ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ-ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Δωρεάν εξετάσεις σακχάρου σήμερα στη Λάρισα

Δημοσίευση: 14 Νοε 2013 1:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:53
 Πρόσκληση συμμετοχής στις δωρεάν εξετάσεις σακχάρου που θα πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί από 11π.μ.- 1μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου από την Ενδοκρινολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στην Κεντρική Πλατεία από φοιτητές της Ιατρικής απηύθυναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η δημοτική αρχή Λάρισας και εκπρόσωποι της Κλινικής και του Συλλόγου Ατόμων με Διαβήτη.
Η σημερινή εκστρατεία εντάσσεται στις δράσεις κατά της ασθένειας του σακχαρώδους διαβήτη, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα, ενώ σε περίπτωση βροχής οι εξετάσεις που διαρκούν λίγα λεπτά θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο της Ιατρικής Σχολής.
Στην τοποθέτησή του ο αναπληρωτής δήμαρχος Αθανάσιος Μαμάκος υποστήριξε πως «ο Δήμος Λαρισαίων χαιρετίζει κάθε πρωτοβουλία συλλόγου και επιστημονικής ομάδας που σχετίζεται με την πρόληψη στον τομέα της υγείας. Γι’ αυτό αποφάσισε να συνδράμει και στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Συλλόγου Ατόμων με Διαβήτη, καλώντας τους δημότες να προχωρήσουν στη σημερινή δωρεάν εξέταση σάκχαρου, που είναι μια ύπουλη ασθένεια, η οποία χτυπά ακόμη και τα παιδιά».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Ατόμων με Διαβήτη Δημήτρης Μηνάς τόνισε πως «στόχος του Συλλόγου είναι η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών γύρω από τον παγκόσμιο εφιάλτη που ακούει στο όνομα σακχαρώδης διαβήτης. Οι ασθενείς του, περίπου 450 εκατομμύρια συνιστούν από μόνοι τους το τρίτο κράτος σε πληθυσμό μετά την Κίνα και την Ινδία. Θα πρέπει και η ίδια η κυβέρνηση να σκύψει με σοβαρότητα πάνω από το πρόβλημα αυτό, καθώς οι δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία της χώρας για τη φαρμακευτική και όχι μόνο αντιμετώπισή του είναι τεράστιες».
Ο αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κουκούλης προσδιόρισε τους ασθενείς με σάκχαρο στη Θεσσαλία σε 45.000, ενώ 25.000 υπολογίζονται αυτοί που πάσχουν αλλά το αγνοούν. «Γι΄αυτό είναι απαραίτητη η προσέλευση του κόσμου στη σημερινή εκστρατεία, καθώς η πρόληψη της ασθένειας είναι το πλέον σημαντικό βήμα. Με την έγκαιρη αλλαγή του τρόπου ζωής, η νόσος μειώνεται σημαντικά κι έτσι ο ασθενής δεν κινδυνεύει να χάσει το πόδι του. Το μήνυμα που στέλνουμε στους πολίτες είναι ότι οφείλουν να δώσουν έμφαση στην πρόληψη της ασθένειας και στην κυβέρνηση πως πρέπει να σχεδιάσει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση του διαβήτη, αφού το κόστος από την φαρμακευτική αγωγή και τις συνέπειες των επιπλοκών ανέρχεται σε 2,5 δις ευρώ σε ετήσια βάση. Ουσιαστικά ο διαβήτης είναι μια πλημμυρίδα που κινδυνεύει να μας πνίξει, αν δεν υψώσουμε εγκαίρως τα απαιτούμενα φράγματα».
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθύντρια της Ενδοκρινολογικής Κλινικής και Μεταβολικών Νόσων του ΠΠΝ Αλεξάνδρα Μπαργιώτα χαρακτήρισε τη νόσο «σιωπηλή, που όταν δώσει συμπτώματα, τότε οι ιατρικές παρεμβάσεις δεν είναι ριζικές, αλλά υποστηρικτικές. Ο διαβήτης τύπου 2 από την οποία πάσχει ο μεγαλύτερος πληθυσμός των ασθενών οδηγεί σε πολλές επιπλοκές, με κύρια αιτία την παχυσαρκία. Ο προληπτικός έλεγχος επιβάλλεται να γίνεται μία φορά τον χρόνο, τουλάχιστον για όσους ανήκουν στις επικίνδυνες ομάδες, ενώ στην πρόληψη εντάσσεται η μεσογειακή δίαιτα και το βάδισμα διάρκειας 30 λεπτών ημερησίως».
Τέλος η εθελόντρια του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κωνσταντίνα Κεραμίδα ανέφερε πως «στο Ιατρείο (κτίριο Κατσίγρα) γίνονται σε καθημερινή βάση, τις απογευματινές ώρες, προληπτικές εξετάσεις, στο πλαίσιο της προσφοράς βοήθειας προς το κοινωνικό σύνολο σε συνεργασία με κινητές μονάδες».
Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο αντιπρόεδρος της Εταιρίας Δημόσιας Υγείας Περιβαλλοντικής Υγιεινής Δημήτρης Παπαγιάννης.
Γ. Ρούστας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass