«Δεν υπήρξε μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων»

ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΙΩΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΦΕΤΗ ΑΝΑΚΡΙΤΗ

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2024 13:01

«Δεν υπήρξε μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επικαιροποιημένη τεχνική έκθεση του ιδιώτη πραγματογνώμονα και ειδικού σε θέματα πυρκαγιών και τεχνικού συμβούλου οικογενειών θυμάτων του Δυστυχήματος στα Τέμπη, Βασίλη Κοκοτσάκη.

Η επικαιροποιημένη έκθεση αναμένεται να παραδοθεί σήμερα, από συγγενή θύματος, στον Εφέτη Ανακριτή που ερευνά τις συνθήκες της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.
Εισαγωγικά στην έκθεση μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «ο μηχανοδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας λίγο πριν τη σύγκρουση αντιλαμβάνεται την επιβατική αμαξοστοιχία να εξέρχεται από το παρακείμενο τούνελ και προσπαθεί να ακινητοποιήσει τον συρμό.
Η απότομη χρήση των συστημάτων πέδησης εκτροχιάζει τις μηχανές 1η και 2η της εμπορικής οι οποίες εκτρέπονται εκτός γραμμής, η πρώτη δε συγκρούεται με το τοιχίο αντιστήριξης και σχεδόν ανέρχεται στην υπερκείμενη οδό. Σε αυτή τη φάση το καταγραφικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας σταματάει την εγγραφή.
Όμως η υπόλοιπη αμαξοστοιχία χωρίς τις μηχανές πλέον συνεχίζουν την πορεία της και το πρώτο βαγόνι, φορτωμένο με βαριά μεταλλικά ελάσματα, εμβολίζει τη μηχανή της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Λόγω του μικρότερου ύψους του βαγονιού (πλατφόρμας) αλλά και της μικρότερης ταχύτητας, η μηχανή και τα πρώτα βαγόνια της επιβατικής εκτινάσσονται στον αέρα σε πορεία παράλληλη σχεδόν με τις γραμμές-αναφλέγονται και καταλήγουν στα πρανή.
Η ενσυνείδητη ή όχι ενέργεια του μηχανοδηγού που είχε ως αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν οι δύο μηχανές, απέτρεψε τη μετωπική σύγκρουση των μηχανών της εμπορικής, οι οποίες επειδή είχαν μεγαλύτερο όγκο θα δημιουργούσαν και μεγαλύτερη δυναμική ενέργεια και ασφαλώς περισσότερους τραυματισμούς και σε περισσότερα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας».
Το ασφαλές συμπέρασμα ότι οι δύο μηχανές της εμπορικής δεν συγκρούστηκαν με τη μηχανή της επιβατικής, αποδεικνύεται από τα παρακάτω:
1. Οι δύο μηχανές βρέθηκαν σε απόσταση περίπου 45 μέτρων (εκτός γραμμής) από το τελικό σημείο ακινητοποίησης του υπολοίπου συρμού (πάνω στη γραμμή).
2. Οι μηχανές αυτές δεν είχαν εμφανή σημάδια πρόσκρουσης με τις μεταλλικές επιφάνειες της επιβατικής, αλλά σημάδια πλαγιομετωπικής σύγκρουσης (κυρίως η 1η) , προφανώς με το τοιχίο αντιστήριξης.
3. Η θέση και κατάσταση του βαγονιού (πλατφόρμας) Νο1 της εμπορικής το οποίο βρέθηκε πάνω στα ακολουθούντα βαγόνια και με εμφανή τα σημάδια της μετωπικής πρόσκρουσης πάνω του, αφού μεγάλο τμήμα του από το εμπρόσθιο μέρος, είχε συρρικνωθεί με κατεύθυνση από εμπρός προς τα πίσω».
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: «15 ΤΟΝΟΙ ΞΥΛΟΛΙΟ»
Στην έκθεση του κ. Κοκοτσάκη, συμπεριλαμβάνεται και ανάλυση σύμφωνα με την οποία «η εκτιμώμενη ποσότητα εύφλεκτων υγρών οργανικών διαλυτών που μεταφερόταν είναι μεταξύ 12-15 τόνους». Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας χθες στη Βουλή και με αφορμή και την παράδοση σήμερα, της νέας έκθεσης στον Ανακριτή τόνισε μεταξύ άλλων ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε 15 τόνους ξυλόλιου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass