ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΖΗΤΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ενίσχυση των νοσοκομείων αντί κινητικότητας

* Γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, κατά τη χθεσινή σύσκεψη, παρουσίασαν στοιχεία για τις ελλείψεις προσωπικού καταρρίπτοντας το επιχείρημα περί «πλεοναζόντων»

Δημοσίευση: 13 Νοε 2013 1:54 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:53
«Τα νοσοκομεία της Λάρισας αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού, συνεπώς όχι μόνο δεν πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας – διαθεσιμότητας εργαζομένων, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να ενισχυθούν» τονίσθηκε χθες στη σύσκεψη, με τη συμμετοχή φορέων, που διοργάνωσαν από κοινού Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Λαρισαίων με θέμα το μέλλον των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Λάρισας.
Στη σύσκεψη, όπου αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα των ελλείψεων κυρίως σε προσωπικό – καταρρίπτοντας το επιχείρημα περί «πλεονάζοντος» προσωπικού - αποφασίσθηκε η συγκρότηση επιτροπής που θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη για να μεταφέρει την απόφαση των φορέων του νομού, στην οποία σημειώνεται «η αντίθεση στην κινητικότητα – διαθεσιμότητα, να μην γίνει καμία απόλυση εργαζομένου στα νοσοκομεία, να μην χαθεί ούτε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι για τη Λάρισα και να αναβαθμισθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας με την ενίσχυση των δυο νοσοκομείων».
Το πρόγραμμα κινητικότητας αποτελεί ειλημμένη απόφαση του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη να κάνει λόγο για κινητικότητα 900 εργαζομένων, ενώ στην 5η ΥΠΕ αντιστοιχούν 370 θέσεις εργαζομένων (όλων των ειδικοτήτων πλην ιατρών) που προκύπτει από το συντελεστή 5% για τους 7.400 εργαζόμενους στο σύνολο των νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» το θέμα, με βάση και τις απαιτήσεις της Τρόικας και τον σχεδιασμό του υπουργείο Υγείας θα πρέπει να κλείσει άμεσα (το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου) ωστόσο αυτό που δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη από το υπουργείο, που αναμένει τις εισηγήσεις των διοικητών ΥΠΕ, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογισθεί ο αριθμός των εργαζομένων ανά νοσοκομείο. Εξέλιξη που έχει αναστατώσει τους εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας που τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενώ χθες, με αφορμή τη σύσκεψη, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας η οποία κατέληξε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
ΕΝΤΑΣΗ
Η σύσκεψη των φορέων του νομού, ξεκίνησε αργά το μεσημέρι, με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρ. Παπαχαραλάμπους να αναφέρεται στο σκοπό της συνάντησης και με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό να τονίζει εξ αρχής ότι «είμαστε ενάντια στις απολύσεις, επιμένουμε στην εύρυθμη λειτουργία των δυο νοσοκομείων, έχουμε ανάγκη κάθε εργαζόμενο και κάθε κρεβάτι. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εντάξει ήδη έργα ύψους 30 εκατ. ευρώ στις δημόσιες δομές υγείας» για να καταλήξει σημειώνοντας ότι «κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι τα όρια της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί».
Ένταση απειλήθηκε ωστόσο όταν ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Λάζ. Μακρής, ενώ παρουσίαζε τις θέσεις του τονίζοντας πως «όταν κάποιοι απλά φωνασκούν, ορισμένοι άλλοι εργάζονται αθόρυβα, μεθοδικά και φέρνουν αποτελέσματα» καταφέρθηκε δυο φορές εναντίον του προέδρου των γιατρών του ΓΝΛ Λ. Καραγιώργου, τόσο με αφορμή τις παραπομπές ασθενών από δημόσια σε ιδιωτικά κέντρα υγείας όσο και με τη φημολογία ότι «κλείνει το ΓΝΛ», για να προκαλέσει τις αντιδράσεις παρισταμένων γιατρών και αιρετών.
Οι τόνοι έπεσαν γρήγορα για να συνεχίσει ο κ. Μακρής διαβεβαιώνοντας πως «δεν χάνει κανείς την εργασία του, δεν αφαιρείται κλίνη από κανένα νοσοκομείο, στις κενές θέσεις των νοσοκομείων θα προσληφθούν εργαζόμενοι και άλλων Υπουργείων» και πως «δεν θα υπάρξουν τοποθετήσεις εκτός νομού». Ο κ. Μακρής πρόσθεσε πως «παρά την αρχική δυστοκία του ΕΣΠΑ, σήμερα η προώθηση των έργων του προγράμματος βρίσκεται σε φάση overbooking» για να αναφερθεί τέλος το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας το οποίο «ενισχύεται με πρόσθετες υπηρεσίες και Τμήματα, διαθέτει εγκεκριμένους Προϋπολογισμούς έως το 2017, προβαίνει σε μαζικές αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων, ενισχύεται με έργα ΕΣΠΑ» παρουσιάζοντας τέλος την πρόταση στο ΚΕΣΥΠΕ για «ίδρυση ΜΑΦ, ίδρυση Μονάδας Εγκεφαλικών Επεισοδίων, Γαστρεντερολογική του ΕΣΥ, Νεογνική Χειρουργική, συνεργασία με Νευροχειρουργική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, συγκεντροποίηση της Αιμοδοσίας».
Ο δήμαρχος Λαρισαίων, Κων. Τζανακούλης, αφού αναφέρθηκε στις κατά καιρούς πρωτοβουλίες του Δήμου για τη στήριξη των νοσοκομείων της Λάρισας, κατέληξε σημειώνοντας ότι «σήμερα μας καίει η διαθεσιμότητα, τα νοσοκομεία της Λάρισας λειτουργούν οριακά, δεν μπορούμε να αφήσουμε περιθώρια ότι περισσεύουν διοικητικό προσωπικό και νοσηλευτές».
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Ρένα Καραλαριώτου τόνισε ότι «πρέπει να σώσουμε τα δυο νοσοκομεία της Λάρισας, τη δημόσια υγεία, να αναβαθμισθούν οι υπηρεσίες υγείας. Δεν μπορεί να τεθεί θέμα κινητικότητας, θα μας βρούνε απέναντι όλους».
«Ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης φωνασκεί και ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης εργάζεται για να βγάλουν τα νούμερα των Τροϊκανών» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη απαντώντας εμμέσως στον κ. Μακρή τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να απολυθεί κανείς εργαζόμενος και να ενισχυθεί το μέτωπο υπεράσπισης των νοσοκομείων».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Ιωάνν. Μεσσήνης εμφανίσθηκε επιφυλακτικός για τις «διαβεβαιώσεις» των διοικούντων, τονίζοντας ότι «όχι μόνο δεν πρέπει να υπάρξει διαθεσιμότητα αλλά ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό με σκοπό την εξομοίωση των νοσοκομείων προς τα πάνω» με τον πρόεδρο του Ιατρικού Τμήματος Λάρισας καθηγητή Ιωάνν. Στεφανίδη να σημειώνει πως «η περιφέρεια έχει ανάγκη από δυο αναβαθμισμένα νοσοκομεία».
«Να επικεντρωθούμε στη δημόσια υγεία» τόνισε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΛ Απ. Κομνός που στηλίτευσε δυσλειτουργίες από τη λειτουργία των νοσοκομείων με αφορμή τις «διπλές» κλινικές και τις διακομιδές ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Για να συμπληρώσει πως «οι νέες δομές χρειάζονται προσωπικό, όταν σήμερα στο ΓΝΛ από τις 1.006 οργανικές θέσεις υπηρετούν 796 εργαζόμενοι, όταν από το 2010 έχουν αποχωρήσει μέσω συνταξιοδοτήσεων 175 εργαζόμενοι, ενώ την ίδια περίοδο έγιναν μόνο 27 προσλήψεις. Συνεπώς για ποια κινητικότητα να μιλήσουμε» αναρωτήθηκε ο κ. Κομνός.
«Οι σημερινές πολιτικές, έχουν ως αποτέλεσμα των αύξηση των θανάτων και τη μείωση του προσδόκιμου ζωής» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Λ. Καραγεώργος απαντώντας στην κριτική ότι οι αντιδράσεις των εργαζομένων «υποκινούνται» για πολιτικούς λόγους. «Χωρίς μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, χωρίς αιματολόγο, ψυχίατρο και αντιδραστήρια το ΓΝΛ έχει «μισοκλείσει» στην πραγματικότητα. Φεύγουν τα ογκολογικά περιστατικά λόγω ελλείψεων οι οποίες είναι η αιτία για να φεύγουν περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα» κατέληξε ο κ. Καραγεώργος υπενθυμίζοντας ότι άλλοι νομοί, με λιγότερο πληθυσμό διαθέτουν περισσότερα νοσοκομεία.
«Θα υπάρξει μείωση των δομών υγείας; Θα υπάρξει κινητικότητα με φόντο την απόλυση;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΙΣΛ Ντίνος Γιαννακόπουλος, για να συμπληρώσει πως «στην πράξη γίνονται, όσα διαψεύδουν οι υπουργοί», ενώ σχολίασε και αιχμές περί ελέγχων του ΣΔΟΕ και σε συνδικαλιστές ιατρών.
Την ανάγκη για «ενιαία δημόσια δωρεάν υγεία, για κατάργηση επιχειρηματικότητας», «να μην γίνουν απολύσεις εργαζομένων αλλά μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ με τη δημιουργία νέων υποδομών στην υγεία» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές.
Στις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, αναφέρθηκαν τόσο η διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΠΝΛ Ντ. Ζησοπούλου όσο και η τομεάρχης Χειρουργικού Τομέα του ΓΝΛ Παρ. Μπέη.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΝΛ Γ. Φωτόπουλος τόνισε ότι «δεν μπορεί να ευσταθεί λογική στην απόφαση για κινητικότητα εργαζομένων στα νοσοκομεία την ώρα που δεσμεύονται να καλύψουν κενές θέσεις με υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από άλλες υπηρεσίες», ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝΛ Εφ. Χύτα τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας με ελλείψεις προσωπικού, πρόβλημα που διογκώνεται με αφορμή και τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων στα νοσοκομεία».
Η συζήτηση συνεχίσθηκε μέχρι αργά με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων και άλλων φορέων ενώ στη σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κ. Δεσπόπουλος, Χ. Καλομπάτσιος, Χ. Σιδερόπουλος, Ε. Λιακούλη, Α. Αδάμου, Ε. Αδαμάκη-Τζαβέλλα, Δ. Μητσιούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθ. Μητσιός και Α. Καλογιάννης, ο πρόεδρος του ΝΤ Λάρισας της ΑΔΕΔΥ Δημ. Παπαποστόλου, ο πρόεδρος του ΔΣΛ Δημ. Κατσαρός, η πρόεδρος των γιατρών του ΠΝΛ Σ. Σωτηράκου, η θεαματική αντιπεριφερειάρχης Μαρία Μαμάρα, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, της Επιτροπής Αγώνα Καθηγητών Λάρισας, συλλόγων της Λάρισας, γιατροί αλλά και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.
ΕΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ
Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρ. Κέλλας που απουσίαζε στο εξωτερικό, με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη, δήλωσε στην «Ε» πως «κανένα από τα δυο νοσοκομεία της Λάρισας δεν πρόκειται να κλείσει. Η όποια κινητικότητα των εργαζομένων θα αποφασισθεί εν καιρώ σε σύσκεψη με το υπουργείο Υγείας και την 5η ΥΠΕ. Δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος και αν χρειασθεί να μετακινηθούν ελάχιστοι εργαζόμενοι, αυτοί θα μετακινηθούν εντός του νομού» κατέληξε ο κ. Κέλλας.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass