Ενημέρωση για την υπέρταση

Δημοσίευση: 05 Απρ 2013 15:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:22

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που εορτάζεται στις 7 Απριλίου, ο γιατρός της  Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ενημερώνει για την αρτηριακή υπέρταση, που είναι και το θέμα του φετινού εορτασμού:

 

«Ως γνωστόν, η 7η Απριλίου, επέτειος ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και αφιερώνεται κάθε χρόνο σε κάποιο θέμα σχετικό με την υγεία.

Το θέμα στο οποίο επικεντρώνεται ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είναι η αρτηριακή υπέρταση και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία.

Η πάθηση αυτή (συστολική πίεση αίματος ≥ 140 mmHg ή διαστολική πίεση αίματος ≥ 90 mmHg) αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, επειδή, αν δεν προληφθεί ή αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή και θάνατο, ιδιαίτερα στην περίπτωση που συνοδεύεται από άλλες χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή καταστάσεις όπως παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα λιπιδίων αίματος (υπερχοληστεριναιμία), κάπνισμα, κατάχρηση αλατιού στη διατροφή, και κατάχρηση αλκοόλ.

Τόσο η συστολική όσο και η διαστολική αρτηριακή πίεση είναι ισχυροί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, που αντιπροσωπεύει περίπου το 50% του συνόλου των θανάτων στις αναπτυγμένες χώρες.

Στη χώρα μας, το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αρτηριακή υπέρταση αυτή τη στιγμή είναι κατά μέσο όρο 20%.

Τα αποτελέσματα από τον έλεγχο της υπέρτασης μέσω της πρόληψης και της αποφυγής των ανωτέρω αναφερομένων παραγόντων κινδύνου και με την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής με σωστή διατροφή και σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντικά και ενθαρρυντικά».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass