Παράταση με «καπέλο» 200 ευρώ σε ρυμουλκούμενα - τρέιλερ

* ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ * ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΦΕΚ * ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2024 14:50

Μια τελευταία ρύθμιση στο ζήτημα έκδοσης στοιχείων κυκλοφορίας για χρήση οχημάτων κατηγορίας Ο1 και Ο2 (ρυμουλκούμενα - τρέιλερ), συμπεριλαμβανομένων και των ειδικής χρήσεως ειδικού σκοπού μη μεταφοράς εμπορευμάτων, ενεργοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με σχετική τροπολογία.

Με τη νέα νομοθετική διάταξη παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ρυμουλκούμενων - τρέιλερ, που είχαν παλαιότερα τεθεί νόμιμα σε κυκλοφορία με ειδικά σημειώματα ρυμούλκησης (Ε.Σ.Ρ.) και δεν είχαν εκδώσει στοιχεία κυκλοφορίας εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που προέβλεπε η υπ’ αρ. 2805/2021 Υπουργική Απόφαση (δηλαδή μέχρι 29/12/2023), να εκδώσουν στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες), κατόπιν καταβολής παραβόλου, ύψους 200 ευρώ και εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε μηνών, μετά τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ. Άγνωστο, βέβαια, παραμένει ακόμη, πότε θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η σχετική απόφαση, για να τεθεί και σε ισχύ, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να προβούν και στις ανάλογες ενέργειες.
Επιπλέον, με σκοπό τη διευκόλυνση της ομαλής και απρόσκοπτης διεκπεραίωσης των εργασιών των πολιτών, παρέχεται η δυνατότητα τουλάχιστον έως το τέλος του Σεπτεμβρίου 2024 να τίθενται νομίμως σε κυκλοφορία τα ρυμουλκούμενα - τρέιλερ, εφόσον ήδη διαθέτουν ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης.
Τονίζεται ότι, σύμφωνα με τη στρατηγική προτεραιότητα της οδικής ασφάλειας και για λόγους συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η νέα διάταξη δε διευρύνει αόριστα το πεδίο των δικαιούχων της ρύθμισης, αλλά περιορίζεται αυστηρά σε όσους διαθέτουν Ε.Σ.Ρ. που εκδόθηκε πριν την 29η Δεκεμβρίου 2023.
ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ - ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
Μετά τη γνωστοποίηση της εξέλιξης αυτής, ήδη καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις, οι οποίες είναι αρνητικές για το ύψος του ποσού των 200 ευρώ για την έκδοση άδειας, αλλά θετικές, όμως, ως προς την παράταση.
Έχει, μάλιστα, ιδιαίτερη αξία για μια περιοχή όπως είναι η Λάρισα, στην οποία είχε καταγραφεί «μποτιλιάρισμα» στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας από ανθρώπους που προσπαθούσαν να προλάβουν να βγάλουν πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας για τα τρέιλερ πριν τις 29 Δεκεμβρίου και αναδείχθηκε με σχετικό δημοσίευμα της «Ε».
Εκείνη την ημερομηνία έληγε η διορία που έδωσε το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών για όλους τους κατόχους των οχημάτων κατηγοριών Ο1 και Ο2, στις οποίες εντάσσονται πλήθος ρυμουλκούμενων οχημάτων (ακόμη και τροχόσπιτα, αλλά και καντίνες).
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο νόμο, τα τρέιλερ πρέπει να έχουν δική τους ξεχωριστή πινακίδα και αυτό επιτρέπει στον κάτοχό του να μπορεί να χρησιμοποιήσει και διαφορετικό όχημα στη χρήση του.
Αρκετοί κάτοχοι τέτοιων οχημάτων ολιγώρησαν να ακολουθήσουν τις απαραίτητες ενέργειες παρά τις όποιες παρατάσεις. Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους υπήρξαν και κάποιες καθυστερήσεις από το Υπουργείο λόγω έλλειψης υλικού για την έκδοση πινακίδων, όμως στη συνέχεια ακολούθησαν και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Αυτές ήταν και δύο ακόμα παράμετροι που άφησαν πολλούς κατόχους να... κυλήσει ο χρόνος.
Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass