοτικά, ζωντανά στελέχη βακτηρίων που προστίθενται σε διάφορα τρόφιμα όπως το γάλα, το γιαούρτι αλλά και σε χυμούς φρούτων. Τα προβιοτικά εκτός του ότι βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, έχει αποδειχθεί και η ωφέλιμη δράση τους εναντίον των λοιμώξεων, παράγοντας πρωτεΐνες που αδρανοποιούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

6. Κάποια βότανα έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση ασθενειών όπως το κοινό κρυολόγημα. Το πιο διαδεδομένο και γνωστό είναι το χαμομήλι, με έντονη καταπραϋντική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass