ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 37ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κενά στην παράλληλη στήριξη μαθητών στο φάσμα του αυτισμού

* Παραμένουν ακάλυπτα σε όλο τον νομό Λάρισας, 8 παιδιά δημοτικού σχολείου και 6 νήπια * Νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής θα ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας

Δημοσίευση: 10 Νοε 2017 22:32

Την κάλυψη κενών στην παράλληλη στήριξη μαθητών στο φάσμα του αυτισμού, ζήτησαν χθες γονείς του 37ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας από τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Σωτήρη Βούλγαρη.

Στο σχολείο υπάρχουν τρεις μαθητές στο φάσμα του αυτισμού, που ενώ προβλέπεται καθημερινή στήριξη εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής στον καθένα, σήμερα υπάρχουν δύο εκπαιδευτικοί που εναλλάσσονται στα τρία παιδιά, ανά μέρες μέσα στην εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σταθερό παιδαγωγικό έργο με συνέχεια.

Οι γονείς ζήτησαν την άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής πλήρους ωραρίου και για όλες τις ημέρες, αναφερόμενοι σε έναν εξ αυτών των μαθητών (της Δ΄ τάξης) και συγκεκριμένα ανάφεραν: «Είναι η δεύτερη χρονιά φέτος, που δεν έχει προσληφθεί εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής για τον μαθητή, στερώντας του το δικαίωμα ισότιμης και αξιοπρεπούς ένταξης στην καθολική εκπαίδευση και αγωγή.

Η σταγόνα που “ξεχείλισε το ποτήρι” της αγανάκτησης είναι η απόφαση που πήρατε, μαζί με τους άλλους συναρμόδιους της υπηρεσίας σας, να τοποθετήσετε εκπαιδευτικό για τον μαθητή, μόνο για δύο μέρες την εβδομάδα.

Κάτι αντίστοιχο κάνατε και πέρυσι τοποθετώντας στα τέλη Φεβρουαρίου και πάλι εκπαιδευτικό ολίγων ημερών και ωρών, για τον ίδιο, αν και χρήζει πλήρους ατομικής στήριξης. Έτσι, με ευθύνη σας δημιουργείται ένα μη σταθερό περιβάλλον για τον 9χρονο μαθητή, που είναι ό, τι πιο καταστροφικό για την υγεία ενός παιδιού με αυτισμό».

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν οι γονείς (μαθητών της Δ’ τάξης), στον κ. Βούλγαρη, αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Με ποια κριτήρια άραγε γίνονται οι τοποθετήσεις; Γιατί τα επιχειρήματά σας περί “βαριών” και “ελαφριών” περιστατικών δεν μπορούν να στηριχτούν επιστημονικά. Ούτε ότι ο 9χρονος μαθητής, στο φάσμα του αυτισμού, είναι βολικό παιδί στην τάξη, έχει καμία απολύτως σχέση με την ανάγκη στήριξης και παιδαγωγικής βοήθειας για την προσωπική του ανάπτυξη και την όσο δυνατόν καλύτερη κοινωνική ένταξή του».

Οι γονείς του 9χρονου μαθητή υποστήριξαν: «Οπως καλά γνωρίζετε, αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι η τεράστια οικονομική επιβάρυνσή μας, καθώς αναγκαζόμαστε να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας εκπαιδευτικό για την παράλληλη στήριξή του.

Το κόστος είναι δυσβάσταχτο για μας αν αναλογιστείτε ότι είμαστε άνθρωποι του μόχθου που υπερβαίνουν τους εαυτούς τους για να βοηθήσουμε το παιδί μας.

Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στην πρόσληψη εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής πλήρους ωραρίου και για όλες τις ημέρες.

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει για τη διεκπεραίωση των διαδικαστικών της πρόσληψης ζητάμε η εκπαιδευτικός που τοποθετήθηκε τώρα, να καλύπτει την ανάγκη παράλληλης στήριξης τριών αντί δύο ημερών.

Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας θα είμαστε πάλι εδώ και όπου αλλού χρειαστεί, προχωρώντας σε αγωνιστικές κινήσεις μαζί με τους γονείς των συμμαθητών του, που είναι αμέριστοι συμπαραστάτες μας, διεκδικώντας τα δικαιώματά του».

ΑΚΑΛΥΠΤΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

 14 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ 

Ερωτηθείς ο κ. Βούλγαρης, δηλώνει στην «Ε», ότι σε όλο τον νομό Λάρισας, έχουν τοποθετηθεί είκοσι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής για παράλληλη στήριξη, οι οποίοι όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των μαθητών. Συγκεκριμένα υποστήριξε πως, στον νομό Λάρισας, έχουν εγκριθεί για παράλληλη στήριξη στα σχολεία, εξήντα παιδιά, βάσει της αξιολόγησης που πραγματοποίησε από την αρχή της σχολικής χρονιάς ειδική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από την υπεύθυνη ειδικής αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από την προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ Θεσσαλίας, τον προϊστάμενο στην Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και αρμόδιους σχολικούς συμβούλους.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν καλυφθεί όλοι οι μαθητές, αναφέρει ο ίδιος, και συγκεκριμένα «οκτώ μαθητές δημοτικού σχολείου, που δεν έχουν ούτε μία ώρα παράλληλη στήριξη στο σχολείο τους και έξι μαθητές νηπιαγωγείων».

Υποστήριξε ότι θα επιβεβαιωθούν εκ νέου τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία, ώστε να υποβληθεί νέο αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας για κάλυψή τους.

Όσον αφορά στην έλλειψη συνεχούς εβδομαδιαίας στήριξης στους μαθητές, και στην εφαρμογή ενός «διακεκομμένου μοντέλου παράλληλης στήριξης» με «μοίρασμα» των ημερών διδασκαλίας εκπαιδευτικών, σε πολλούς μαθητές την εβδομάδα, ο κ. Βούλγαρης ανάφερε ότι «προβλέπεται σε περιπτώσεις που υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικών, όπως προβλέπεται και η συμπλήρωση αυτών των ημερών από εκπαιδευτικούς που έχουν πλεόνασμα ωρών στο σχολείο. Αυτό βέβαια κρίνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα των περιστατικών των μαθητών και τις ανάγκες τους, αλλά πάντα βάσει των γνωμοδοτήσεων που δίνουν γι’ αυτά τα περιστατικά οι ειδικοί».

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass