Πιο κοντά ...αμετακίνητοι Μητσοτάκης-Ερντογάν

Διαφώνησαν για Μονή της Χώρας, μουσουλμανική μειονότητα Θράκης και Χαμάς * Κοινό ενδιαφέρον για θετική ατζέντα στις διμερείς σχέσεις

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2024 8:00
 Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται από τη Συνθήκη  της Λωζάννης, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός για τη Θράκη, αντιστασιακή οργάνωση  η Χαμάς, δίνει μάχη για τα εδάφη της, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός για τη Θράκη, αντιστασιακή οργάνωση η Χαμάς, δίνει μάχη για τα εδάφη της, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος

ΑΘΗΝΑ
Με διάθεση να εστιάσουν στη θετική ατζέντα των διμερών σχέσεων, αλλά και χωρίς να κρύψουν τις διαφωνίες τους σε επιμέρους θέματα ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, τονίζοντας αμφότεροι ότι θέλουν να διατηρηθεί το θετικό κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Ο Κ. Μητσοτάκης συνόψισε τη συνάντηση, λέγοντας: «Μπορούμε να γράφουμε και μια παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας. Με το βλέμμα στα πολλά που μας ενώνουν, επιδιώκουμε να πυκνώσουμε τις επαφές μας».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο έθεσε το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί: «Με ειλικρίνεια συζητήσαμε τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει πια ως τέμενος. Ο κ. Ερντογάν άκουσε όσα είπα και πιστεύω ότι, κατ’ ελάχιστον, είναι σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την πολιτιστική αξία του μνημείου, για να μπορεί να είναι επισκέψιμο από όλους».
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε ξανά για «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα, αλλά τόνισε ότι θέλει να εστιάσει στη θετική ατζέντα.
Μια αναφορά που δεν άφησε αναπάντητη ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης» τόνισε. Πρόσθεσε, δε, ότι στη Θράκη «χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά» και πως «θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία».
Ειδικότερα:
Θέμα τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα έθεσε ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις κοινές τους δηλώσεις στην Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο να επαναλαμβάνει όλα όσα είχε πει στο Μαξίμου τον περασμένο Δεκέμβριο. Παράλληλα, υπήρχε ένταση σχετικά με τη Χαμάς και το κατά πόσο είναι τρομοκρατική οργάνωση.
«Σας χαιρετώ εγκάρδια και με σεβασμό. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που φιλοξενώ τον αξιότιμο κ. Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του. Επισκέφτηκα την Αθήνα τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Συνεργασίας, είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία για ανοικτούς διαύλους διαλόγου. Καταγράψαμε τη συναντίληψη με τη διακήρυξη των Αθηνών περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας. Η επίσκεψη του αξιότιμου Κυριάκου αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας. Τον ευχαριστώ για την ειλικρίνεια του στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων.
Πεποίθησή μου είναι πως η ενίσχυση συνεργασίας Τουρκίας και Ελλάδας θα είναι για το καλό των χωρών και της ευρύτερης περιοχής. Εξετάσαμε τα θέματα της κοινής ατζέντας. Εργαζόμαστε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο που έφτασε στα 5,8 δισ. δολάρια. Το κοινό επιχειρηματικό συμβούλιο θα έχει μεγάλη συμβολή στις προσπάθειές μας. Οι χώρες μας που βρίσκονται σε σεισμική ζώνη έχουν εμπεδώσει αυτό που απαιτεί το δίκαιο του γείτονα. Υπεγράφη γι’ αυτό, το μνημόνιο διαχείρισης φυσικών καταστροφών. Συζητήσαμε και τα αλληλένδετα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις. Θέλουμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο καλού διαλόγου και γειτονίας», τόνισε ο κ. Ερντογάν.
«Οι δυτικές χώρες πρέπει να μιλήσουν πιο δυνατά απέναντι στη σφαγή αμάχων, μεταξύ τους 15.000 παιδιά»
Η καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα. Είμαστε σύμφωνοι πως δεν υπάρχει θέση για αυτές στην περιοχή μας. Προσμένουμε η θετική ατμόσφαιρα στη σχέση μας να συμβάλλει στην πλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό, που θα ενισχύσει τη γαλήνη στην περιοχή. Μιλήσαμε για τη γενοκτονία στη Γάζα. Η ισραηλινή διοίκηση κλείνει τ’ αφτιά στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και στοχοποιεί τη Ράφα. Οι δυτικές χώρες πρέπει να μιλήσουν πιο δυνατά απέναντι στη σφαγή αμάχων, μεταξύ τους 15.000 παιδιά.
Ευχαριστώ τον κ. πρωθυπουργό για τη στάση της Ελλάδας στον ΟΗΕ σχετικά με την Παλαιστίνη. Περιμένουμε να υποστηρίξει τις ενέργειές μας για τις σφαγές στη Γάζα. Τον Δεκέμβριο στην Αθήνα σας είχα πει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο, που δεν μπορεί να λυθεί. Οι ελπίδες μας για το μέλλον της συνεργασίας μας αυξάνονται. Θέλω να διευκρινίσω ένα θέμα: η Τουρκία είναι χώρα υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας. Ανοίξαμε ξανά τη Μονή της Χώρας για λατρεία και επίσκεψη, μετά την απόφαση του 2020. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία να δοθεί στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς τη UNESCO», προσέθεσε.
Οι διαφωνίες που εξέφρασε και οι αιχμές που άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου για τη ζεστή φιλοξενία. Μια συνάντηση η οποία είναι η τέταρτη μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες. Αποδεικνύει ότι μπορούμε να καθιερώσουμε την προσέγγιση αμοιβαίας κατανόησης όχι ως εξαίρεση, αλλά ως παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας», δήλωσε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι θετική εξέλιξη σε μια εποχή δύσκολη για τη διεθνή ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. «Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με μεγάλο όφελος», συνέχισε και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην συμφωνία για την επίσημη ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου. Είπε ότι είναι ένα από τα πολλά βήματα, ώστε να φτάσουμε στο στόχο να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές.
«Και οι δύο λαοί μας όπως είχα δεσμευτεί απολαμβάνουν καρπούς σημαντικής πρωτοβουλίας, να μπορούν Τούρκοι να ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά και η διαδικασία έκδοσης βίζας να διαρκεί μόνο λίγα λεπτά», συμπλήρωσε.
«Και στον κρίσιμο τομέα του μεταναστευτικού η συνεργασία αποδίδει απέναντι στις παράνομες ροές και τους άθλιους διακινητές. Πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Και οι δύο έχουμε πιεστεί από μεταναστευτικά βήματα και η Ελλάδα ανέκαθεν συμφώνησε και εξακολουθεί να συμφωνεί στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ», υπογράμμισε.
«Οι μειονότητες στις χώρες μας που προσδιορίζονται από τη συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν γέφυρα φιλίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη συνθήκη της Λωζάνης και το έμπρακτο ενδιαφέρον για την ευημερία της επιβεβαιώνεται με την έμπρακτη τήρηση αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας», πρόσθεσε. «Θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία», συνέχισε. «Είχαμε ευκαιρία να συζητήσουμε τη στενοχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τέμενος. Κατ’ ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιστική αξία του μνημείου, ώστε να είναι επισκέψιμο από όλους», επισήμανε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. «Με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα στα θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή. Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί. Όμως, συμφωνούμε στο ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και το αιματοκύλισμα στην περιοχή και να οδηγηθούμε σε ανακωχή διαρκείας, να προστατευθούν οι άμαχοι της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Συμφωνούμε ότι θα ήταν κολοσσιαίο λάθος να εκδηλωθεί χερσαία επίθεση στη Γάζα. Μόνη βιώσιμη επιλογή η επιστροφή στην πολιτική διαδικασία και η λύση των δύο κρατών», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.
Για το κυπριακό είπε ότι «προφανώς διαφωνούμε, αλλά το αντίδοτο στο αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο» και «πρέπει να δοθεί χρόνος στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστήριζε και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με προϋπόθεση το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
«Και σήμερα δείξαμε ότι δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπογράψαν χθες στην Άγκυρα.
«Επιθυμούμε να πυκνώσουμε τις διμερείς μας επαφές. Να συνεχίσουμε το θετικό δρόμο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
«Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και πάνω από όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ο Τάγιπ Ερντογάν είπε ότι διαφωνούν με το χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. «Αυτό μπορεί να γίνει», ανταπάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος.
ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΦΙΝΤΑΝ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στην Άγκυρα λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι και τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καθώς δεν προβλέπεται πρωτόκολλο επίσημης υποδοχής μιας και το ραντεβού κορυφής ορίζεται ως επίσκεψη εργασίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου ήταν παρόντες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Μετά το πολυαναμενόμενο τετ-α-τετ τους ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.
*Σε μία κίνηση που σηματοδοτεί την αναβάθμιση του δείπνου μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε η τουρκική πλευρά.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, το «παρών» στο δείπνο των δύο ηγετών επρόκειτο να δώσει και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος έπειτα από πρόσκληση της τουρκικής προεδρίας.

 

Συνεργασία σε υγεία, πολιτική προστασία

Δημιουργείται διμερές επιχειρηματικό συμβούλιο* Κοινή δήλωση

 

ΑΘΗΝΑ Στην ανάγκη διατήρησης της θετικής ατζέντας Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρονται στην κοινή τους δήλωση, μετά τις επαφές στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Δευτέρας. Μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσαν κοινή δήλωση. Σε αυτή υπογραμμίζουν την ανάγκη συνέχισης της θετικής ατζέντας Ελλάδας και Τουρκίας και αναφέρονται ειδικότερα:
Στην ίδρυση του τουρκο-ελληνικού επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο θα προωθήσει την επιχειρηματική συνεργασία με βάση συγκεκριμένους και καλά στοχευμένους τομείς, και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να διπλασιάσουν τον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.
Στη σύναψη μνημονίου συμφωνίας για τη συνεργασία σε θέματα Διαχείριση καταστροφών και εκτάκτων αναγκών.
Στην υπογραφή συμφωνίας για τη συνεργασία στους τομείς της Υγείας και Ιατρικών Επιστημών.
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
Ακολουθεί η κοινή δήλωση Μητσοτάκη-Ερντογάν:
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκαν στις 13 Μαΐου , στην Άγκυρα, σε πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας.
Οι δύο ηγέτες εξέτασαν τα αποτελέσματα του 5ου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023, και έκαναν απολογισμό της προόδου των συναντήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί έκτοτε, με βάση τους πυλώνες του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, υπό την καθοδήγηση των Υπουργών Εξωτερικών.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος σε διάφορους τομείς. Οι δύο χώρες υπογράμμισαν τη σημασία του κοινού σχεδίου δράσης για την οικοδόμηση της οικονομικής συνεργασίας ως βασικό πυλώνα των διμερών σχέσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν επίσης την ίδρυση του τουρκο-ελληνικού επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο θα προωθήσει την επιχειρηματική συνεργασία με βάση συγκεκριμένους και καλά στοχευμένους τομείς, και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να διπλασιάσουν τον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.
Αναγνωρίζοντας τις κοινές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της σεισμικής ευαλωτότητας της περιοχής και υπενθυμίζοντας τους τραγικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου 2023 στην Τουρκία, οι δύο πλευρές σημείωσαν με ικανοποίηση τη σύναψη μνημονίου συμφωνίας για τη συνεργασία σε θέματα Διαχείριση καταστροφών και εκτάκτων αναγκών.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την υπογραφή συμφωνίας για τη συνεργασία στους τομείς της Υγείας και Ιατρικών Επιστημών.
Οι ηγέτες εξέτασαν επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και επιβεβαίωσαν την κοινή τους άποψη ότι το σημερινό κλίμα στις διμερείς σχέσεις συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή.
Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών τους να συντονίσουν τις εργασίες τους ενόψει των επόμενων συναντήσεων στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος οδικού χάρτη.
Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εδραιώσουν το σημερινό θετικό κλίμα σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Αθήνας του 2023 για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία, να διερευνήσουν περαιτέρω τομείς συνεργασίας, να συνεχίσουν τις τακτικές ανταλλαγές και να διατηρήσουν αποτελεσματικούς διαύλους επικοινωνίας σε πολλαπλά επίπεδα, προς όφελος και των δύο εθνών σε μια ατμόσφαιρα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass