ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2016 1:35
Ας προσέχουν οι αγρότες, κυρίως στον δρόμο Λάρισας-Τυρνάβου, Λάρισας-Αμπελώνα και Φαλάνης που ποτίζουν άναρχα, με αποτέλεσμα πολλές φορές το νερό να πετάγεται στον δρόμο, διότι ήδη αρκετοί οδηγοί έχουν διαμαρτυρηθεί εντόνως στην Τροχαία, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων. Μάλιστα τελευταία τα παράπονα είναι πιεστικά και δεν αποκλείεται η Τροχαία να αναλάβει δράση. Ας προσέχουν οι αγρότες, κυρίως στον δρόμο Λάρισας-Τυρνάβου, Λάρισας-Αμπελώνα και Φαλάνης που ποτίζουν άναρχα, με αποτέλεσμα πολλές φορές το νερό να πετάγεται στον δρόμο, διότι ήδη αρκετοί οδηγοί έχουν διαμαρτυρηθεί εντόνως στην Τροχαία, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων. Μάλιστα τελευταία τα παράπονα είναι πιεστικά και δεν αποκλείεται η Τροχαία να αναλάβει δράση.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Η ηλιοφάνεια και οι φυσιολογικές καιρικές συνθήκες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για τις επόμενες ημέρες, εξέλιξη θετική για τους παραγωγούς, καθώς οι πρόσφατες βροχοπτώσεις δημιούργησαν συνθήκες εκδήλωσης ασθενειών, κυρίως στα σιτηρά. Για σήμερα Παρασκευή στον Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 ως 31 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο ο καιρός θα είναι αίθριος, η θερμοκρασία αμετάβλητη (28-31 βαθμούς Κελσίου). Την Κυριακή ανάλογες καιρικές συνθήκες, με τη θερμοκρασία σε πτώση (27-29 βαθμούς Κελσίου). Από Δευτέρα και για όλη την εβδομάδα ο καιρός θα είναι καλός και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 18-25 βαθμούς.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι η ειδική εφαρμογή υποβολής ενστάσεων κατά των αποτελεσμάτων ελέγχων μέσω τηλεπισκόπησης για τα ειδικά καθεστώτα (VCS), με σκοπό να δοθεί στους ενδιαφερόμενους η ευκαιρία για περαιτέρω εξέταση των περιπτώσεων μείωσης λόγω ελέγχου, θα λειτουργήσει κατά τρόπο όμοιο με εκείνον της υποβολής ενστάσεων κατά των αποτελεσμάτων της τηλεπισκόπησης για την Βασική Ενίσχυση (BPS) που προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Η εν λόγω εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στους κατά τόπους Φορείς, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσέρχονται προκειμένου να υποβάλουν σχετικό αίτημα ένστασης. Η εφαρμογή θα δέχεται αιτήματα – ενστάσεις και θα παραμείνει ενεργή μέχρι τις 20 Μαΐου.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΛΟΥΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ζητά η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, προκειμένου να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις για την εξισωτική αποζημίωση, για τη χρήση εισαγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος και για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων. Αναλυτικότερα σε επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Παλάσκας, αναφέρονται τα εξής: Σε επιστολή όπου σας είχαμε στείλει στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 καθώς επίσης και στη συνάντηση που είχαμε μαζί σας στις αρχές του Ιανουαρίου 2016 σας είχαμε θέσει το ζήτημα του τρόπου και του ύψους καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης για τα έτη 2016-2020. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε η εξισωτική αποζημίωση θα είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με αυτή που λαμβάναμε στην προηγούμενη ΚΑΠ. Από τη μία δίνεται για το 2015 αυξημένη εξισωτική αποζημίωση και έρχεστε για τα υπόλοιπα έτη 2016-2020 να σχεδιάζετε μείωση μέχρι και 60%. Αυτό είναι κοροϊδία των κτηνοτρόφων και θέλουμε να μας ενημερώσετε άμεσα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ακόμη θέλουμε να μας ενημερώσετε για το θέμα των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων στον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από τα οριστικά δικαιώματα τόσο για μεταβίβαση δικαιωμάτων ανάμεσα σε συγγενείς πρώτου βαθμού όσο και στις υπόλοιπες περιπτώσεις. Σας θέτουμε επίσης το θέμα των ελέγχων στο εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα και ιδιαίτερα στην περίπτωση όπου χρησιμοποιείται για την παραγωγή ελληνικής φέτας. Τέλος ζητούμε από το Υπουργείο να μας ενημερώσει για τον χρόνο πληρωμής των ενισχύσεων που δεν έχουν δοθεί (υπόλοιπο εξισωτικής, ενιαία ενίσχυση σε όσους ήταν στον έλεγχο, βιολογική κτηνοτροφία και συνδεδεμένη).

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Η έγκριση σχεδίου δράσης της Περιφερειακής Στρατηγικής Καινοτομίας Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 (στην οποία ο αγροδιατροφικός τομέας κυριαρχεί) και η επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Πρωτογενούς Τομέα «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων Περιφέρειας Θεσσαλίας» με εισηγητή τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό θα συζητηθούν στην απογευματινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Να δοθεί η χρονική δυνατότητα στους υποψήφιους Νέους Αγρότες να υποβάλουν αίτηση ΟΣΔΕ μετά από την καταληκτική προθεσμία του ΟΠΕΚΕΠΕ (15 Ιουνίου) και μέχρι την προκήρυξη του μέτρου, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ, θέτοντας παράλληλα στο αρμόδιο υπουργείο και μία σειρά άλλων ζητημάτων τα οποία αναμένεται να διευθετηθούν στην πλειοψηφία τους, σύμφωνα με τους γεωπόνους.

Πάντως μετά την προδημοσίευση της πρόσκλησης για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών (το μέτρο 6.1 του νέου ΠΑΑ) δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ (agrotikianaptixi.gr), τα βαθμολογικά κριτήρια των δικαιούχων ανά περιφέρεια (σε αυτή την φάση δεν συμπεριλαμβάνεται η Θεσσαλία). Είναι άλλωστε πλέον γνωστό ότι στο νέο ΠΑΑ οι προκηρύξεις για το μέτρο θα προκηρυχθούν από κάθε περιφέρεια ξεχωριστά και κάθε περιφέρεια θα αναλάβει την αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων.

ΕΒΖ

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η συμφωνία για την ΕΒΖ με την Τράπεζα Πειραιώς και σύντομα θα εκταμιευτούν τα πρώτα χρήματα για την αποπληρωμή των παραγωγών. Αυτό επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, στη συνάντηση που είχε με βουλευτές Σερρών όλων των κομμάτων, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εργαζόμενους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τευτλοπαραγωγούς της περιοχής. Τόνισε επίσης ότι η νέα διοίκηση της ΕΒΖ έχει αναλάβει να εκπονήσει σχέδιο ώστε στα δύο επόμενα χρόνια η εταιρία να γίνει κερδοφόρα. O πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών, Παύλος Μπογιαννίδης, δήλωσε ότι «το αργότερο αρχές Ιουνίου αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση ότι θα πάρουμε τα 5 εκατομμύρια ευρώ, από το σύνολο των 7 εκατομμυρίων ευρώ που μας οφείλει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) για την παραγωγή που παραδώσαμε πέρυσι. θα προτιμούσαμε μεν να είχαμε πληρωθεί χθες, αλλά είναι σαφές ότι δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης».

ΖΙΖΑΝΙΟ

-Το Αγροτικό ΠΑΣΟΚ του κάμπου είναι «εδώ, ενωμένο, ισχυρό», όπως αποδείχτηκε σε πρόσφατη εκδήλωση για την Κεντροαριστερά στη Λάρισα, με ομιλητή τον πρώην υπουργό Γεωργίας Βαγγέλη Αργύρη. Μπορεί το κομματικό ακροατήριο να ήταν μικρό, ωστόσο οι προσωπικοί φίλοι του Ηπειρώτη πολιτικού αρκετοί. Ντίνος Μπλιάτσος, Τζίμης Δημουλάς, κ.λπ. Να σημειωθεί ότι ο Βαγγέλης Αργύρης όταν δεν μιλά σε εκδηλώσεις για την κεντροαριστερά, ασχολείται με την προεδρία του Συνεταιρισμού Ζίτσα, ο οποίος ειδικεύεται στην εμφιάλωση κρασιών που διακρίνονται για την ποιότητά τους.

-Όσον αφορά στον Ντίνο Μπλιάτσο, του ΚΕΚ «Γεωργικής Ανάπτυξης», αυτός ετοιμάζεται να καταθέσει και επίσημα το καταστατικό λειτουργίας δύο νέων Συνεταιρισμών, με βάση το νέο νόμο περί Συνεταιρισμών. Ο πρώτος θα έχει έδρα τα Φάρσαλα και θα αφορά στα Αρωματικά Φυτά και ο δεύτερος την Μελιβοία για τα γνωστά της κάστανα.

-Η ομάδα Παραδοσιακοί Σπόροι Εύβοιας διοργανώνει μεγάλη γιορτή ανταλλαγής σπόρων και σπορόφυτων από παραδοσιακές ποικιλίες στο Σκουντέρι του Δήμου Μεσσαπίων Ευβοίας το Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Μαΐου. Ένα ολόκληρο διήμερο αφιερωμένο στους σπόρους , στις καλλιέργειες και την οικολογία. Θα μοιραστούν με πολλή αγάπη σπόροι και σπορόφυτα σε επισκέπτες και νέους καλλιεργητές που πιστεύουν στη βασική αρχή ότι ο σπόρος δεν είναι κανενός και πρέπει συνεχώς να αναπαράγεται και να μοιράζεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass