ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ, ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΥΑΓΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ανάβει φωτιές η αξιολόγηση νέων αγροτών

* Την παραίτησή του ζητά η Π.Ε.Ν.Α. * Κριτική από ΝΔ *Σε άλλες χώρες έχουν ήδη δοθεί οι επιδοτήσεις της Ε.Ε...

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2017 22:00

 «Εντός του Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στο υπομέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 νέων αγροτών από τις περιφέρειες», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου και διαβεβαίωσε ότι «αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με το πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων, άρα δεν υπάρχει πλέον καθυστέρηση».

Ο κ. Αποστόλου διαβεβαίωσε ακόμη πως «δεδομένου ότι η πρόσκληση που δημοσιοποιήθηκε ήταν η πρώτη εφαρμογή στο εν λόγω υπομέτρο, και μάλιστα το πρώτο έτος εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, θα δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε περιφέρεια να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ένταξης νέων γεωργών και να προβεί ενδεχομένως σε νέα πρόσκληση, στη βάση των διατιθέμενων πιστώσεων που τους έχουν εκχωρηθεί, συμβάλλοντας έτσι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου στη βελτίωση της λεγόμενης «ηλικιακής σύνθεσης του πρωτογενούς τομέα» και βεβαίως, κατ’ επέκταση, της ανταγωνιστικότητάς του.

Επίσης, θα χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα υπερδέσμευσης για τις περιφέρειες όπου ο συνολικός προϋπολογισμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν υπερβαίνει τον διαθέσιμο, αλλά ταυτόχρονα, θα διαφυλαχθεί και το δικαίωμα των υπόλοιπων περιφερειών να υλοποιήσουν την αναπτυξιακή τους στρατηγική στον πρωτογενή τομέα και βεβαίως, και αυτές να χρίσουν νέους αγρότες μέσα από τις διαθέσιμες πιστώσεις που θα έχουν».

ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ

«Πώς αισθάνεστε ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για το γεγονός ότι στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Πολωνία έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση των φακέλων νέων αγροτών και κτηνοτρόφων και ήδη καταβάλλονται τα χρήματα;», ρώτησε τον κ. Ε. Αποστόλου ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Μπουκώρος και τόνισε:

«Θέλετε να σας πω τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Οι υπηρεσίες σας υπολογίζουν ότι μετά την καθυστερημένη προκήρυξη πέρυσι τον Απρίλιο του 2016 θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαΐου η πρώτη αξιολόγηση των φακέλων και δίνουν και μία ενδεικτική ημερομηνία περί τα τέλη Ιουνίου για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πλην, όμως, η πλατφόρμα δεν υπάρχει, το λογισμικό δεν υπάρχει, ώστε να ανατεθούν στους αξιολογητές οι φάκελοι και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, έστω εντός αυτών των καθυστερημένων δραματικά ημερομηνιών.

Άρα, κ. υπουργέ, στο Πρόγραμμα «Νέοι Αγρότες» κατακτάτε την καθόλου επίζηλη τελευταία θέση στην Ευρώπη. Όμως, αυτό δεν είναι χωρίς συνέπειες. Καλέσατε με καθυστέρηση τους νέους αγρότες να μπουν στο πρόγραμμα πέρυσι τον Απρίλιο. Άρχισε η δεύτερη καλλιεργητική περίοδος από την εκδήλωση του ενδιαφέροντός τους και δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για έναν νέο αγρότη και έναν νέο κτηνοτρόφο, κ. υπουργέ; Πολύ απλά σημαίνει ότι καλείται να ανταπεξέλθει στα έξοδα εγκατάστασης και στα έξοδα δύο καλλιεργητικών περιόδων, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ! Δηλαδή, τον εγκλωβίσατε, τον αιχμαλωτίσατε, τον καταστρέφετε και στο τέλος θα τον οδηγήσετε εκτός πρωτογενούς τομέα! Έτσι συμπεριφέρεστε στους νέους αγρότες μέσα από το συγκεκριμένο μέτρο του προγράμματος».

ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της με τίτλο «μήπως να παραιτηθείτε κ. υπουργέ;», η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών εκφράζει «την έντονη οργή και αγανάκτησή της για την σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του υπόμετρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τους Νέους Αγρότες, οι οποίοι ζημιώνονται σημαντικά από την ολιγωρία και τις αστοχίες της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των καθ’ ύλην αρμοδίων γενικών γραμματέων.

Δεν φτάνει που η χώρα μας είναι από τις τελευταίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκκρεμεί το εν λόγω πρόγραμμα, οι νέοι αγρότες που έχουν χάσει ήδη δύο καλλιεργητικές περιόδους, αναμένουν εδώ και μήνες την ολοκλήρωση της περιβόητης αξιολόγησης των φακέλων τους για να μάθουν επιτέλους αν εγκρίθηκαν ως δικαιούχοι, να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να προχωρήσουν και τα σχέδια βελτίωσης που τόσο έχουν ανάγκη για να εξελίξουν τις αγροτικές τους επιχειρήσεις. Αυτό που συμβαίνει δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε».

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass