Σφήκα της καστανιάς, ο νέος εντομολογικός εχθρός της

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2016 12:02 | Τελευταία ενημέρωση: 17 Μαϊ 2016 0:13

 

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει για ένα νεοεμφανιζόμενο εχθρό στην καλλιέργεια της καστανιάς. Πρόκειται για το έντομο Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (σφήκα της καστανιάς) που καταγράφηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2014 σε περιοχή της Π.Ε. Πιερίας.

Το έντομο προσβάλει τα διάφορα είδη καστανιάς και προκαλεί μείωση της παραγωγής των κάστανων έως 85%, μείωση της ανάπτυξης και τελικά εξασθένιση των δένδρων. Ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του εντόμου σε μεγάλες αποστάσεις είναι μέσω της μετακίνησης φυτών προς φύτευση (νεαρά δενδρύλλια) ενώ σε μικρές αποστάσεις εξαπλώνεται με την πτήση των ενηλίκων ατόμων.

Τα ενήλικα εμφανίζονται από τα μέσα Ιουνίου έως και το τέλος Ιουλίου και ωοτοκούν στους οφθαλμούς των νεαρών βλαστών των δένδρων. Η εκκόλαψη των προνυμφών ξεκινάει κατά τα τέλη Ιουλίου και διαρκεί έως τα τέλη Αυγούστου. Το έντομο προκαλεί κηκίδες σε νεαρά φύλλα, βλαστούς και οφθαλμούς οι οποίες στο αρχικό στάδιο (καλοκαίρι) δεν είναι ορατές και γίνονται αντιληπτές την επόμενη άνοιξη όπου πλέον τα σημεία προσβολής είναι πολύ ευδιάκριτα.

Εξαιτίας της βιολογίας του εντόμου η εφαρμογή ψεκασμών φυλλώματος έχει περιορισμένα αποτελέσματα ενώ η εφαρμογή ψεκασμών εναντίον των κηκίδων δεν εγγυάται την καταπολέμησή του. Σε νεαρούς καστανεώνες προτείνεται η μηχανική αφαίρεση και καταστροφή των κηκίδων πριν την έξοδο των ενηλίκων ενώ σε καστανεώνες μεγάλης ηλικίας είναι πρακτικά αδύνατη η αντιμετώπιση του εντόμου. Ως μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου θεωρείται η βιολογική καταπολέμηση με τη χρήση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass