ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Η τακτική της απόκρυψης θέσεων και προθέσεων»

Δημοσίευση: 14 Απρ 2018 22:16

Αγαπητή «Ελευθερία»,
Λίγα λόγια σε «απάντηση» που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας σε πρόσφατη παρέμβασή μου στην έγκριτη εφημερίδα, στην οποία αναφέρθηκα στους τακτικισμούς και στις πολιτικές «ισορροπιών» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες, δυστυχώς, επηρεάζουν τις εξελίξεις σε μεγάλα ζητήματα στην περιοχή μας.


Όσοι παρακολουθούμε συστηματικά τα υδατικά, περιβαλλοντικά και ενεργειακά θέματα (Περιφέρεια, ΠΕΔ, επιμελητήρια, αγρότες, επιστημονικοί φορείς κλπ), έχουμε επανειλημμένα εκφράσει με σαφήνεια τις θέσεις μας απαιτώντας επίμονα λύσεις. Αντίθετα, για ακόμη μια φορά, οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να ΜΗΝ προβληματίζονται και ει δυνατόν να μην ασχολούνται οι συμπολίτες μας με τα σοβαρά αυτά εκκρεμή ζητήματα της περιοχής μας, με κορυφαίο εκείνο της ανυπολόγιστης περιβαλλοντικής υποβάθμισης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτινων οικοσυστημάτων της. Όσο λοιπόν και εάν προσπάθησα να βρω στην απάντησή τους έστω και μια λέξη ουσίας πάνω στα θέματα που έθιξα στο άρθρο μου, δεν το κατάφερα. Ας είναι. Εμείς, παρατηρώντας τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται, θα επιμείνουμε στην ουσία των θεμάτων, χωρίς ιδεολογικές εμμονές, αποφεύγοντας αποπροσανατολιστικές γενικότητες, εξυπνακισμούς και ειρωνείες. Ειδικότερα:
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται αορίστως σε ένα «διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο». Δικαιούμαστε να θεωρήσουμε ότι το μοντέλο αυτό είναι εκείνο που παρουσίασε ο κ. Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος επί υδάτων, ενέργειας και περιβάλλοντος Υπουργός κος Φάμελλος πριν έξι μήνες στη Λάρισα.
Ο κ. Πρωθυπουργός είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι συμφωνεί να εξεταστεί η υδροηλεκτρική αξιοποίηση του ημιτελούς ταμιευτήρα Συκιάς επί του Άνω Αχελώου. Με την ιδέα αυτή συμφωνούμε απόλυτα. Το ερώτημα είναι εάν πράγματι ο κ. Τσίπρας και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας πιστεύουν στ’ αλήθεια σε μια τέτοια προοπτική, και εάν ναι, τι πράττουν για την υλοποίησή της, η οποία προφανώς προϋποθέτει την ολοκλήρωση των έργων Συκιάς.
Κατά την εκτίμησή μας ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ το ΥΗ έργο της Συκιάς (για λόγους που επαρκώς ανέλυσα στην παρέμβασή μου). Γι’ αυτό τους ενοχλεί η ιδέα και μόνο ότι ίσως υπάρξει «κίνημα», όπως λένε, που θα προβάλλει αυτές τις απαιτήσεις, κάτι ανάλογο σαν αυτό που υπήρξε παλαιότερα και στο οποίο οφείλεται η υλοποίηση των έργων που έγιναν έως σήμερα (π.χ. Μεσοχώρα). Γι’ αυτό επίσης καταφεύγουν σε λοιδορίες ότι «ζαλίσαμε» τους Θεσσαλούς με τον Αχελώο, αποφεύγοντας όμως πάση θυσία να πούνε τι προτείνουν να γίνει με τα εγκαταλελειμμένα έργα στον κυριολεκτικά «βασανισμένο» ποταμό, που δυστυχώς για τους Θεσσαλούς κατέστη ένας από τους εμβληματικούς στόχους ανεύθυνων οικολογούντων. Θέτουμε λοιπόν ξανά το ερώτημα για τα έργα και περιμένουμε να απαντήσουν καθαρά.
Τους πληροφορούμε επίσης ότι όσο και εάν ελπίζουν ότι, με τα δύσκολα που συμβαίνουν στη χώρα μας, οι πολίτες και οι φορείς της Θεσσαλίας θα βαρεθούν και θα εγκαταλείψουν τους στόχους για την ολοκλήρωση των έργων, δεν θα το πετύχουν.
2. Ο κ. Φάμελλος με την ευκαιρία των περσινών επισκέψεών του στη Θεσσαλία, αναφέρθηκε και εκείνος στο «άλλο» μοντέλο ανάπτυξης. Με την ευκαιρία της Περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΗ έργου Μεσοχώρας εκθείασε την αξία της παραγωγής ενέργειας από το νερό, κάτι στο οποίο ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ. Άραγε συμφωνούν μαζί του οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας που πριν λίγα χρόνια ζητούσαν επίμονα να κατεδαφιστεί το ΥΗ Έργο της Μεσοχώρας;
Επίσης ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε ένα μοντέλο διαχείρισης των Υδατικών Πόρων της Θεσσαλίας με μέτρα περιορισμού των καταναλώσεων, κυρίως στις αρδεύσεις, με συστηματική προσπάθεια εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων (50 εκατ. κ.μ. νερού ανά έτος), καθώς και υλοποίηση έργων ταμίευσης, με πιο αξιόλογα τα έργα Ενιππέα, Ελασσόνας, Μουζακίου, Πύλης και Νεοχωρίτη. Και στα παραπάνω εμείς ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ, θεωρώντας όμως χρέος μας, με τόσες «κωλοτούμπες» στις οποίες γινόμαστε θεατές, να διατηρούμε όσο μπορούμε στην επικαιρότητα όλες αυτές τις υποσχέσεις έως ότου υλοποιηθούν. Εκτιμώ ότι ως υπεύθυνοι πολίτες το ίδιο χρέος έχουν και στο ΣΥΡΙΖΑ, που δυστυχώς έως τώρα δείχνουν να επαναπαύονται σε αόριστα πολιτικά συνθήματα του τύπου «αλλάζουμε σελίδα»!
Σε ό,τι αφορά στην τυχόν επέκταση των αρδεύσεων στον θεσσαλικό κάμπο στο μέλλον (δηλαδή για επάνω από τα 2,5 εκατ. στρ. που σήμερα αρδεύονται) και δεδομένου ότι μια τέτοια επιλογή είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσει πρόσθετα νερά από τον Αχελώο, υπάρχει πράγματι διαφωνία με τον κ. Υπουργό, ο οποίος, μέσω του Σχεδίου Διαχείρισης, επεδίωξε να «κλείσει» οριστικά αυτήν την δυνατότητα. Δικαίωμά του φυσικά, όπως όμως δικαίωμα έχουν και οι επόμενες γενιές παραγωγών και πολιτών στη Θεσσαλία να απαιτήσουν από μελλοντικές κυβερνήσεις το αντίθετο. Πάντως όλες αυτές οι επιμέρους διαφωνίες, τις οποίες, υπεύθυνα και με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, παρουσιάσαμε πέρυσι κατά τη διαβούλευση, ουδόλως επηρεάζουν την αναγκαιότητα για ολοκλήρωση των ημιτελών έργων Αχελώου και την υδροηλεκτρική τους αξιοποίηση, επιλογές που, όπως επισήμως δηλώνεται, ενστερνίζεται και η Κυβέρνηση.
Ας μας πει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, τα στελέχη του και οι βουλευτές του: Θα στηρίξουν τις υποσχέσεις του κ. Πρωθυπουργού; Θα εργαστούν για την υλοποίηση του μοντέλου που παρουσίασε ο κ. Φάμελλος; Η θα συνεχίσουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους έως τις εκλογές ώστε να αποφύγουν το πολιτικό κόστος από τις προφανείς αντινομίες της πολιτικής τους και από την πανθομολογούμενη κυβερνητική αδράνεια;
Κώστας Γκούμας
γεωπόνος – πρώην πρόεδρος
ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass