ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΧΘΕΣ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η ειδική αγωγή στο μικροσκόπιο

* Συνάντηση με φορείς, εκπαιδευτικούς και γονείς, με θέμα προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και των δομών εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 20 Απρ 2016 0:14

Της Λένας Κισσάβου

Στη Λάρισα βρέθηκε χθες, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, κ. Θεοδώρα Αστέρη, στο πλαίσιο ενός διαλόγου που ξεκινά, σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Η κ. Αστέρη, ήρθε να ακούσει απόψεις και προτάσεις φορέων εκπαιδευτικών και γονιών, για αλλαγές και παρεμβάσεις προς βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ειδικής αγωγής και των δομών της, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωσή του, από το υπουργείο Παιδείας.

Η Λάρισα αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό, μια σειράς επαφών που δρομολογεί το υπουργείο, με τους ανθρώπους που εμπλέκονται άμεσα με την ειδική αγωγή, τους σχολικούς συμβούλους, τους εκπαιδευτικούς, και τους γονείς, και ειδικότερα χθες γι αυτό το λόγο, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Κοιτάζουμε το χθες και σχεδιάζουμε το αύριο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης», στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου.

Την ημερίδα που έβαλε στο μικροσκόπιο την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, οργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας και τη σχολική σύμβουλο Ειδικής Αγωγής Θεσσαλίας. Απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και όλων βαθμίδων εκπαίδευσης, γονείς και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο. Στόχος της ήταν στηριζόμενοι στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, να αναδειχτούν προτάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να βελτιωθούν και να ενισχυθούν οι εκπαιδευτικές δομές, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις.

Στο πλαίσιο αυτής, η κ. Αστέρη, αναφέρθηκε στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, στις δυσλειτουργίες του και προέτρεψε για την κατάθεση προτάσεων που θα βοηθήσουν στη βελτίωσή του, ώστε να ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα.

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, όπως και η ετοιμότητα των συμμετεχόντων να παρουσιάσουν με επιχειρήματα τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους.

Γενικά η συνάντηση στέφθηκε με επιτυχία και η κ. Αστέρη, αποχώρησε από τη Λάρισα με …γεμάτο το φάκελο των προτάσεων και των θέσεων ανθρώπων από υλοποιούν στη βάση της, την εκπαίδευση της Ειδικής Αγωγής, στις υπάρχουσες δομές της, σε όλες στις βαθμίδες.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ

 ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ

«Με προτάσεις και επιχειρήματα, κοιτούμε το χθες και διαμορφώνουμε το αύριο της Ειδικής Αγωγής, με ένα σοβαρό νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς ασάφειες και κενά, ικανό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όχι μόνο του παρόντος αλλά και του μέλλοντος της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα», υποστήριξε η διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Ελένη Αναστασοπούλου, τονίζοντας επίσης τα εξής: «Κάνοντας μια βιβλιογραφική και ιστορική ανασκόπηση παρατηρούμε έναν συνεχή επαναπροσδιορισμό τόσο των όρων όσο και του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Ειδική Αγωγή.

Μια μικρή ένδειξη αποτελεί η εναλλαγή των όρων «ένταξη», «inclusion» με τον οποίο επιχειρείται μια διεύρυνση του όρου ένταξη, αποδοχή της διαφορετικότητας και σημαίνει συμπεριληπτική εκπαίδευση ή εκπαίδευση του μη αποκλεισμού, «integration» με τον οποίο εννοείται ένα σχολείο για όλους και σημαίνει ενσωμάτωση. Αυτός ο επαναπροσδιορισμός των όρων, στην ουσία έχει να κάνει με τον επαναπροσδιορισμό μιας εκ των θεμελιωδών ανθρώπινων αξιών που αφορά στη συμβίωση των ανθρώπων και την κοινή συμμετοχή τους στη διαμόρφωση της κοινωνικής πραγματικότητας.

Όταν δημιουργείται η ανάγκη να επανακαθορίσουμε αυτές τις αξίες τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για δράση.

Εξάλλου σε ό,τι αφορά τη διάσταση του όρου ένταξη ή όπως αλλιώς λέγεται, η επιστημονική βιβλιογραφία εστιάζει στην έρευνα της αλληλεπίδρασης μεταξύ των ατόμων στον προσωπικό και κοινωνικό περίγυρο. Ξεκινώντας από αυτή την αφετηρία και προκειμένου να καταπολεμήσουμε από κοινού το σχολικό και κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων με ειδικές ανάγκες και να διευκολύνουμε την ομαλή ένταξη των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον, οφείλουμε αφού συζητήσουμε σε βάθος όλες τις θεσμικές και πολιτικές παραμέτρους της Ειδικής Αγωγής, να λάβουμε υπόψη τα ηθικά και επιστημονικά επιχειρήματα των εμπλεκομένων στον χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που στοχεύουν στη θεμελίωση προτάσεων για την εφαρμογή αποτελεσματικών συνεργατικών πρακτικών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της ένταξης.

Στην προσπάθεια της βελτίωσης της εκπαίδευσης των μαθητών με ειδικές ανάγκες η οποία αποτελεί ζητούμενο των περισσότερων εκπαιδευτικών συστημάτων, με βασική προτεραιότητα την εκπαιδευτική τους ένταξη στο σχολείο της γενικής εκπαίδευσης, αλλά και την προώθηση της διαδικασίας της κοινωνικής τους ένταξης, ευελπιστούμε ότι, θα κατατεθούν προτάσεις:

1. Που στηρίζονται στη διεθνή, ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και νομολογία και αφορούν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

2. Στοιχειοθετημένες με επιστημονική γνώση αλλά και την πρακτική εκπαιδευτική εμπειρία των εκπαιδευτικών και των στελεχών της Ειδικής Αγωγής».

ΟΜΙΛΙΕΣ

Επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ημερίδας, η κ. Αθηνά Χριστοπούλου, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, υπουργείου Παιδείας, ανέπτυξε το θέμα: «Αποτύπωση αναγκών στη δευτεροβάθμια ειδική επαγγελματική εκπαίδευση: Διαπιστώσεις και προβληματισμοί», ενώ

το θέμα «Πρακτικές ένταξης στην προσχολική εκπαίδευση: Πορίσματα και προτάσεις», παρουσίασαν η κ. Βλάχου Αναστασία, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής- Εκπαιδευτικής Ενταξης, Π.Τ.Ε.Α, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η κ. Φύσσα Αριστέα, δρ. Ειδικής Αγωγής, 4ου νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας και 11ου Νηπιαγωγείου Βόλου.

Με συντονίστρια την κ. Αγαπητού Παρασκευή, προϊσταμένη ΤΕΠΚ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε στρογγυλό τραπέζι με θέμα του «Η οπτική των στελεχών εκπαίδευσης για την ΕΑΕ»

και ομιλητές τους κ.κ. Τσιόπα Κυρατσώ, σχολική σύμβουλο Ειδικής Αγωγής, Κωτούλα Βασίλη σχολικό σύμβουλο 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Καρδίτσας, Μπουλούμπαση Χρήστο, διευθυντή Εκπαίδευσης Τρικάλων και Ρέντα Μαρία, προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ Τρικάλων.

Κατατέθηκαν θέσεις και απόψεις των γονέων του Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. από την εκπρόσωπό τους κ. Ερασμία Μαρκοπούλου.

Ακολούθησε δεύτερο στρογγυλό τραπέζι με συντονίστρια την κ. Τσιόπα Κυρατσώ σχολική σύμβουλος Ειδικής Αγωγής, με θέμα του: «Προτάσεις βελτίωσης των εκπαιδευτικών δομών ΕΑΕ στο γενικό και ειδικό πλαίσιο» και ομιλητές τους κ.κ.: Κανούτα Μαρία, δ/ντρια ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Σοφάδων, Γρηγορίου Φωτεινή, δ/ντρια ΕΕΕΕΚ Μαγνησίας Δογκάκη Αλεξάνδρα, Δ/ντρια Σχολείου ΔΑΔ Βόλου, Τσιγαρίδα Δέσποινα, νηπιαγωγό νηπ/γείου ΔΑΔ Λάρισας, Δεληγιάννη Συραγώ δ/ντρια Γυμνασίου Βελεστίνου, Νάνο Γεώργιο δ/ντή του 5ου Δ.Σ. Νέας Ιωνίας Βόλου και Μαυρίδου Βασιλική νηπιαγωγό 9ου Νηπιαγωγείου Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass