Κορυφαία μεταρρύθμιση οι δασικοί χάρτες

Στιγμιότυπα από το Πανελλαδικό Συμβούλιο των «Οικολόγων Πράσινων» στο Συκούριο Στιγμιότυπα από το Πανελλαδικό Συμβούλιο των «Οικολόγων Πράσινων» στο Συκούριο

«Τοξική βόμβα που κρυβόταν δεκαετίες…», χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης τους δασικούς χάρτες, σε δηλώσεις του στην «Ε», υποστηρίζοντας ότι η υλοποίησή τους, ήταν δέσμευση της χώρας μας από το πρώτο μνημόνιο.

«Δεν είμαστε στο παρά πέντε, αλλά στο …και τέταρτο, αφού υπάρχουν χρήματα που δίνονται από την Ευρώπη από το 2000, για να γίνουν οι δασικοί χάρτες και εμείς δεν είχαμε κάνει τίποτα» υποστήριξε.

Κρίνει ότι είναι ίσως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη χώρα, που ευνοεί τον παραγωγό καθώς «δεν θα είναι σε ομηρία κάθε δασικού υπαλλήλου για κάθε τι που θέλει να κάνει στην ιδιοκτησία του», ενώ ερωτηθείς για τη θέση του κόμματος όσον αφορά στα νέα μέτρα μνημονίου, απαντά: «Τη στιγμή που τα μέτρα έχουν αντίμετρα δεν νομίζω ότι έχουμε παραβιάσει κάτι από αυτά που λέγαμε όταν έγινε η συμφωνία να κατέβουμε μαζί στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Τσιρώνης βρέθηκε χθες στο Συκούριο για να συμμετάσχει στις εργασίες του διήμερου Πανελλαδικού Συμβουλίου των «Οικολόγων Πράσινων», ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό στο πλαίσιο επαφών του με περιφερειάρχες της χώρας, για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Μιλώντας στην «Ε», αναλυτικότερα δήλωσε:

Δασικοί χάρτες:

«Με τον νόμο του κ. Σωκράτη Φάμελου, αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, κάναμε ευνοϊκότερη την εξαγορά της εκχερσωμένης γης. Μιλάμε για εκτάσεις που ήταν δημόσιες και παραχωρήθηκαν άτυπα στους παραγωγούς.

Το τίμημα εξαγοράς γης σε τουριστικές περιοχές ήταν τεράστιο για έναν παραγωγό. Αλλιώς θα έπρεπε να αλλάξουμε τελείως τις αντικειμενικές αξίες και να διαχωρίσουμε τις αντικειμενικές γεωργικής γης, από τις άλλες, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει άμεσα γιατί οι δασικοί χάρτες είχαν καθυστερήσει πάρα πολύ, από τους προκάτοχούς μας, καθώς ήταν δέσμευση από το πρώτο μνημόνιο. Σήμερα τους υλοποιούμε την ύστατη στιγμή.

Ήταν δέσμευση της χώρας μας, στην οποία βρισκόμαστε όχι στο παρά πέντε αλλά στο και τέταρτο! Οι δασικοί χάρτες έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες πριν. Υπάρχουν χρήματα που δίνονται από την Ευρώπη από το 2000, για να γίνουν οι δασικοί χάρτες και εμείς δεν είχαμε κάνει τίποτα.

Για να καθησυχάσω κι αυτούς που έχουν περιβαλλοντική ευαισθησία, στους πρώτους χάρτες που αναρτώνται, οι δασωθέντες αγροί, δηλαδή οι εκτάσεις που από το ’45 μέχρι σήμερα εγκαταλείφθηκαν και δασώθηκαν-άρα είναι δάσος σήμερα- είναι πολύ περισσότεροι από τα εκχερσωθέντα δάση.

Το ισοζύγιο στο τι δασώθηκε επειδή εγκαταλείφθηκε μετά τον Εμφύλιο και στο τι εκχερσώθηκε, με τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι το 13% είναι οι δασωθέντες αγροί και το 3% οι εκχερσωθείσες εκτάσεις από τις οποίες παράνομες είναι περίπου οι μισές, δηλαδή που δεν έχουν άδεια, καθώς οι υπόλοιπες έχουν άδειες από τα δασαρχεία ( αλλά και που εκεί βέβαια ο χρήστης πρέπει να πληρώσει το τίμημα).

Αν οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν μεριμνήσει να τα πάρουν τότε θα βρεθούμε με έναν ελαιώνα που θα είναι τυπικά δάσος, γιατί κανένας δεν τον έχει διεκδικήσει και θα υποχρεωθούμε να γυρίσουμε χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για εκτάσεις που δίναμε επιδοτήσεις ενώ δεν ήταν καλλιέργειες.

Δεν πρέπει να ανησυχεί κανένας, αν το χωράφι είναι δικό σου θα δικαιωθεί….

Υπάρχουν καλλιέργειες που είναι από τη φύση τους δασικές, όπως οι καστανεώνες. Αυτές, στις αεροφωτογραφίες παρουσιάζονται ως δάσος, κάτι που αποτελεί πρόδηλο λάθος, και ο ιδιοκτήτης τους πρέπει να απευθυνθεί στην επιτροπή, ατελώς για να δείξει τίτλους ιδιοκτησίας του.

Οι δασικοί χάρτες ήταν μια τοξική βόμβα που κρυβόταν δεκαετίες και τώρα αναδεικνύεται… Θέλει πολλή δουλειά και γι’ αυτό δεν το είχαν προχωρήσει… Είναι ίσως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, που ευνοεί τον παραγωγό. Θα έχει την έκτασή του και δεν θα είναι σε ομηρία κάθε δασικού υπαλλήλου…

Αν δεν ξέρεις πού είναι το δάσος δεν μπορείς να επενδύσεις».

Νέα προγράμματα για βιολογική γεωργία:

Ο νομός Λάρισας ευνοήθηκε, όσον αφορά στο τελευταίο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, στη φυτική παραγωγή, υποστήριξε ο κ. Τσιρώνης, καθώς οι περισσότερες αιτήσεις αγροτών αφορούσαν περιοχές «Νατούρα» με προτεραιότητα, ενώ σε ό,τι αφορά στη ζωική παραγωγή, υποστήριξε πως: «επειδή είχε μεγάλη υπερδέσμευση θα επαναπροκηρύξουμε το μέτρο. Επίσης θα επαναπροκηρύξουμε και μέρος που αφορά στη φυτική παραγωγή για βιολογική καλλιέργεια, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερες καλλιέργειες, όπως τα ακρόφυτα, τα οπωροκηπευτικά…».

«Ναι σε νέα μέτρα, αλλά με αντίμετρα…»

Θέση των «Οικολόγων Πράσινων», ήταν όχι σε νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν περισσότερο τους πολίτες, αλλά απάντησαν θετικά στη νέα συμφωνία με το ΔΝΤ και ο Γ. Τσιρώνης δηλώνει: «Η απόφαση του πανελλαδικού συνεδρίου ήταν καθαρή. Δηλαδή ότι συνεχίζουμε τη συνεργασία, με συνεχή διαπραγμάτευση. Συμφωνήσαμε στα νέα μέτρα, στον βαθμό που σε αυτή τη συμφωνία είναι μηδενικό το δημοσιονομικό αποτέλεσμα . Δεν λέω ότι χαρήκαμε που υποχωρήσαμε για να κλείσει η συμφωνία… Τη στιγμή όμως που τα μέτρα έχουν αντίμετρα δεν νομίζω ότι έχουμε παραβιάσει κάτι από αυτά που λέγαμε όταν έγινε η συμφωνία να κατέβουμε μαζί στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και πρέπει να αναλογιζόμαστε πάντα τι σημαίνει να μην έκλεινε η συμφωνία…

Δεν είμαστε πολύ μακριά από αυτό που ξέραμε ότι θα έρθει με τη δεύτερη αξιολόγηση».

ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΕΜΠΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ

Συνάντηση με τους δημάρχους Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτο και Αγιάς κ. Αντ. Γκουντάρα, είχε χθες το πρωί ο αν. υπουργός, στο δημαρχείο Τεμπών στο Μακρυχώρι.

Οι δήμαρχοι ζήτησαν την παρέμβασή του για:

-Νομοθετική ρύθμιση για τα προβλήματα που προκύπτουν στη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων

-Προώθηση του έργου κατασκευής ταμιευτήρα στη θέση Λιβαδότοπος, Πουρνάρι, Αμπελακίων, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ

-Μέτρα για τη σφήκα καστανιάς, που έχει προσβάλει καλλιέργειες στον Κίσσαβο

-Προώθηση του οικιστικού ζητήματος των παραλιακών περιοχών των δύο δήμων

- Οι δήμαρχοι κατήγγειλαν ότι «στο νέο οδικό έργο στα Τέμπη δεν υπάρχει πρόβλεψη σύνδεσης με τα παράλια του νομού Λάρισας, με αποτέλεσμα να είναι αποκλεισμένα…» και ζήτησαν να βρεθεί άμεσα λύση για σύνδεσή τους, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί « θέμα ύψιστης σημασίας».

Επίσης ο κ. Κολλάτος, τάχθηκε κατά της κατασκευής διοδίων στην παλιά εθνική οδό στα Τέμπη και ζήτησε τη στήριξη του αν. υπουργού.

Και τέλος ο κ. Γκουντάρας, ζήτησε την παρέμβαση του κ. Τσιρώνη για αποζημίωση μηλοπαραγωγών της Αγιάς από τον ΕΛΓΑ, για την καταστροφή που προκλήθηκε στις καλλιέργειες από τον παγετό.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών.

ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 «ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ»

Οι εργασίες του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν σήμερα, στο Προσκοπικό Κέντρο, στο Συκούριο.

Την έναρξή τους έκανε ο συντονιστής της Π.Κ. Λάρισας κ. Αστέριος Χλωρός, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κολλάτος, καλωσορίζοντας τα μέλη του συμβουλίου των «Οικολόγων Πράσινων», στον δήμο.

Μεταξύ άλλων, στο συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από 32 μέλη απ’ όλη τη χώρα, συμμετέχουν ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Νίκος Πουτσιάκας, οι Λαρισαίοι κ. Κ. Κούτσικος, ο κ. Νίκος Σαμαράς και κ. Δημ. Λιόλιος.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψή του στην περιοχή, ο αν. υπουργός ξεναγήθηκε σε οικοτεχνία στο Πουρνάρι, της κ. Μένης Χατζηπαναγιώτου, όπου ενημερώθηκε για το πρότυπο εργαστήρι επεξεργασίας βοτάνων που παράγει σαπούνια, έλαια, εκχυλίσματα, κηραλοιφές κ.α.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass