Oι χριστιανικές αξίες στο ευρωπαϊκό όραμα

ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΟ Α.Π.Θ.

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2024 13:30

«Η απόφασή μας να συζητήσουμε σε αυτήν τη συγκυρία το θέμα «η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα» προέκυψε από μια πικρή διαπίστωση.

Το ότι σταδιακά, εδώ και αρκετά χρόνια, η χριστιανική παράδοση και οι χριστιανικές αξίες παραμερίζονται ή και αγνοούνται από τον ευρωπαϊκό δημόσιο λόγο και τα ευρωπαϊκά κείμενα, όπως είναι ο λεγόμενος «Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης». Μια πρακτική η οποία ενέχει, πέραν της ανιστορικότητάς της, και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα, καθώς δεν αποτελεί το προϊόν μιας συλλογικά και δημοκρατικά θεσμοθετημένης ή ψηφισμένης άποψης». Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την κεντρική ομιλία που απηύθυνε στην έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα», που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τη Δ.Σ.Ο., τη Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), την Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (COMECE), τη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, ο πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Χαράλαμπος Φείδας, ο πρόεδρος της CEC, Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας, ο πρόεδρος της COMECE, Επίσκοπος Mariano Corciata, ο επικεφαλής της Οργάνωσης Together for Europe κ. Gerhart Pross και ο αναπληρωτής γ.γ. της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας, δρ M. Alzaid.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «επιλέξαμε το συνέδριο να διεξαχθεί λίγο πριν τη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών εκλογών, ώστε η παρέμβασή μας να ενταχθεί στον εν γένει προβληματισμό για το αύριο της Ευρώπης. Γιατί μπορεί η προεκλογική συζήτηση πολλές φορές να εστιάζεται σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής ή κομματικών αντιπαραθέσεων, ωστόσο, το μεγάλο διακύβευμα είναι ποια θα είναι η Ευρώπη του μέλλοντός μας. Ποιες θα είναι οι αρχές και οι αξίες που θα τη διέπουν; Ποιο το όραμα που πρέπει να αναδειχθεί και θα συνεπάρει και πάλι τους λαούς μας;
Γιατί, δυστυχώς, βλέπουμε πως αυτό που εμφανίζεται σήμερα ως ευρωπαϊκό όραμα έχει ξεθωριάσει. Και γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι. Όπως η έλλειψη κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, η απουσία ουσιαστικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών σε καταστάσεις κρίσεων, ο στενός οικονομισμός στους στόχους και η αίσθηση ότι πολλές αποφάσεις παίρνονται από μια απόμακρη και όλο και πιο απόμακρη γραφειοκρατία των Βρυξελλών». Η τελετή έναρξης του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την υπογραφή από τους επικεφαλής της Δ.Σ.Ο., της COMECE, της CEC και της Οργάνωσης Together for Europe, ενός κειμένου έκκλησης προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τις πολιτικές παρατάξεις και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές για τις χριστιανικές αξίες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass