Δεν απολύεται και δεν μετακινείται κανείς, στα νοσοκομεία της περιοχής

Δημοσίευση: 18 Νοε 2013 21:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:57

 

Η 5η Υγειονομική Περιφέρεια, όπως πάντα υπευθύνως πράττει, έτσι και στην παρούσα φάση, κρατάει τις υποσχέσεις της, διαβεβαίωσε σε συνέντευξη τύπου, ο διοικητής της κ. Λάζαρος Μακρής, απευθυνόμενος πρωτίστως, πρωτίστως στους εργαζόμενους των νοσοκομείων ευθύνης της, αλλά και στους πολίτες που παρακολουθούν τις εξελίξεις,

Σύμφωνα και με ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ «Στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ ο διοικητής της κ. Λάζαρος Μακρής μετέφερε την αγωνία των εργαζομένων, τις απόψεις των φορέων, καθώς και τις θέσεις του πολιτικού και αυτοδιοικητικού κόσμου του νομού Λάρισας, όπως αυτές εκφράσθηκαν στην συνεδρίαση που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Επί της ουσίας υπερασπίστηκε με στοιχεία την θέση της μηδενικής κινητικότητας στην βάση του επιχειρήματος ότι όχι μόνον δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος, αλλά τα νοσοκομεία μας χρειάζονται μεγαλύτερη ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την απόφαση που ελήφθη από το υπουργείο για ενδυνάμωση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με πρόσθετες δομές και υπηρεσίες.

«Τώρα που εξέλιπε ο φόβος του δήθεν κλεισίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, τον οποίο ορισμένες πλευρές για τους δικούς τους ακατανόητους λόγους για καιρό καλλιεργούσαν , ας μην φορτώνουμε με περισσότερη αγωνία τους εργαζόμενους, για πιθανολογούμενες δήθεν απολύσεις ή για μετακινήσεις εκτός νομού. Και ας δώσει το αρμόδιο όργανο του υπουργείου μας, το ΚΕΣΥΠΕ σήμερα μια ρητή διαβεβαίωση ως προς τις παραπάνω ανησυχίες» υπογράμμισε και ζήτησε ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Λάζαρος Μακρής.

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεσμεύτηκε με κατηγορηματικό τρόπο ως εξής:

Πρώτον, δεν απολύεται κανείς. Αντιθέτως τα νοσοκομεία χρειάζονται ενίσχυση. Δεύτερον, είναι πολιτική απόφαση και μάλιστα τεχνικά διασφαλισμένη, να μην μετακινηθεί κανείς εκτός Λάρισας. «Δεν θα ξεσπιτωθεί κανείς» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση. Η όποια μετακίνηση αποφασισθεί, θα αφορά σε μία κλειστή, ελεγχόμενη υπόθεση των δύο νοσοκομείων της ίδιας πόλης, με αποκλειστικό γνώμονα τον εξορθολογισμό του δείκτη των παρεχόμενων υπηρεσιών, ανά εργαζόμενο.

Δράττοντας στη συνέχεια την ευκαιρία ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στη βάση της ομολογούμενης πρόθεσης του Υπουργείου Υγείας να στηρίξει τα νοσοκομεία, έκανε τις παρακάτω δύο προτάσεις, οι οποίες έγιναν δεκτές την ίδια στιγμή:

Πρώτη πρόταση: Εκτός από τις κενές οργανικές θέσεις των νοσοκομείων μας, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εγκρίνει την προκήρυξη και άλλων κενών οργανικών θέσεων, προκειμένου να μπορέσουν να απορροφηθούν συμπολίτες μας που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα από άλλους φορείς και οι οποίοι είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία, είτε χάριν των ειδικοτήτων τους, είτε επειδή προηγουμένως θα δεχθούν μια σχετική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Δεύτερη πρόταση: Ευθύς μόλις ανοίξει η διαδικασία των μετατάξεων, να ληφθεί πρόνοια, πριμοδότησης πρόσθετων μορίων για όσους επιλέγουν νοσοκομεία του τόπου τους.

Από την ενημέρωση επίσης του υπουργείου προκύπτει ότι προσλαμβάνονται άμεσα 419 γιατροί και 93 νοσηλευτές και μετά την σύνταξη των νέων προϋπολογισμών των νοσοκομείων, παρέχεται η δυνατότητα με έγκριση των διοικήσεων της υγειονομικής περιφέρειας να προσλαμβάνονται επικουρικοί ιατροί που χρειάζεται το κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια εγκρίθηκε η κίνηση διαδικασιών πρόσληψης εβδομήντα ατόμων επικουρικού προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας από έξι μήνες έως ένα έτος, προκειμένου να καλυφθούν άμεσες και επιτακτικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό στις μονάδες υγείας και των Κέντρων Υγείας αυτών, αρμοδιότητάς μας. Ζητήσαμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας διορισμού 40 ειδικευμένων γιατρών Ε.Σ.Υ., των οποίων ο διορισμός εκκρεμεί στο υπουργείο.

Τέλος, κλείνουμε με μία ακόμη θετική είδηση που θα εξειδικεύσουμε τις προσεχείς ημέρες. Τα νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας διαθέτουν για το έτος που διανύουμε περίσσευμα πόρων της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Αυτό σημαίνει ότι οι διοικήσεις τους, θα πρέπει να δεσμεύσουν όλα εκείνα τα χρηματικά  ποσά που είναι απαραίτητα για παραγγελίες που πιθανόν δεν έχουν γίνει, για επισκευές βλαβών που πιθανόν δεν έχουν υλοποιηθεί για την ενίσχυση κάθε κατηγορίας δαπανών που είναι απαραίτητη, προτού επιστρέψουμε πιστώσεις που δεν δαπανήσαμε. Οι δικαιολογίες ότι δήθεν δεν επαρκούν οι πιστώσεις και γι αυτό ορισμένες φορές παρατηρούνται προβλήματα και δυσλειτουργίες, ακόμη μία φορά αποδεικνύονται παντελώς ανυπόστατες.» 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass