ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Ακριβότερη από αύριο η «δωρεάν» υγεία

* Για «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ με αφορμή τη διακοπή συμβάσεων σε 59 γιατρούς μετά και τη δικαστική δικαίωση Λαρισαίας γιατρού

Δημοσίευση: 09 Νοε 2013 20:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:48
 
 
Στο μέσο μιας ακόμη αντιπαράθεσης ΕΟΠΥΥ και γιατρών, θα βρεθούν από αύριο Δευτέρα οι ασφαλισμένοι που θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους τις όποιες εξετάσεις απαιτηθούν. Αυτή τη φορά, μετά την απόφαση των εργαστηριακών γιατρών να προχωρήσουν από αύριο σε επ’ αόριστον επίσχεση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τη στάση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα, του ΕΟΠΥΥ, που αφενός δεν εξοφλεί έγκαιρα τις οφειλές του αφετέρου επιβάλλει με αναδρομική μάλιστα ισχύ, την επιστροφή χρημάτων (μέσω rebate και clawback).
Έτσι από αύριο όσοι Λαρισαίοι ασφαλισμένοι χρειαστούν εργαστηριακές εξετάσεις (μικροβιολογικές, ακτινοδιαγνωστικές, παθολογοανατομικές κ.ά.) θα πρέπει να πληρώσουν τις εξετάσεις από την τσέπη τους, για να τις... «εξοφληθούν» στο μέλλον καταθέτοντας την απόδειξη στον ΕΟΠΥΥ.
Σύλλογοι εργαστηριακών ιατρών, όπως η Ένωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Λάρισας, έχουν ανακοινώσει από ημέρες τη συμμετοχή τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις από βδομάδα, με τους ασφαλισμένους να καλούνται - για μια ακόμη φορά – να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να καλύψουν τα ελλείμματα του χρεοκοπημένου ΕΟΠΥΥ.
Η όλο και μεγαλύτερη μετακύλιση του κόστους των υπηρεσιών υγείας στους ίδιους τους ασφαλισμένους αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης μέσω του ΕΟΠΥΥ, το μέλλον του οποίου κρίνεται αυτές τις ημέρες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί επίσης αν θα παραμείνει πάροχος ή αγοραστής υπηρεσιών υγείας.
Εξέλιξη που σε κάθε περίπτωση θα επηρεάσει την ήδη ακριβότερη φαρμακευτική και ιατρική δαπάνη με τους ασφαλισμένους, να πληρώνουν δύο νέα «χαράτσια» υπέρ ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιανουαρίου μετά την καθιέρωση του ενός ευρώ επιπλέον ανά συνταγή καθώς και των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία. Η αποδόμηση γενικότερα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, θα σημάνει την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.
Με φόντο τον λεγόμενο εξορθολογισμό των οικονομικών της υγείας η κυβέρνηση οξύνει την αντιπαράθεσή της, τη μια με γιατρούς και κλινικάρχες και την άλλη με τους φαρμακοποιούς, με την «επικοινωνιακή επίθεση» της κυβέρνησης που στηρίζεται σε υπαρκτά φαινόμενα διαφθοράς, να υποκρύπτει τη διαρκώς αυξανόμενη επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.
ΟΦΕΙΛΕΣ
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, με αφορμή την αυριανή κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών, σε προχθεσινή ανακοίνωσή του τόνιζε πως «η κινητοποίηση αυτή κατέστη αναγκαία λόγω της αδιάλλακτης στάσης της πολιτείας για παράνομη επιβολή αυθαίρετων υποτιμολογήσεων και πολλαπλών κουρεμάτων των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσον αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις».
Διευκρινίζοντας πως «οι ιδιωτικές εργαστηριακές μονάδες εργάζονται σε καθεστώς οικονομικής εξαθλίωσης: Τιμολόγιο ΦΕΚ 1991 υποτιμολογημένο κατά 20%. Παρακράτηση 10% από το τιμολόγιο οφειλής των εργαστηριακών μονάδων λόγω ανεπάρκειας μηχανισμού εκκαθάρισης λογαριασμών από τον ΕΟΠΥΥ. Επιβολή πληρωμής από τα διαγνωστικά εργαστήρια του κόστους ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών ώστε να εκκαθαριστούν οι δαπάνες.
Παράνομη επιβολή αναδρομικής επιστροφής χρήματος κατά 50% (rebate + claw back) χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση του ύψους του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τον εργαστηριακό τομέα. Η εφαρμογή του claw back αναμένεται να σταλεί ως προσωπικό μήνυμα στο e-dapy από εβδομάδα, δεν θα έχει κλιμάκωση που σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί ισοπεδωτικά σε συγκεκριμένη ποσοστιαία αναλογία σε όλες τις εργαστηριακές μονάδες για το πρώτο εξάμηνο και θα είναι απαιτητέο ως καταβολή μετρητών στον ΕΟΠΥΥ εντός μηνός από τη γνωστοποίησή τους».
 Με τον ΙΣΛ να καταλήγει σημειώνοντας ότι «στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2014, προβλέπεται περαιτέρω σημαντική περικοπή και υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, απαγορευτική για την εξυπηρέτηση των αναγκών του πληθυσμού και ισοδύναμη με υγεία τριτοκοσμικής χώρας».
ΚΟΝΤΡΑ
Παράλληλα όμως με την αντιπαράθεση για τα «χρωστούμενα», οι γιατροί άνοιξαν νέο μέτωπο με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με αφορμή και την απόφαση να διακοπεί, για τέσσερις μήνες, η σύμβαση σε 59 γιατρούς πανελλαδικά εκ των οποίων οι 11 είναι Λαρισαίοι.
Γιατροί οι οποίοι «δεν έδωσαν επαρκείς απαντήσεις», όπως σημειώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, μετά από έλεγχο όπου διαπιστώθηκε πως «ένας αριθμός ιατρών οι οποίοι είχαν προβεί σε μία ή περισσότερες από τις κάτωθι ενέργειες: Υπερβολική ζήτηση παρακλινικών εξετάσεων ή θεραπευτικών πράξεων, σε ποσοστό το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο της ειδικότητάς τους. Ζήτηση πράξεων οι οποίες δεν συνάδουν και βρίσκονται εκτός της ειδικότητάς τους. Πρόκληση αυξημένων δαπανών λόγω συστηματικής και επανειλημμένης “αυτοπαραπομπής”, δηλαδή ταυτοπροσωπίας εντέλλοντος - εκτελούντος (self-referral)».
Κατά της απόφασης του ΕΟΠΥΥ προσέφυγαν δικαστικά 25 γιατροί ενώ για τις δύο πρώτες υποθέσεις, οι αποφάσεις (προσωρινές διαταγές) είναι θετικές υπέρ των ιατρών, μία εκ των οποίων είναι Λαρισαία.
Με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γεώργιο Ελευθερίου, μιλώντας στην «Ε», να περνά στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» του Οργανισμού προκειμένου να «δικαιολογήσει την ανεπάρκεια της διοίκησης».
Ο κ. Ελευθερίου επικρίνει τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τονίζοντας ότι η υπόθεση των 59 γιατρών «καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία ο ΕΟΠΥΥ και ο πρόεδρός του αντιμετωπίζουν την υγεία του ελληνικού λαού και τους γιατρούς. Είμαστε υπέρ του ελέγχου, προσθέτει ο κ. Ελευθερίου, αλλά του στοιχειοθετημένου ελέγχου που να αποδεικνύει πραγματικά παραβατικές συμπεριφορές και δεν θα χρησιμοποιείται ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια της διοίκησης» καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.
Σημειώνεται πως η απόφαση του ΕΟΠΠΥ για διακοπή της σύμβασης με τους ιατρούς, ουσιαστικά αφορούσε στη διακοπή της πρόσβασης των γιατρών στη συνταγογράφηση, απόφαση που ισοδυναμεί με «κλείσιμο» του ιατρείου. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις ιατρών που εξετάστηκαν δικαστικά μετά από αίτηση αναστολής, οι γιατροί έχουν πλέον τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων στους ασθενείς τους.
Με τον κ. Ελευθερίου να συμπληρώνει πως «ενώ η έρευνα από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, ο ΕΟΠΥΥ τιμωρεί τους γιατρούς χωρίς να έχει πόρισμα» με αποτέλεσμα η απόφαση να καταπέσει δικαστικά.
Η δικαστική εξέλιξη υποχρέωσε τον ΕΟΠΥΥ να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων τονίζει πως «οι θριαμβολογίες για δήθεν “δικαστικό κόλαφο” απέχουν από την πραγματικότητα καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η προσωρινή διαταγή είναι δικαστική απόφαση που δεν υπεισέρχεται στην ουσία της υποθέσεως και το κυριότερο λαμβάνεται δίχως τον αντίλογο του Οργανισμού.
Φυσικά η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και ο ΕΟΠΥΥ θα σεβαστεί απολύτως τις δικαστικές αποφάσεις για τους δύο ιατρούς που προσέφυγαν. Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει το έργο του με μοναδικό κριτήριο τη βελτίωση του επιπέδου υγείας των πολιτών και την προάσπιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων, δίχως να εμπλέκεται σε μάχες στο πεδίο των εντυπώσεων».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass