Τα εν οίκω...

Οι περικοπές, οι δημοσκοπήσεις και το σύνδρομο της Στοκχόλμης…

Δημοσίευση: 05 Απρ 2016 8:23

Γράφει ο Α. Γιουρμετάκης

ΤΙ ΠΡΟΜΗΝΥΕΙ η επανάληψη των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών; Απεργιακή θύελλα!… Πόσης αποτελεσματικότητας; Με βάση την προϊστορία: μηδαμινής… Η κοινή γνώμη δείχνει σημάδια κόπωσης και μάλλον, ν’ αποδέχεται πλέον το μοιραίο με την ηττοπάθεια που ο μελλοθάνατος περιμένει το τέλος… Η μόνη της ελπίδα είναι ότι κάποια από τα προωθούμενα μέτρα, μπορεί να μην εφαρμοστούν, γιατί το σενάριο να μην ψηφιστούν δεν έχει καμιά πιθανότητα να γίνει πραγματικότητα…

ΟΙ 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας άλλωστε, εδώ και λίγο καιρό ζουν τον δικό τους μύθο: δεν πολιτεύονται υπέρ του να ευημερούν οι άνθρωποι (και όχι οι αριθμοί) όπως υποσχέθηκαν, αλλά για να …πατάξουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή!… Θεωρούν ότι, ο συνταξιούχος που θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται για μια ακόμη φορά, ο ελεύθερος επαγγελματίας που θα βάλει ακόμη πιο βαθιά το χέρι του στην τσέπη για να πληρώσει φόρους κι ο άνεργος που «δεν έχει (και δεν θα έχει για χρόνια ακόμη) στον ήλιο μοίρα» θα ξεχάσουν τα δεινά τους και θα νιώσουν ευχάριστα μόλις δουν το MEGA να κλείνει και τον Ψυχάρη να πληρώνει πρόστιμο!...

ΔΕΝ είναι αμελητέο μέγεθος η πάταξη της διαφθοράς βέβαια, ούτε αμέτοχη στη διαμόρφωση των σημερινών συνθηκών… Πλην όμως, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως καταπραϋντικό, όταν το προωθούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο έρχεται να «διαλύσει» όσους αντέχουν (αλλά και όσους δεν αντέχουν) μετά από πέντε χρόνια συνεχούς αφαίμαξης και να διαμορφώσει ένα εφιαλτικό μέλλον για το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Αρκεί μια σύντομη περιγραφή όσων προβλέπει, για να καταλάβουμε:

* Επιβάλλεται εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών (από 1/1/2017). Η εισφορά αυτή θα επιβληθεί σταδιακά έως το 2021 για τους αγρότες (με δυνατότητα επιλογής συντελεστή 16% για τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, με αντίτιμο όμως χαμηλότερη μελλοντική σύνταξη). Οι επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση έως 50%. Στους νέους επιστήμονες θα επιβληθεί συντελεστής 14% για τα δυο πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματίς τους και 17% για τρία επόμενα χρόνια.

* Επιβάλλεται μείωση έως 30% στις νέες συντάξεις (για όσους υποβάλλουν αιτήσεις μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ, τον Απρίλιο).

* Έρχεται μείωση κατά 20% των επικουρικών συντάξεων.

* Έρχεται μείωση κατά 30% των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

* Σχεδιάζεται μείωση του εφάπαξ βοηθήματος κατά 15% - 20%.

* Η κατάργηση του ΕΚΑΣ που αρχίζει από φέτος και ολοκληρώνεται το 2018 για 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

* Η μείωση του κατώτατου ορίου σύνταξης κατά 22% έγινε ήδη από τον Αύγουστο του 2015.

ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ επιπλέον, ότι, μειώσεις έχουν γίνει ήδη στις καταβαλλόμενες συντάξεις λόγω αύξησης της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη σε 6%, λόγω μείωσης της κατώτερης σύνταξης για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 1/7/2015 και λόγω αύξησης από 19/8/2015 της ποινής κατά 10% επιπλέον για όσους κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης!

ΑΝ μετά απ’ όλα αυτά, έχει υπόσταση η δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε προχθές και δίνει 7,5 μονάδες μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί παρά να συμπεράνουμε ότι ο πληθυσμός της χώρας πέρασε από το στάδιο της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών σε μια κατάσταση που θυμίζει το περίφημο «σύνδρομο της Στοκχόλμης». Ένα ψυχολογικό φαινόμενο που παρατηρήθηκε το 1973 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, σε ομήρους μιας τραπεζικής ληστείας. Οι ληστές κράτησαν έξι μέρες σε ομηρία τους εργαζόμενους της τράπεζας, χρονικό διάστημα ικανό ώστε να δημιουργηθούν συναισθηματικοί δεσμοί ανάμεσα στα θύματα και τους θύτες, τους οποίους έφτασαν στο σημείο να υπερασπίζονται μετά την απελευθέρωσή τους! Πρόκειται για μια ψυχική διαταραχή που παρατηρείται και σε άλλες ομάδες ανθρώπων, όταν υπάρχει σχέση θύτη – θύματος, εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου, όπως σε περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών ή παιδιών, αιμομιξίας, αιχμαλώτων πολέμου, μέλη σέχτας κλπ…

ΑΣ ελπίσουμε (όλοι αυτή τη φορά!) οι δημοσκοπήσεις να μην λένε την αλήθεια…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass