Αναζητώντας... ανίκανους συμμάχους

Δημοσίευση: 17 Απρ 2016 8:44

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή: Επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις του και να αναζητήσει συμμάχους για να υπερασπιστεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Αυτό σημαίνει βέβαια, ότι αναζητά τις συμμαχίες του πρωτίστως στους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες και στους Γάλλους σοσιαλιστές, δευτερευόντως από πολιτική σκοπιά.

Επειδή όμως οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, καθώς συμμετέχουν  ως "τσόντα" στην κυβέρνηση του "μεγάλου συνασπισμού" της δεξιάς Ανγκελα Μέρκελ, είναι πολύ πιο δεξιοί στις θέσεις από τους Γάλλους ομοϊδεάτες τους και ταυτόχρονα εκφράζονται συχνά με τα χειρότερα λόγια για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, στην πράξη έχουμε μια σαφή ανατροπή: Ο σοσιαλιστής Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει καθιερωθεί ως ο προνομιακός συνομιλητής του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλ. Τσίπρας κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αναδείξει τον Γάλλο πρόεδρο ως τον άνθρωπο που μπορεί να "συγκρατήσει" τον Ελληνα πρωθυπουργό από δήθεν "αριστερίστικες" κινήσεις.

ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΕ "ΚΑΜΕΝΑ" ΧΑΡΤΙΑ

Η στρατηγική επιλογή όμως του Αλέξη Τσίπρα περί συμμαχίας με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία προσκρούει στην πολιτική πραγματικότητα τόσο της Γερμανίας όσο και της Γαλλίας. Ας γίνουμε σαφέστεροι για να δείξουμε τι εννοούμε.

Στη Γερμανία, οι ευνοϊκότερες για τους σοσιαλδημοκράτες δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση το ποσοστό τους να υπερβαίνει το 25%. Την ίδια στιγμή οι ίδιες δημοσκοπήσεις δίνουν σχεδόν διπλάσιο ποσοστό στη Μέρκελ και στο Χριστιανοδημοκρατικό και Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας (CDU - CSU) το οποίο κινείται μεταξύ 40% και 45%.

Μπορεί ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο δραστήριος Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς να επιχειρεί να πλασαριστεί ως ο επόμενος καγκελάριος μετά την Ανγκελα Μέρκελ και να επιδεικνύει αξιοσημείωτη δραστηριότητα ως προς αυτό, αλλά του λείπουν οι... ψήφοι για να εκλεγεί καγκελάριος!

Μόνο ως "τσόντα" δεξιών γερμανικών κυβερνήσεων μπορούν οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες να αναλαμβάνουν ειδικές αποστολές "νουθεσίας" σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων και στην ακόμη πιο ειδική περίπτωση της Ελλάδας τη συμμόρφωση του αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο δεξιό ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Γι΄ αυτό και στην Ελλάδα πηγαινοέρχεται ο Μάρτιν Σουλτς και όχι τα σαφώς ανώτερα στελέχη του γραμματέα των Γερμανών σοδιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ή ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ, οι οποίοι έχουν κατά καιρούς εκφραστεί με τα χειρότερα λόγια εναντίον της Ελλάδας.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΡΕΙΠΙΟ Ο ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ

Σε σαφώς δυσκολότερη θέση από τους Γερμανούς σοσιαλδημοκρατές βρίσκεται ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Αιτία της πολιτικής τραγικής θέσης του είναι φυσικά η πολιτική που ασκεί, καθώς κάνει σε όλους τους τομείς τα εντελώς αντίθετα από αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Φυσικά, το ίδιο κάνει και ο Αλέξης Τρίπας, αλλά είναι εντελώς άλλο πράγμα η νοοτροπία του λαού "σε μια μεγάλη χώρα όπως η Γαλλία, όπου οι κάτοικοι αναπολούν τα περασμένα "μεγαλεία", και εντελώς άλλες οι προσδοκίες των λαϊκών μαζών σε μια χώρα περιθωριακή και εθισμένη στην υποτέλεια, όπως η Ελλάδα τα τελευταία διακόσια χρόνια συν τα τετρακόσια χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς.

Ο Ολάντ έχει κατρακυλήσει στο απόλυτο ναδίρ της δημοτικότητας των Γάλλων προέδρων τα εβδομήντα και πλέον χρόνια που έχουν κυλήσει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, από τότε δηλαδή που κατέστησαν κάπως πιο αξιόπιστες οι δημοσκοπήσεις. Η δημοφιλία του Φρανσουά Ολάντ έχει πέσει στο τραγικό σημείο ακόμη και του... 13%!!!

Μιλάμε για πραγματικό διασυρμό, να είσαι πρόεδρος της Γαλλίας και μόνο το 13% του γαλλικού λαού να εγκρίνει την πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις του Φρανσουά Ολάντ.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Θεωρείται αδύνατον να επανεκλεγεί οποιοσδήποτε σοσιαλιστής υποψήφιος ως πρόεδρος της Γαλλίας στις προεδρικές εκλογές της χώρας αυτής που θα γίνουν σε έναν χρόνο από τώρα, τον Μάιο του 2017.

Η ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας διακατέχεται και από μία μεγάλη αυταπάτη. Από τότε που εγκατέλειψε το αμερικανικό στρατόπεδο (το οποίο τον ενίσχυσε για τους δικούς του λόγους και για να υπερασπιστεί τα αμερικανικά συμφέροντα) και μεταπήδησε στο γερμανικό στρατόπεδο, ο Ελληνας πρωθυπουργός διακατέχεται από μια λανθασμένη εντύπωση. Νομίζει ότι αν κάνει τα χατήρια των Γερμανών και εφαρμόζει πιστά στην Ελλάδα αυτά που οι Γερμανοί απαιτούν να εφαρμοστούν στη χώρα μας, οι Γερμανοί θα τον στηρίξουν στη  βάση του, αυτός μπορεί να πείθει καλύτερα τον ελληνικό λαό να εφαρμόζει χωρίς μεγάλες διαμαρτυρίες τη γερμανική πολιτική στην Ελλάδα.

Πρόκειται για πολύ μεγάλο λάθος. Ο Ελληνας πρωθυπουργός πλανάται πλάνην οικτράν, όπως λέγαμε  παλιότερα. Για τους Γερμανούς, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πολιτικός που εξελέγη  πρωθυπουργός σε μια καθαρά αντιγερμανική πλατφόρμα και ως εκ τούτου για τις ανάγκες της πανευρωπαϊκής ηγεμονίας της Γερμανίας ο Τσίπρας προκαλεί πολύ μεγαλύτερη ζημιά από όση μπορεί να φανταστεί κανείς συγκριτικά με το μέγεθος της χώρας μας.

Αντιθέτως, το γεγονός ότι είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας, της χώρας των ηρώων και των μύθων που τόση γοητεία ασκούν σε όλη την Ευρώπη, πολλαπλασιάζει την απήχηση στη Γηραιά Ηπειρο και ειδικότερα στη Δυτική Ευρώπη τη ζημιά που προκαλείται στη Γερμανία.

Για τους Γερμανούς είναι σαφέστατο ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να εξοντωθεί πολιτικά, αφού όμως πρώτα διασυρθεί και εξευτελιστεί πολιτικά, χωρίς να αφεθεί κανένα περιθώριο ηρωοποίησής του ως θύματος των Γερμανών. Εχει τεράστια σημασία αυτό για την κυβέρνηση του Βερολίνου.

ΑΓΝΟΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

Οι Γερμανοί δεν δίνουν καμιά απολύτως σημασία στο τι θα γίνει στην Ελλάδα, αν πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα και δεν μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αδιαφορούν παντελώς. Όσο μάλιστα μεγαλύτερο πολιτικό χάος προκύψει, τόσο καλύτερα για την πολιτική της Γερμανίας, αφού θα μπορούν να ισχυριστούν ότι το χάος είναι αποτέλεσμα της άρνησης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσουν τις "συνετές" γερμανικές απαιτήσεις.

Μόνο οι κατ' επάγγελμα ασχολούμενοι επίσης γνωρίζουν την έκταση των υποχωρήσεων του Αλέξη Τσίπρα. Όλοι οι λαοί της Ευρώπης δεν γνωρίζουν τίποτα για την πολιτική "κωλοτούμπα" του Έλληνα πρωθυπουργού ή έχουν μια εντελώς θολή και ασαφή εικόνα ότι έχει κάνει κάποιες υποχωρήσεις λόγω των "θηρίων" των Γερμανών.

Η εικόνα του "καλού παιδιού" και το νεαρό της ηλικίας του Αλέξη Τσίπρα που δείχνει να το προσπαθεί, έστω και αν δεν καταφέρνει τίποτα θετικό σε κανέναν τομέα, τον καθιστά συμπαθή στο λαό μας και σίγουρα κατά πολύ συμπαθέστερο του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει στιγματισθεί ανεξίτηλα λόγω των σχέσεών του με τους Γερμανούς.

ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Ο κόσμος ψηφίζει με ένα απλό, καταλυτικό κριτήριο, το οποίο στη συγκεκριμένη εποχή εκφράζεται ως εξής: Προτιμώ να έχω πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Προσωπικά εκτιμούμε ότι κατά κανένα τρόπο δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ανατροπής της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αντικατασταθεί από μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, έστω και συμμαχικού χαρακτήρα, μιας και στις τέσσερις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η ΝΔ δεν έχει κατορθώσει να υπερβεί το 30%, οπότε δεν τίθεται καν προς συζήτηση το θέμα σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης της ΝΔ.

Περί αυτού του γεγονότος ο Αλέξης Τσίπρας έχει πλήρη συναίσθηση. Το εκμεταλλεύεται και το αξιοποιεί στο έπακρο, συναισθανόμενος - και έτσι είναι και στην πραγματικότητα - ότι παραμένει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στη χώρα. Γι 'αυτό άλλωστε και αντιμετωπίζει υπεροπτικά και περιπαικτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αποδεικνύεται και από τα όσα του είπε στη Βουλή, στις αρχές του μήνα.

Με τον Αλέξη Τσίπρα όμως ως κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού και ταυτόχρονα εγκλωβισμένο στο γερμανικό στρατόπεδο, η Ελλάδα παύει να είναι ουσιαστικός παράγοντας επηρεασμού των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Άλλα κράτη θα καθορίσουν την πορεία της Ε.Ε. και πρώτα απ' όλα τα μεγάλα. Το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία που θα γίνουν το φθινόπωρο και όπου τόσο η Δεξιά όσο και οι "αγανακτισμένοι" του Μπέπε Γκρίλο έχουν κεντρικό σύνθημα το "Έξω η Ιταλία από το ευρώ!" και οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία που θα γίνουν σε έναν χρόνο και όπου αναμένεται να βγει πρώτο κόμμα στον πρώτο γύρο το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν και να ηττηθεί στο δεύτερο γύρο, είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της Ε.Ε.

ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Απαισιόδοξος ήταν ο Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, σε συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη στη δεξιά γερμανική εφημερίδα "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε".

"Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ και καιρό σε κατηφορικό και ολισθηρό δρόμο. Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης", τόνισε χωρίς περιστροφές. "Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη πολλών ανθρώπων γενικά στους θεσμούς είτε πρόκειται για εθνικούς είτε για ευρωπαϊκούς", υπογράμμισε.

Το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ολλανδία με θέμα την επικύρωση ή όχι της συμφωνίας Ε.Ε. - Ουκρανίας, είπε ο Σουλτς, στο οποίο επικράτησε σαρωτικά το "Όχι" με 61%, κατά τον Γερμανό πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου "αποτέλεσε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ευρωσκεπτικιστές".

Ούτε λόγος φυσικά για το γεγονός ότι οποτεδήποτε και να ερωτηθεί ο λαός για ευρωπαϊκό θέμα μέσω δημοψηφίσματος σε σοβαρή χώρα, απαντάει "Όχι" σχεδόν πάντα!

"Αν οι Βρετανοί εγκαταλείψουν την Ε.Ε., θα υπάρξει απαίτηση και για άλλα δημοψηφίσματα για αποχώρηση", τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος καθιστά συνυπεύθυνους για τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα όλων των λαών των κρατών - μελών της Ε.Ε. όχι την πολιτική που ασκεί η ίδια η Ε.Ε. εναντίον των λαών της, αλλά απλώς τους ηγέτες και τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών επειδή δήθεν "κανένας τους δεν αγωνίζεται πραγματικά για να κατακτήσει την καρδιά των πολιτών"! Δεν φταίει η πολιτική λιτότητας που ασκεί η Ε.Ε., φταίνε μόνο οι ηγέτες των κρατών - μελών της, λέει ο Σουλτς. Ούτε γάτα ούτε ζημιά, επομένως.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass