ΕΣΥ: Ρεαλισμός ή ιδεοληψίες;

Δημοσίευση: 14 Απρ 2018 22:18

Χαίρομαι που οι θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για την υγεία προκάλεσαν την απάντηση του  συναδέλφου στη Βουλή και το ΕΣΥ, του κ. Σάκη Παπαδόπουλου, συντονιστή του ΕΠΕΚΕ του Σύριζα για την Υγεία. Η καλόπιστη ανταλλαγή απόψεων αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη δρομολόγηση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα της χώρας.


Το θέμα είναι τεράστιο. Σήμερα, λόγω χώρου, θα περιοριστώ σε μερικές απαραίτητες διευκρινίσεις σε βασικές παρανοήσεις ή ανακρίβειες που περιέχει η κριτική του κ. Παπαδόπουλου. Ελπίζω, άλλωστε, η συζήτηση αυτή να έχει συνέχεια στα πολύ κρίσιμα ζητήματα των ΣΔΙΤ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
- Ως υπεύθυνος του τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής παρουσίασα στο συνέδριο την πρόταση του τομέα Υγείας μετά από πολυετή, πολυεπίπεδο διάλογο και όχι προσωπικές θέσεις, όπως υπαινίσσεται ο κ. Παπαδόπουλος. Όφειλε να το γνωρίζει, καθώς συμμετείχε παραπάνω από μια φορά σε ανοικτές διαδικασίες ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζει, επίσης, πάρα πολύ καλά πως οι θέσεις αυτές έχουν εγκριθεί ομόφωνα από το συνέδριο του Κινήματος. Είπαμε, ο διάλογος οφείλει να είναι ειλικρινής αλλιώς δεν είναι παραγωγικός.
-Το Κίνημα Αλλαγής, η παράταξη που ανέπτυξε το ΕΣΥ, συνεπές στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας, είναι σταθερά υπέρ ενός Δημόσιου Ενιαίου Συστήματος Υγείας με καθολική κάλυψη και ενιαίες παροχές για όλους. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, βασικό μέρος του κοινωνικού μισθού.
-Τα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού. Δεν είμαστε υπέρ της ιδιωτικοποίησης των δομών που εμείς δημιουργήσαμε. Πουθενά δεν διατυπώνεται τέτοια πρόθεση. Δεν είμαστε, όμως, ευχαριστημένοι από το θεσμικό πλαίσιο που εκμεταλλεύεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, για να διορίζει ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ ως Διευθυντές Νοσοκομείων. Η εξασφάλιση ακομμάτιστων, τεχνοκρατικά επαρκών διοικήσεων και η καταπολέμηση της αναξιοκρατίας είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος. Θεσμικές λύσεις που εξασφαλίζουν διοικητική αυτονομία στα νοσοκομεία και καταπολεμούν τις πελατειακές πρακτικές είναι στο τραπέζι προς συζήτηση. Η λογική ενός συγκεντρωτικού, κρατικού μονοπωλίου που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδεινώσει τα πράγματα.
- Δεν θεωρούμε τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα της υγείας ούτε εχθρούς ούτε παρίες. Σχεδόν 200 χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που επαγγέλλεται την καταστροφή του «κακού» ιδιωτικού τομέα και την αντικατάστασή του από κρατικά μονοπώλια, εμείς αποζητούμε την ενοποίηση των υπηρεσιών υγείας υπό την αυστηρή επίβλεψη του ΕΟΠΠΥ, με κριτήριο την ποιότητα και όχι την ιδεοληπτική προτίμηση και με τη δαπάνη να καλύπτεται παντού και πάντα από τον Οργανισμό και όχι τον ασφαλισμένο. Αυτή είναι η βασική αρχή της ίδρυσης του ΕΟΠΠΥ ως ανεξάρτητου δημόσιου φορέα διαχείρισης στη θέση ενός στρεβλού τοπίου αναρίθμητων ταμείων. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την ίδρυσή του και σήμερα καταργεί την αυτονομία του προωθώντας ένα απολύτως συγκεντρωτικό μοντέλο.
-Υπάρχει θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στις έννοιες Δημόσιο και Κρατικό: Δημόσιο αγαθό είναι αυτό που παρέχεται δημοσία δαπάνη. Κρατική υπηρεσία είναι αυτή που ανήκει στο κράτος και πολύ συχνά δυναστεύεται από πελατειακές λογικές, καθυστέρηση, κακοδιοίκηση και αναποτελεσματικότητα. Δυστυχώς, πολλοί από εκείνους που προβάλλουν ιδεολογικές αρχές, απλώς επιθυμούν τη διαιώνιση της πελατειακής «διαχείρισης» από κομματικούς στρατούς.
Το δίλημμα ιδιωτικοποίηση ή προοδευτική ολοκλήρωση που θέτει ο κ. Παπαδόπουλος είναι ψευδές: το μοντέλο που προτείνουμε δεν αποτελεί ιδιωτικοποίηση, αλλά εκσυγχρονισμό της δημόσιας υγείας στα πρότυπα των μεγάλων αλλαγών που έκανε παντού στην Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία τα τελευταία 30 χρόνια, εγκαταλείποντας από ανάγκη και ρεαλισμό τον ακραιφνή κρατισμό, που προωθεί η κυβέρνηση. Πολύ απλά, το σύστημα που ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει σήμερα πουθενά στον πλανήτη.

Κώστας Μπαργιώτας

* Ο Κώστας Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας με το Κίνημα Αλλαγής, υπεύθυνος του τομέα Υγείας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass