Ρουκέτα από τη νέα πρόεδρο στη Συμφωνία Πρεσπών

Αποκάλεσε τη χώρα σκέτη «Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της στα Σκόπια - Αντιδράσεις από Αθήνα, ΕΕ και το μεγαλύτερο Αλβανικό κόμμα

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2024 9:15

ΑΘΗΝΑ
Το πρώτο κεφάλαιο από μία σειρά γεγονότων που αναμένεται να ακολουθήσουν γράφτηκε χθες το μεσημέρι στην ορκωμοσία της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία». 

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής Γιόβαν Μίτρεσκι, που στο κείμενο του όρκου που της διάβασε ζητώντας της να το επαναλάβει αναφερόταν σε «Βόρεια Μακεδονία».

 

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται στην επιλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρίας Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία» σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία πράξη που «παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις».
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου».
Το ΥΠΕΞ διαμηνύει ότι «η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

 

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ
Η κίνηση της προέδρου Σιλιάνοφσκα ήταν κάτι που διπλωμάτες στην Αθήνα θεωρούσαν αναμενόμενο, έστω και αν η ελληνική πλευρά δεν ήθελε να προκαταλάβει τις εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές  είχε δοθεί και η σχετική εντολή στην πρέσβειρα της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου να αποδεχθεί αρχικά την πρόσκληση και να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας. Η πρέσβειρα είχε και τις σχετικές οδηγίες για το τι θα πράξει ανάλογα με τις αναφορές της Σιλιάνοφσκα, η οποία τελικά προχώρησε στην πρόκληση με αποτέλεσμα η Φιλιππίδου να υποχρεωθεί να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Δεδομένου ότι η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας επέλεξε να αναφέρει τη χώρα ως «Μακεδονία» κατά την ανάγνωση του όρκου της για την Αθήνα είναι ένα σήμα ότι η πορεία από εδώ και στο εξής θα είναι μακρά. Πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας είναι να απαντά με τα απαιτούμενα διαβήματα και διά τις διπλωματικής οδού σε κάθε πρόκληση από εδώ και στο εξής, με αναλυτές και διπλωμάτες να υπενθυμίζουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, τυπικά, δεν μπορεί να ακυρωθεί.

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΕΕ
Το σκέτο «Μακεδονία» της Σιλιάνοφσκα προκάλεσε και την αντίδραση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών», τονίζει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Χ.

 

ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα κατά την ορκωμοσία της παραβίασε το Σύνταγμα και προκάλεσε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα.
«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κιόλας φράση καταπάτησε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη ούτε Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο… Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας», δήλωσε ο Άρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI και αναμεταδίδει η ΕΡΤ.

 

Βαρύτατη πρόκληση, λέει η αντιπολίτευση

ΑΘΗΝΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης υπερασπίστηκε την Συμφωνία των Πρεσπών και τα έβαλε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την προκλητική δήλωση της νέας προέδρου της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε μία ανάρτηση στο Facebook, τοποθετούμενος για την δήλωση της νέα προέδρου της Βουλής της γειτονικής χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία χθες κατά την ορκωμοσία της σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία». «Δεν ήταν προδοτική η Συμφωνία των Πρεσπών;»
Ο Στ. Κασσελάκης έγραψε: «Γιατί αποχώρησε η Ελληνίδα πρέσβης από την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή αποκάλεσε τη χώρα της με το συνταγματικό όνομα που είχε πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί εκλιπαρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών; Δεν ήταν προδοτική τελικά;».
Συνεχίζει: «Ο Πρωθυπουργός λέει ότι δεν του άρεσε μεν η Συμφωνία, αλλά ‘’το κράτος έχει συνέχεια και γι’ αυτό πρέπει να τηρηθεί’’.ΟΧΙ, κύριε Μητσοτάκη. Ποτέ δεν εκλιπαρείς για να τηρηθεί κάτι αρνητικό για τη χώρα σου. Ή τη θεωρείτε επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και την τηρείτε, ή τη θεωρείτε κακή συμφωνία και φοράτε την περικεφαλαία σας και πάτε στους ομοϊδεάτες σας και την ακυρώνετε. Τα κόλπα κομμένα».

 

«ΦΟΒΙΚΟΙ ΕΛΛΑΔΕΜΠΟΡΟΙ»
Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε στην πλάτη της όλη την Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που εσείς φοβόσασταν να στηρίξετε την πάγια εθνική θέση, μη χάσετε εθνικιστικά ψηφαλάκια. Ένας πατριωτικός ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε φοβικούς Ελλαδέμπορους. Η ιστορική αλήθεια καμιά φορά αργεί να φανεί, δικαιώνει όμως πάντα τους τολμηρούς, τους αληθινά πατριώτες. Εμείς, ως η παράταξη η οποία πλήρωσε ακριβά τον πατριωτισμό της, καλούμε τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συνετιστεί και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ιστορία και στο μέλλον του λαού της», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Ανακοίνωση εξέδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, σχετικά με την πρόκληση της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.
Η αναφορά της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε «Μακεδονία» αντί για τη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας, κατά την τελετή ορκωμοσίας της, συνιστά βαρύτατη πρόκληση, αναφέρει στην ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ.
«Αποτελεί μια, δυστυχώς, αναμενόμενη ενέργεια, που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και υλοποιήθηκε σε μηδενικό χρόνο, παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών και αναιρώντας το θεμέλιο αυτής», σημειώνει η ανακοίνωση.
«Ο Πρωθυπουργός μίλησε χθες για «ζητήματα» που θα ανακύψουν, αν η προεκλογική ρητορική συνεχιζόταν και μετεκλογικά. Αναμένουμε πλέον τις ενέργειες, στις οποίες θα προχωρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση για να αντιδράσει στην πρόκληση, απαντώντας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, γνωστοποιώντας το ζήτημα στους διεθνείς οργανισμούς, ΕΕ και ΝΑΤΟ», προσθέτει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass