ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Εχω ατζέντα τετραετίας

Καλύτερα να μιλάμε, παρά να είμαστε με το δάκτυλο στη σκανδάλη, δήλωσε σε συνέντευξή του στον Alpha για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2024 7:25

ΑΘΗΝΑ
«Είναι καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ. Ερντογάν, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Βασικές διαφορές πάντα υπάρχουν η Ελλάδα υπερασπίζεται τα βασικά της δικαιώματα. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι σήμερα σε πολύ πιο ισχυρή θέση σε σχέση με το 2019 και αναπτύξαμε ισχυρές συμμαχίες. Η χώρα είναι πολύ πιο ενισχυμένη αμυντικά και πολιτικά σε σχέση με την Τουρκία. Πρέπει να γίνει εμπέδωση του καλού κλίματος. Μπορούμε να συνεργαζόμαστε παρά τις δυσκολίες. Για παράδειγμα, το μεταναστευτικό που ήταν το μείζον θέμα το 2019 δεν είναι σήμερα. Αντί για παράνομους μετανάστες, τώρα από την Τουρκία έχουμε νόμιμους τουρίστες με το πρόγραμμα της visa».
Οσον αφορά για την Μονή της Χώρας «αχρείαστη και προκλητική ενέργεια θα το θέσω στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα θίξω το ζήτημα και θα ζητήσω αν υπάρχει δυνατότητα αντιστροφής της απόφασης αυτής».
«Οικοδομήσαμε και ένα πλέγμα ισχυρών συμμαχιών, όχι μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Γαλλία. Εντάξαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία. Έχουμε αποφάσεις της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα ζητήματα αυτά, με αποτέλεσμα σήμερα η Ελλάδα να είναι πολύ πιο θωρακισμένη και πολύ πιο ενισχυμένη, αμυντικά και πολιτικά, σε σχέση με την Τουρκία. Και αυτό είναι το οποίο μας επιτρέπει από μια θέση, θα έλεγα, αυτοπεποίθησης να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, χωρίς να υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας, με μια διάθεση όμως να μπορούμε να πετύχουμε το ελάχιστο. Και ποιο είναι το ελάχιστο; Η εμπέδωση του καλού κλίματος. Γιατί το γεγονός ότι δεν έχουμε, παραβιάσεις και παραβάσεις του εναέριου χώρου μας για παραπάνω από δώδεκα μήνες, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει…».
Για την επικράτηση του VMRO στη Β. Μακεδονία: «Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δω πώς ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του. Δέχθηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους. Ας κάνουμε λίγο υπομονή θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά δεν θα αποτελέσουν θέσεις της νέας κυβέρνησης και μετεκλογικά, αλλιώς θα έχουμε ζητήματα».
Για τον Εντι Ράμα: «Ερχεται να μιλήσει στην ομογένεια, δημοκρατική χώρα είναι η Ελλάδα, κανείς δεν θα απαγόρευε ποτέ σε έναν ηγέτη να μιλήσει στη χώρα. Το θέμα έχει πάρει μεγαλύτερη δημοσιότητα από ό,τι θα έπρεπε, ίσως δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος λίγο πριν τις Ευρωεκλογές».
ΣΤΑΘΕΡΗ ΑYΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ
Για την ακρίβεια: «Είναι πραγματικό πρόβλημα όχι μόνο στην Ελλάδα και δεν είμαστε πρωταθλητές, Υπάρχει στην Ευρώπη στην Αμερική. Η Ελλάδα εξέρχεται από βαθιά οικονομική κρίση και ίσως πολλοί ξεχνούν οτι χάσαμε μια δεκαετία όπου απωλέσαμε το 25% του πλούτου και προσπαθούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.
Υλοποιούμε μία πολιτική σταθερής αύξησης των μισθών. Παρεμβαίνουμε και έχουμε βάλει και μεγάλα πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται. Ο e-καταναλωτής είναι ένα εργαλείο ώστε οι καταναλωτές να φτιάξουν το φθηνότερο καλάθι. Αναγκάζει τα ίδια τα σούπερ μάρκετ να μπουν σε ανταγωνισμό, ήδη βλέπουμε μειώσεις τιμών, » είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Υπάρχει προοδευτικότητα στη φορολογική κλίμακα, θεωρώ ότι η προοδευτική φορολόγηση είναι δίκαιη. Δεν μπορεί στην παρούσα κατάσταση να δοθούν 13ος και 14ος μισθός στους συνταξιούχους, ούτε να μειωθούν οι φορολογικές κλίμακες. Οι εργοδοτικές εισφορές και η μείωσή τους είναι στόχος της κυβέρνησης», είπε σε άλλο σημείο.
Για την αγορά εργασίας: «Έχουμε νέες θέσεις εργασίας, όσο μειώνεται η ανεργία αυξάνεται η δύναμη του εργαζόμενου. Στον τουρισμό οι εργοδότες έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν περισσότερο, να έχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, να τηρούν την εργασιακή νομοθεσία στους εργαζόμενους και θα βρουν κόσμο να δουλέψει. «Υπάρχει συγκροτημένη πολιτική για ένταξη ΑμεΑ στην αγορά εργασίας, ενώ επιστρέφουν τα παιδιά από το εξωτερικό. Οσον αφορά στο ΑΣΕΠ λειτουργεί με αντικειμενικότητα, διαφάνεια, αλλά πολύ αργούς ρυθμούς», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΓΙΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Για τις ευρωεκλογές: «Θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές. Όσα θα γίνουν στην Ευρώπη στην επόμενη πενταετία θα επηρεάσουν ιδιαίτερα την πατρίδα μας. Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ευρώπη που προσπαθεί να βρει τα πατήματα της. Η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια και η ΝΔ πρέπει να είναι ισχυρή. Δύο παραδείγματα, το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα υπάρξει επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης; Θα έχουμε ένα κοινό Αμυντικό Ταμείο; Κάποιες χώρες είχαν επαναπαυτεί ότι θα υπάρχει πάντα το κοινό ταμείο του ΝΑΤΟ, αλλά θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μια πυραυλική ομπρέλα από την οποία και η Ελλάδα θα είναι ωφελημένη;».
ΑΝΤΖΕΝΤΑ 4ΕΤΙΑΣ
«Κυρίαρχος είναι ο λαός, έχω ατζέντα τετραετίας, είναι αλαζονικό να μιλάμε από τώρα για τις εκλογές του 2027, τότε θα γίνουν εκλογές. Κάθε κόμμα εξουσίας διεκδικεί να ξανακερδίζει τις εκλογές με τον αρχηγό του», είπε.
Σε σχετική ερώτηση που του έγινε για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αριστερό πρόσημο ο κ.Μητσοτάκης απάντησε: «Όλα αυτά θα προϋπέθεταν ένα πολιτικό περιεχόμενο, δυσκολεύομαι να το αναζητήσω. Κινούμαστε σε ένα επίπεδο που συνδυάζει τοξικότητα με έναν τελείως απλοϊκό λόγο, δεν ξέρω αν μπορώ να αναζητήσω πολιτικό πρόσημο. Πολύ απολιτίκ τοξικός λαϊκισμός που μπορεί να απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι θυμωμένοι. Προσωπικά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναλώσω ενέργεια να απαντώ σε αυτού του είδους τις επιθέσεις που έχουν και έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά».
Αναφερόμενος στο σόσιαλ: Με το ΤΙΚ ΤΟΚ μπορώ να δείξω ποιος είμαι εκτός πολιτικής. Δεν είναι μόνο χαβαλές το ΤΙΚ ΤΟΚ περνάμε και μηνύματα».
Σε ερώτηση ποιο είναι το προτέρημα και ποιο το μειονέκτημά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «είμαι πολύ πεισματάρης και ανυπόμονος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass