Ο Ιατρικός Σύλλογος για τη συνταγογράφηση της Πραζόλης

Δημοσίευση: 08 Απρ 2013 16:32 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:27
Σχετικά με τον περιορισμό της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας Prazole, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 29211/2013 (ΦΕΚ Β 692 26/3/2013) περί θετικής λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτησή μας προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μ. Σαλμά για την αιφνιδιαστική και αντιεπιστημονική αυτή απόφαση, που περιορίζει την ιατρική λειτουργία.
Τονίζουμε, ότι η συνταγογράφηση της ανωτέρω δραστικής ουσίας μόνο από γαστρεντερολόγους ενέχει κινδύνους για την υγεία των ασθενών και θα επιφέρει παρενέργειες στην περίθαλψη με μεγαλύτερο κόστος.
Οι διεθνώς τεκμηριωμένες απόψεις για την χρήση της Prazole, από τους κλινικούς γιατρούς είναι πολλές και ο περιορισμός της χρήσης της δημιουργεί προβλήματα αντί να επιλύει, διότι βάζει το κόστος πάνω από τις υγειονομικές ανάγκες. Η υπόσχεση ότι θα επιτραπεί η χρήση της πραζόλης από τους κλινικούς ιατρούς με ασφαλιστικές δικλείδες (π.χ διαπιστωμένο έλκος, ιστορικό έλκους, γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση κλπ) μπορεί να βελτιώνει αλλά δεν μας ικανοποιεί. Η δικαιολογία ότι υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφησης ρανιτιδίνης για γαστροπροστασία κλπ φέρνει την ιατρική πολλά χρόνια πίσω και δεν είναι ανεκτή.
Θεωρούμε και το τονίζουμε, ότι χρειάζονται μεν δικλείδες προς αποφυγή ανεξέλεγκτης χρήσης, όπως θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, που η πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει, αλλά ο κάθε γιατρός πρέπει να μπορεί να λειτουργεί χωρίς περιορισμούς με βάσει τους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες ιατρικής λειτουργίας και δεοντολογίας, προς το συμφέρον των ασθενών.
Ζητάμε λοιπόν την άμεση απόσυρση του περιορισμού αυτού που μόνο ζημιά θα προκαλέσει στο κοινωνικό σύνολο και στον ιατρικό κόσμο. Η νοοτροπία του καλού και υπάκουου μαθητή προς τους τροϊκανούς υπαλλήλους για περιορισμό των δαπανών υγείας με κάθε τρόπο καταγγέλλεται ως απαράδεκτη» καταλήγει ο ΙΣΛ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass