Ενταση για το Πρότυπο Σχολείο στη Λάρισα

* ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ» * ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ * ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΚΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΚΙΓΝΚ

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2024 13:00

Το θέμα της λειτουργίας του Πρότυπου Σχολείου στους χώρους που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Λάρισας κυριάρχησε χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας κατόπιν σχετικού ερωτήματος του επικεφαλής της παράταξης «Συμπαράταξη», Δημήτρη Δεληγιάννη.

Μετά από πολύωρη συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκαν ενστάσεις και αγωνίες για την ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών που θα συστεγαστούν σ’ έναν χώρο, γνωστοποιήθηκε από τη μείζονα αντιπολίτευση πως θα συζητηθεί επίσημα εκ νέου, και με βάση όλα τα νέα δεδομένα που ίσως προκύψουν, στο άμεσο μέλλον το θέμα με τις υπογραφές όλων των δημοτικών συμβούλων της. Παράλληλα ένταση επικράτησε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης παραχώρησης του οικοπέδου που βρίσκεται επί της οδού Τάκη Τσιόγκα, από τη ΔΥΠΑ στον Δήμο, για τη δημιουργία πάρκινγκ. Τελικά το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, παρά τις ενστάσεις του Εργατικού Κέντρου, μέλη του οποίου διαμαρτυρήθηκαν κρατώντας πανό εντός της αίθουσας. Πιο αναλυτικά:

ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Δεληγιάννης έθεσε το θέμα που απασχόλησε αρκετά την τοπική κοινωνία και ήταν αυτό της στέγασης του Πρότυπου Σχολείου στο 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο. Ο κ. Μαμάκος εξήγησε αρχικά το ιστορικό της υπόθεσης και είπε πως υπήρξαν αλλεπάλληλες επαφές και τέθηκαν διάφορα ζητήματα με καθηγητές και γονείς. Είπε πως δεν καταργούνται τα σχολεία αυτά και πως η εκπαίδευση πρότεινε ότι μπορούν να συστεγαστούν στις συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις. Εξήγησε ότι βγήκε το ΦΕΚ και ακολουθήθηκε η διαδικασία ανταλλαγής εγγράφων για να υπάρξουν και οι αποφάσεις. Εμείς, πρόσθεσε, κάναμε αίτημα να μας δοθούν οδηγίες για να προχωρήσουμε. Απευθυνόμενος σε όλους είπε ότι «γνωρίζετε πόσο δύσκολο είναι να γίνει ένα σχολείο», ενώ όσον αφορά το νέο σχολείο τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να δώσει χρονοδιαγράμματα.
«Κάποιοι άνθρωποι θεώρησαν σωστό να απευθύνουν αίτημα στο Υπουργείο και να κάνει εξώδικα στον Δήμο και καταγγελία στην Αρχή Διαφάνειας. Υπάρχει κάποιος να θεωρεί πως ο Δήμος θα προχωρούσε σε παράνομη ενέργεια;» και έκλεισε την τοποθέτησή του, σημειώνοντας ότι αν στην πορεία μετά από ένα-δύο χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί καμία διαδικασία για την κατασκευή νέου κτιρίου και δεν επαρκεί ο χώρος, το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο θα παραμείνουν και το Πρότυπο θα φύγει.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Πέτρος Κρίκης είπε πως η παρούσα Δημοτική Αρχή, όπως και η προηγούμενη, ακολουθεί τον δρόμο «Πάμε κι όπου βγει». Πρόσθεσε πως η παράταξή τους διαφώνησε τόσο με το περιεχόμενο του σχολείου όσο και με την πράξη της συστέγασης, αναδεικνύοντας μια σειρά από ζητήματα που φέρνουν ανησυχία σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Ως εκπρόσωπος των σχολείων τοποθετήθηκε ο κ. Γιάννης Τσακνάκης, εκπαιδευτικός του Γυμνασίου και Λυκείου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Λάρισας.
Είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος προς τη Δημοτική Αρχή, πως όλα όσα έγιναν είναι γιατί βιάζεστε να κάνετε πράγματα χωρίς να έχουν προηγηθεί κάποια άλλα. «Θέλετε να βάλουμε εμείς το κεφάλι μας στον τουρβά για λόγους ιδεοληψίας κάποιων» είπε και πρόσθεσε πως «το θέμα της ασφάλειας δεν μπορούμε να το επωμιστούμε, όταν δεν μας έχετε ρωτήσει και παίρνετε αποφάσεις». Τόνισε πως αν γίνει κάποιος σεισμός, πρέπει να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για την εκκένωση των κτιρίων. «Δε θα σταματήσουμε» σημείωσε για το θέμα της ασφάλειας. «Δε μας ενημερώνετε και είναι παράλογο να τελειώνει η χρονιά και να μην ξέρει κανένας τίποτα για το πώς θα ξεκινήσει η νέα χρονιά;». Ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος από το σωματείο των εκπαιδευτικών είπε πως μια καταστροφή πρέπει να σε διδάσκει. «Αφού δεν μπορεί να γίνει τόσο γρήγορα ένα κτίριο, πώς θα συστεγάσετε τόσο κόσμο; Μήπως βιαστήκατε;». Ο κ. Δεληγιάννης υποστήριξε πως από τη συζήτηση προκύπτει πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε ενημέρωση για την αλληλογραφία που προηγήθηκε για το θέμα. Μίλησε για το μέλλον αυτού του σχολείου και πως χρειάζεται να γίνει μια συζήτηση, καθώς «δεν είναι κλίμα αυτό για τη λειτουργία ενός σχολείου». Εν κατακλείδι, είπε πως το θέμα θα ξαναρθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις υπογραφές των δημοτικών συμβούλων της «Συμπαράταξης».
Ο κ. Μαμάκος υπενθύμισε στον κ. Δεληγιάννη πως εκείνος είχε εισηγηθεί σε μια απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας να γίνει στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο και πως όλα γίνονται σε συνεννόηση με το Υπουργείο. Ένας γονέας τοποθετήθηκε και είπε πως μέσα στο σχολείο υπάρχουν 600 ψυχές και πως αν συμβεί κάτι εκεί μέσα, είστε υπεύθυνοι όλοι όσοι βάζετε υπογραφές. Για το θέμα τοτοθετήθηκαν τόσο ο κ. Σούλτης και ο κ. Μαβίδης εκ μέρους της «Συμπαράταξης», με τον δεύτερο να λέει πως εξαπατήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και ο κ. Παναγιώτου εκ μέρους της ΛΑ.ΣΥ., ο οποίος έθεσε και ζητήματα ασφαλείας.

ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ
Ο κ. Δεληγιάννης έθιξε το θέμα της σίτισης των πλημμυροπαθών στο Κουτσόχερο, εξηγώντας πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί μια λύση, έστω και προσωρινή, καθώς η δομή είναι στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Ο κ. Μαμάκος απάντησε ότι δεν είναι εύκολο ζήτημα, καθώς οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ οι διαμένοντες είναι από τον Δήμο Φαρκαδόνας. Πάντως, δεν εμφανίστηκε αρνητικός στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης από τον Δήμο Λαρισαίων.

ΠΑΡΚΙΝΓΚ
Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα της παραχώρησης του οικοπέδου επί της οδού Τσιόγκα από τη ΔΥΠΑ προς τον Δήμο για να μετατραπεί σε πάρκιγνκ. Αυτό που εξήγησε ο κ. Μαμάκος είναι πως δε μιλάμε πλέον για δέκα χρόνια, αλλά για δύο και βλέπουμε, επειδή υπάρχει και το πλάνο της ΔΥΠΑ. «Το θέμα ήρθε στην προσπάθεια που κάνουμε για την εξεύρεση χώρου και λύσεων».
Ο κ. Δεληγιάννης είπε πως «δείχνετε προχειρότητα όταν τη μια μας φέρνετε το αίτημα για δέκα χρόνια και σε λίγο διάστημα λέτε πως είναι για δύο χρόνια», ενώ ο κ. Κρίκης ανέφερε πως «αυτό το θέμα ξανάρχεται στη λογική να μας χρυσώσετε το χάπι. Μας κουνάτε και το δάχτυλο όταν σας πιάνουμε με τη γίδα στην πλάτη. Αυτός ο χώρος προβλεπόταν για το νέο Εργατικό Κέντρο. Αυτό είναι ληστεία που κάνετε μαζί με τη ΔΥΠΑ. Θα το χαρατσώσετε, όπως θα κάνετε και στο κτηνιατρείο. Διαφωνούμε και με την τροποποίηση» κατέληξε.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΕΚΛ κ. Γιάννης Σκόκας που τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σ’ αυτό το οικόπεδο ήταν να γίνει το νέο Εργατικό Κέντρο και παράλληλα να φύγει από εκεί που είναι το παλιό για να ανοίξει ο χώρος του Β’ Αρχαίου Θεάτρου. Υποστήριξε πως είναι ένα κτίριο που έχει ανάγκη όλη η πόλη και είπε απευθυνόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι «αυτό που συζητάτε είναι αν θα βάλετε ταφόπλακα στο νέο Εργατικό Κέντρο και στη μη ολοκληρωμένη αποκάλυψη του Β’ Αρχαίου Θεάτρου». Καταλήγοντας, τόνισε πως δε θα αποδεχθούν ένα τέτοιο δεδομένο.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass