ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΣΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ

Χαμένη η χρονιά εξαιτίας του παγετού!

* Απίστευτα μειωμένη η παραγωγή- Αγανακτισμένοι οι αγρότες και από την άρνηση καταβολής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2016 1:36

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι κερασοπαραγωγοί του Δήμου Αγιάς, οι οποίοι βλέπουν τη φετινή τους παραγωγή δραματικά μειωμένη σε σχέση με πέρσι.

Ο παγετός, που για λίγες ώρες επικράτησε κατά την περίοδο της ανθοφορίας, θεωρείται απ’ αυτούς το βασικό αίτιο της μη καρπόδεσης, κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί ο ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες αγρότες της περιοχής αυτή τη στιγμή να βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση αφού καταβάλλουν ετησίως στον ΕΛΓΑ υψηλά ασφάλιστρα για την κάλυψη των ζημιών και βλέπουν από τη μια, το εισόδημά τους να καταρρακώνεται και από την άλλη, αυτό να μην αναπληρώνεται, έστω μερικώς, από την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Απευθυνθήκαμε σε ανθρώπους που ζουν καθημερινά την παραγωγή, εμπορία και διάθεση του συγκεκριμένου προϊόντος, σε ανθρώπους που γνωρίζουν όσο κανείς την κατάσταση, οι οποίοι πρόθυμα μας μίλησαν για το πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου, Πέτρος Σίμος, ενός χωριού που έχει συνδέσει πανελλαδικά το όνομά του με το κεράσι (εδώ πραγματοποιείται για κοντά 40 χρόνια τώρα η πασίγνωστη Γιορτή Κερασιού) μας είπε: «Η παραγωγή κερασιού στην επαρχία Αγιάς φέτος έχει καταστραφεί. Το ποσοστό ζημιάς ξεπερνά το 95% στις πρώιμες ποικιλίες με ανάλογο ποσοστό να διαφαίνεται και στα όψιμα. Φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε ορισμένες περιοχές, αλλά σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αγιάς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η συγκομιδή μόλις ξεκίνησε σε Μεταξοχώρι, Νερόμυλους και Μελιβοία, αφού οι παραγωγοί των πέντε και έξι τόνων μετά βίας συνέλεξαν 150 και 200 κιλά, ενώ οι περισσότεροι δεν ξεκίνησαν καθόλου. Όσοι τόλμησαν να μαζέψουν, ανέβασαν το κόστος συγκομιδής πάνω από ένα ευρώ, αφού παρά τις φιλότιμες προσπάθειες εργαζομένων, κανένας δεν κατάφερε να μαζέψει πάνω από 30 κιλά κάτι που καθιστούσε απαγορευτική τη συνέχιση της προσπάθειας».

«Φυσικά από τη ζημία κανένας δεν περιμένει κέρδος» μας είπε ο κ. Σίμος και συνέχισε: «Όμως δημιουργήθηκε σοβαρό θέμα με τον ΕΛΓΑ. Οι παραγωγοί αποδίδουν τη ζημία κύρια στον παγετό της 26ης Μαρτίου. Οι μετεωρολογικοί κλωβοί, που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή, καθώς και τα συστήματα των ιδιωτικών ψυκτικών μονάδων, έχουν καταγράψει παγετό 3 βαθμών Κελσίου επί τρίωρο και είναι στη διάθεση κάθε αρμοδίου. Όταν ανακινήθηκε το θέμα για αναγγελία παγετού και εξατομίκευση ζημιών, εκτός από το Μεταξοχώρι και την Ποταμιά που υπέβαλαν δηλώσεις, ύστερα από μαζικό ξεσηκωμό κλιμάκιο από τους Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας επισκέφτηκε τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας και του ζήτησε να επιτραπεί σε όλους τους παραγωγούς της επαρχίας να κάνουν δηλώσεις. Η απάντηση ήταν ότι θα γίνει αυτοψία για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για παγετό. Πράγματι, ο κύριος προϊστάμενος επισκέφτηκε την περιοχή, συνοδευόμενος από γεωπόνους του ΕΛΓΑ, και αποφάνθηκε ότι η ζημιά δεν οφείλετε στον παγετό. Στις επανειλημμένες ενοχλήσεις να μας πει πού οφείλεται, δεν απαντούσε. Μάλιστα, άφηνε να εννοηθεί ότι ο παγετός έχει “γνωριμίες”, αφού δεν επηρέασε τα κεράσια ή τα αχλάδια αλλά μόνο τα ακτινίδια ή τα βερίκοκα. Οι ισχυρισμοί των υπευθύνων του ΕΛΓΑ έχουν σχέση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αφού ο παγετός αποτελεί ζημιογόνο αίτιο, άρα έχουμε την καταβολή αποζημιώσεων. Είναι ολοφάνερο ότι οι υπεύθυνοι του ΕΛΓΑ, υπακούοντας στους πολιτικούς τους προϊσταμένους, αρνούνται να αναγνωρίσουν τον παγετό σαν αίτιο ζημιάς για να μην πληρώσει ο ΕΛΓΑ και να εξοικονομηθούν χρήματα για τις… “δόσεις”. Σήμερα, βρισκόμαστε στη δύσκολη κατάσταση, σε ένα πραγματικό αδιέξοδο δηλαδή, να πρέπει να πληρώσουμε ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ κι ας μην έχουμε εισπράξει. Όλα αυτά τη στιγμή που η φορολογία των αγροτών θα φτάσει στο 20%, η ασφάλεια στο 27,2 και γίνεται ολοφάνερο ότι υπάρχει θέμα επιβίωσης».

«Το συγκεκριμένο γεγονός» κατέληξε ο κ. Σίμος «αναδεικνύει πόσο δίκιο έχει το συνεπές αγροτικό κίνημα όταν ζητάει την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ με έναν κανονισμό που να καλύπτει τις ζημιές σ’ όλα τα στάδια της παραγωγής από οποιοδήποτε αίτιο. Να σημειώσω, βέβαια, μέσα σε όλα αυτά, ότι οι καλλιεργητικές φροντίδες δεν θα σταματήσουν, αφού το φυτό πρέπει να διατηρηθεί υγιές, ώστε να μας δώσει καρπούς και την επόμενη χρονιά. Επειδή ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα, προωθείται σύσκεψη για κοινή δράση και αντιμετώπιση του θέματος από την ΕΟΑΣΝΛ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικος και Θωμάς Σιμούλης, οι οποίοι, επιβεβαιώνοντας την τραγικά μειωμένη καρποφορία, που όπως είπαν θα καταμετρηθεί ακριβώς μόνο στο τέλος της συγκομιδής, προσδιόρισαν την αιτία της βασικά στον παγετό της 26ης Μαρτίου, που κατάφερε μια εντυπωσιακά πολύ μεγάλη τότε ανθοφορία να την εμποδίσει να μετατραπεί και σε μία καλή καρπόδεση. «Ο παγετός αυτός, σε συνδυασμό με πολύ υψηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν με ανέμους νότιους και δυτικούς, φαίνεται πως συνετέλεσαν στη σημερινή κατάσταση» συμπλήρωσαν τονίζοντας παράλληλα πως «αν προστεθεί σ’ αυτή και η ποσότητα των κερασιών που έχουν υποβαθμιστεί εμπορικά, λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων με σκίσιμο των καρπών, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι η ζημιά που στο τέλος θα μετρηθεί θα είναι πάρα, μα πάρα πολύ μεγάλη». «Οι πιέσεις των παραγωγών προς τον ΕΛΓΑ είναι μεγάλες» μας είπαν, αλλά κι αυτοί επανέλαβαν την άρνηση της υπηρεσίας να δώσει αποζημιώσεις γιατί δεν θεωρεί τον παγετό ότι είναι το αίτιο της μη καρπόδεσης. «Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει από τη μειωμένη παραγωγή» τόνισαν «είναι ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα ώστε να προχωρήσουν οι εξαγωγές, τη στιγμή που υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον, τόσο από ευρωπαϊκές, όσο και από αραβικές χώρες». Οι τιμές είπαν για τον παραγωγό φυσικά είναι αρκετά υψηλές, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να καλύψουν το χαμένο εισόδημα. Επίσης, οι τιμές στις λαϊκές, και κυρίως σ’ αυτές της Αθήνας, δεν μπορούν να ξεφύγουν και να πιάσουν νούμερα πολύ μεγάλα άλλων παλιότερων χρόνων λόγω της μικρής αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών που αδυνατούν πια, λόγω της κρίσης, να αντεπεξέλθουν γενικότερα στις απαιτήσεις της ζωής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass