Να διατηρηθεί το Τμήμα Σχεδιασμού προϊόντων ξύλου στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 14 Απρ 2018 22:22

Οι εξελίξεις σε επίπεδο περιφέρειας Θεσσαλίας και εν γένει κεντρικής Ελλάδας είναι πολλές τους τελευταίους μήνες, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημίου που θα συγχωνεύσει τα ανώτατα ιδρύματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (τμήματα της Λαμίας).


Το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου - Επίπλου, της Καρδίτσας, ιδρύθηκε από τον ομότιμο Καθ. Ιωάννη Α. Κακαρά το 1999, που υπήρξε ο οραματιστής αυτού του εγχειρήματος, αν σκεφτούμε ότι όλη η χώρα δεν διέθετε τότε ένα τμήμα ΑΕΙ στο γνωστικό αυτό αντικείμενο.
Με βάση όλα τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το τμήμα επέτυχε πλήρως την αποστολή του, υποστήριξε και υποστηρίζει ποικιλοτρόπως τους κλάδους ξύλου, επίπλου και ξύλινων κατασκευών, δηλ. την πραγματική οικονομία με σημαντική επιτυχία. Δεκάδες νέα παιδιά απασχολούνται σήμερα σε αυτά τα γνωστικά αντικείμενα στην Ελλάδα, την Κύπρο, και την Ευρώπη. Αποτελεί ένα αναγνωρίσιμο τμήμα ΤΕΙ σε όλη την επικράτεια, που χτίστηκε με φιλότιμο, με κόπο και μόχθο εικοσαετίας λίγων ανθρώπων που είχαν ένα όραμα, έναν κοινό στόχο.
Είναι το μοναδικό τμήμα σε όλη τη χώρα, που πραγματεύεται το ιδιαίτερο αυτό αντικείμενο που στην αλλοδαπή συναντάται σε αρκετά τμήματα Πανεπιστημίων, βλ. Furniture and Industrial design, Wood technology, Technology of timber structures, κυρίως Τεχνολογικών.
Σήμερα, το 2018, μετά από μια αποδεδειγμένα πετυχημένη ακαδημαϊκή πορεία, το Υπουργείο Παιδείας θα προτείνει την κατάργηση του τμήματος αυτού; Θα το κάνει ΙΕΚ; Με ποια αιτιολογία;
Είχαμε εισηγηθεί (Δεκ. 2017) με τον εντιμότατο συνάδελφο Δρ. Σωτήρη Καραστεργίου, τη διατήρηση και ενίσχυση ενός τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας στο νέο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, μακριά από συντεχνιακές διαβουλεύσεις.
Συγκεκριμένα, προτείναμε ότι ένα καινοτομικό Τμήμα Σχεδιασμού (Design) Προϊόντων και Τεχνολογίας Ξύλινων Κατασκευών, θα πρέπει να παραπέμπει σε δύο αντικείμενα, ήτοι, τεχνολογία ξύλου και ξύλινων κατασκευών, και σχεδιασμό (Design) γενικότερα αντικειμένων, προϊόντων (Product design), επίπλου. Η διατήρηση και ενίσχυση ενός τέτοιου 4ετούς προγράμματος σπουδών, εντός του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αναγκαίες επικαιροποιημένες αναβαθμίσεις στο πρόγραμμα σπουδών (μαθήματα υλικών, μεταλλικές κατασκευές, εργαλειομηχανές CNC, συντήρηση παλαιών ξύλινων κατασκευών και επίπλων) μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ακαδημαϊκή αναβάθμιση.
Είναι τυχαίο ότι το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ανοίγει τέτοια νέα τμήματα (βλ. Βιομηχανικού σχεδιασμού) τώρα, ενώ εμείς στη Θεσσαλία πάμε να κλείσουμε τέτοια πετυχημένα τμήματα; Τελικά, δεν εισακουστήκαμε.
Σήμερα η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας είναι να προκύψει ένα τμήμα Διαχείρισης Δασικών Πόρων και Τεχνολογίας Ξύλου. Τουλάχιστον ας ονομάζεται: «Δασικών Πόρων, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού», και ας μην συμφωνούμε απόλυτα.
Το όποιο νέο τμήμα προέλθει στην Καρδίτσα πρέπει να περικλείει τον «σχεδιασμό» στον τίτλο του. Θα είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για το πρόγραμμα σπουδών του. Κάτι τέτοιο επίσης θα προσδώσει πολλές προοπτικές στο νέο Ίδρυμα, θα το ενισχύσει έναντι άλλων ΑΕΙ, θα δώσει τη δυνατότητα πολλαπλής αξιοποίησης των σύγχρονων υποδομών, εργαστηρίων και εξοπλισμών (σχεδιασμού) που είναι σήμερα εγκατεστημένοι στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, στην Καρδίτσα.
Ένα νέο τέτοιο τμήμα Πανεπιστημίου (ακόμα και αν περιέχει το Δασικών Πόρων) πρέπει να σχετίζεται με τον σχεδιασμό, έτσι, θα παραμείνει μοναδικό τμήμα στα ΑΕΙ της χώρας σε αυτό το αντικείμενο (design & wood technology) με όλα τα θετικά του σημεία. Θα συνεργαστεί με το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Παν/μίου Θεσσαλίας στα αντικείμενα σχεδιασμού προϊόντων και βιομηχανικού σχεδιασμού, στα αντικείμενα ξύλινων και μικτών κατασκευών, ιδίως αστικού περιβάλλοντος (urban design), θα αναπτύξει ακαδημαϊκές συνέργειες με μέλη ΔΕΠ για προγράμματα έρευνας και μεταπτυχιακά προγράμματα, ιδίως στην τεχνολογία και τον προγραμματισμό εργαλειομηχανών CNC (λ.χ. τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών), σχεδιασμού προϊόντων και αντικειμένων (λ.χ. τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών), γνωστικά πεδία που σημειωτέον είναι ελκυστικά στην ελληνική αγορά, και που θα αποτελέσουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για το νέο Πανεπιστήμιο. Λίγη (ακαδημαϊκή) λογική δε βλάπτει!

Καθ. Γεώργιος Ι. Μαντάνης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass