Μονομελή Πρωτοδικεία τα Ειρηνοδικεία Φαρσάλων και Ελασσόνας

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2024 13:11

Ως περιφερειακά Μονομελή Πρωτοδικεία θα λειτουργήσουν από το νέο δικαστικό έτος τα Ειρηνοδικεία Φαρσάλων και Ελασσόνας μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας («Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης»).

Η ψήφιση του νομοσχεδίου Φλωρίδη δεν επέφερε αλλαγές στον δικαστικό χάρτη του νομού Λάρισας, όπως για παράδειγμα οι καταργήσεις δικαστηρίων σε άλλες περιφέρειες της χώρας, ενώ η αναβάθμιση των Ειρηνοδικείων του νομού σε Πρωτοδικεία ήταν γνωστή από τη συνάντηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Ιωάν. Μπούγα μεταξύ άλλων, με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Λάρισας και τον πρόεδρο του ΔΣΛ, Τρύφωνα Τσάτσαρο.  Τα δύο νέα Μονομελή Πρωτοδικεία του νομού, καθώς δεν θα διαθέτουν οργανικές θέσεις δικαστών θα εκδικάζουν υποθέσεις - σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - με δικαστές που θα τοποθετούνται εκ περιτροπής. Η λειτουργία των περιφερειακών Πρωτοδικείων αναμένεται να συμβάλει μερικώς στην αποσυμφόρηση του έργου του (κεντρικού) Πρωτοδικείου Λάρισας, αφού θα εκδικάζει επιπλέον υποθέσεις αυτών που μέχρι σήμερα εξέταζε ένα Ειρηνοδικείο. Όπως μεταξύ άλλων όλες οι διαφορές που μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήματα και που η αξία του αντικειμένου τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ. Ενώ διευκρινίζεται ότι στην αρμοδιότητα των μονομελών πρωτοδικείων υπάγονται όλες οι διαφορές που μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήματα και που η αξία του αντικειμένου τους είναι πάνω από 20.000 ευρώ, δεν υπερβαίνει όμως το ποσό των 250.000 ευρώ.
Έτσι από την 15η Σεπτεμβρίου τα Περιφερειακά Πρωτοδικεία, Φαρσάλων και Ελασσόνας πέρα από τις υποθέσεις Υλικής Αρμοδιότητας Μονομελών Πρωτοδικείων θα εκδικάζουν υποθέσεις και Τοπικής Αρμοδιότητας Μονομελών Πρωτοδικείων, υποθέσεις δηλαδή που θα αφορούν σε κατοίκους της περιοχής.
ΤΟ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σημειώνεται πως μετά τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε η αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο Φλωρίδη υπερψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ, ενώ οι 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν όχι (επί συνολικά 299 ψηφισάντων).
Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο, ιστορικής τομής στην ενίσχυση της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή τόνισε μεταξύ άλλων πως «όταν μία απόφαση κάνει τέσσερα, πέντε χρόνια για να εκδοθεί, αυτός που έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αναπόφευκτα χάνει ένα μέρος της εμπιστοσύνης του σε αυτήν». Ο κ. Μητσοτάτης σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ υπεραμύνθηκε της ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης, και τόνισε ότι «όποιος θέλει να κάνει μία επένδυση αμφιβάλλει αν ποτέ το επενδυτικό του σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί. Ενώ η ίδια αυτή η καθυστέρηση, η χρονοτριβή, γίνεται και ένα επιχείρημα στο στόμα όσων καραδοκούν να αμφισβητήσουν το κράτος δικαίου ή, το χειρότερο, δίνει και αφορμή για διάφορα σενάρια συνωμοσίας».
Έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογήσει την υποβάθμιση των Ειρηνοδικών», πως δεν θα επιταχυνθεί η απόδοση δικαιοσύνης με αφορμή τις ελλείψεις υποδομών και προσωπικού, ενώ επέκριναν τέλος την κυβέρνηση για «υιοθέτηση της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας».
Σε ό,τι αφορά στα επίμαχα άρθρα διευκρινίζεται πως την ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 1-14, για την «ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας» είχαν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είχε ζητήσει επίσης να τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία και τα άρθρα 36-39 για τη «διαδικασία εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και τη ρύθμιση πλημμελημάτων αρμοδιότητας της ευρωπαϊκής εισαγγελίας».
«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟ»
Σημειώνεται τέλος ότι στον νέο δικαστικό χάρτη είχε αντιταχθεί η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων όπως και η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας η οποία «θεωρεί ότι η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση της επέκτασης της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, της κατάλληλης επιμόρφωσης των ειρηνοδικών και της ύπαρξης των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών.
Οι λοιπές όμως προωθούμενες ρυθμίσεις ως προς την αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη δεν οδηγούν στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Χωρίς την προηγούμενη ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, χωρίς τη δημιουργία των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών και χωρίς την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού δικαστικών υπαλλήλων δεν είναι δυνατόν να επιταχυνθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός και ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης.
Στον τομέα αυτό η Κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει καμία πρόοδο. Είναι προφανές ότι, υπό τους όρους που προωθείται η αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη της χώρας, τη μόνη ανάγκη που ικανοποιεί είναι η συμμόρφωση της χώρας στις επιταγές του Ταμείου Ανάκαμψης για την εκταμίευση των σχετικών πόρων- οι οποίοι σημειωτέον δεν θα κατευθυνθούν στις ανάγκες κάλυψης των ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής της ελληνικής Δικαιοσύνης».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass