ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2015 10:35 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:47

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Σχετικά καλός καιρός θα επικρατεί στον νομό Λάρισας μέχρι την Κυριακή, ενώ από τη Δευτέρα θα σημειωθούν κατά τόπους βροχές. Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή στο νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 ως 11 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλία ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία σε άνοδο (10-13 βαθμούς Κελσίου). Από Δευτέρα η συννεφιά επανέρχεται με πιθανότητα ασθενών βροχών, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση (9-11 βαθμούς Κελσίου).

ΜΠΛΟΚΑ

Τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η δίκη 8 αγροτών από τους νομούς Λάρισας και Καρδίτσας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παρακώλυση συγκοινωνιών και κατάληψη οδοστρώματος στα μπλόκα του 2013 στην εθνική οδό. Το πιθανότερο είναι η δίκη στο Πλημμελειοδικείο Λάρισας να αναβληθεί (και λόγω της προεκλογικής περιόδου). Από κει και πέρα όλα δείχνουν ότι φέτος, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, δεν θα υπάρξουν μπλόκα στον θεσσαλικό κάμπο, αφού η νέα κυβέρνηση θα απαιτήσει δικαιολογημένα χρόνο, ενώ οι αγρότες θα αποδείξουν ότι οι κινητοποιήσεις δεν είναι επετειακές, αλλά ουσιαστικές. Για να δούμε αν θα επαληθευτούμε.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Διαθέσιμα προς εκταμίευση θα είναι σήμερα Παρασκευή 23 εκατ. ευρώ για 38.864 δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης του 2014, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου ενός «πακέτου» με αγροτεμάχια που «έπεφταν» πάνω σε βοσκοτοπικές εκτάσεις και είχαν μείνει απλήρωτα. Η πληρωμή αφορά σε παραγωγούς με αγροτεμάχια που δηλώνονταν πάνω σε βοσκότοπους και είχαν μείνει προς έλεγχο. Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι έγινε η πληρωμή της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης (υπόλοιπο) για το 2014 για 38.864 δικαιούχους με το ποσό των 22.997.803,98 ευρώ. Σύμφωνα με τους αρμόδιους του Οργανισμού, η πληρωμή αφορά σε αγροτεμάχια που φαίνονταν στο σύστημα δηλωμένα πάνω σε εκτάσεις με βοσκοτόπια, τα οποία είχαν μείνει πίσω για να ελεγχθούν.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Διορία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου στους αρμόδιους προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι τις εξισωτικές του 2013 και του 2014, καθώς σε άλλη περίπτωση δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας αγωγές κατά των αρμόδιων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνη και Κουκουλόπουλο, αλλά και κατά του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρη Αποστολάκου, δίνουν οι κτηνοτρόφοι της επαρχίας Τυρνάβου, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με άλλους συναδέλφους σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για πληρωμές το αργότερο μέχρι την άλλη Παρασκευή (ας όψεται η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου), αφού υπάρχουν τα χρήματα, αλλά αναζητούν τη φόρμουλα. Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας υποστηρίζουν ότι οι εκτάσεις τους (βοσκότοποι) θυσιάστηκαν υπέρ των βοοτρόφων για να λάβουν τα σχετικά δικαιώματα, ενώ ξεκίνησαν τη διαδικασία να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα καταθέσουν στον Εισαγγελέα, για να διευκολύνουν το έργο του, αλλά και να επισπεύσουν τη διαδικασία, δεδομένου ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο στις πληρωμές της εξισωτικής, αλλά επεκτείνεται στην απώλεια της γης τους και των δικαιωμάτων τους.

ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΙ

Στο μεταξύ ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας καλεί τα μέλη του Συλλόγου, τα μέλη της ομάδας εργασίας μελετητών του συλλόγου και τους φορείς υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ - Πύλες Εισαγωγής να παρευρεθούν σε σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Ιανουαρίου και ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδρίων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου / Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας (Καψούρη 4), με κύρια αντικείμενα αυτής την πορεία των Αγροπεριβαλλοντικών Προγραμμάτων εξαιτίας της Επικαιροποίησης του Υποβάθρου ΟΣΔΕ, καθώς και τα θέματα των Βοσκοτόπων.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Τώρα που συμπληρώθηκαν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων μπορούμε να αναφέρουμε όλους τους υποψήφιους αγρότες-βουλευτές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπεύθυνος Αγροτικού στο νομό Νίκος Παπαδόπουλος μετέχει σε τιμητική (μη εκλόγιμη) θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Στο ΚΚΕ ο Ρίζος Μαρούδας της ΕΟΑΣΝΛ και ο Τυρναβίτης Στ. Τσικριτσής. Με το ΠΑΣΟΚ κατέρχεται υποψήφιος ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, με τη Χρυσή Αυγή ο Κων\νος Λιάπης και με το Κίνημα του ΓΑΠ ο Χαρίλαος Τσιουβελακίδης.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

-Ξεκινούν από τις 26 Ιανουαρίου οι ετήσιες αιτήσεις πληρωμής όλων των δικαιούχων που μπήκαν στα προγράμματα βιολογικών, απονιτροποίησης, ολοκληρωμένης και αμειψισποράς καπνού το 2011 και το 2012, σύμφωνα με τροποποιητική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι αιτήσεις στις κατά τόπους ΔΑΟΚ γίνονται ως τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ και φέτος ξεκινούν νωρίς, δεδομένης της ανάγκης για υλοποίηση διοικητικών πράξεων λόγω ανανέωσης χαρτογραφικού υποβάθρου, ενώ ως φορείς υποδοχείς ορίζονται οι κατά τόπου ΔΑΟΚ.

-On line από σήμερα 16 Ιανουαρίου 2015 και από τις 19 του μήνα μέσω των πιστοποιημένων φορέων, μπορούν να αρχίσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης του 2015 (μέχρι 15 Μαΐου 2015) οι αγρότες, με αναλυτικό και ακριβή προσδιορισμό των αγροτεμαχίων ώστε να καταταγούν στις τρεις περιφέρειες (βοσκότοποι, αροτραίες, δενδρώνες) και να γίνει ο υπολογισμός των νέων δικαιωμάτων τους.

-Αιτήσεις μέχρι σήμερα 16 Ιανουαρίου μπορούν να υποβάλλουν οι αγελαδοτρόφοι προκειμένου να λάβουν ποσοστώσεις αγελαδινού γάλακτος από το Εθνικό Αποθεματικό για το γαλακτοκομικό έτος 2014−2015. Μαζί με την αίτηση οι εν δυνάμει δικαιούχοι αγελαδοτρόφοι υποβάλλουν βεβαίωση ένταξης σε κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, μαζί με την αίτηση οι εν δυνάμει δικαιούχοι καλούνται να υποβάλουν και μια βεβαίωση στην οποία αναφέρεται αν έχουν κάνει αίτημα ένταξης σε κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα.

-Τo Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει ότι παρατείνεται λόγω της κακοκαιρίας μέχρι τις 21 Ιανουαρίου η διαδικασία ολοκλήρωσης της απογραφής του ζωικού κεφαλαίου στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, παράλληλα δε ξεκινούν έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καταγραφή των απωλειών στη γαλακτοπαραγωγή εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού. Συγκεκριμένα ανακοινώνεται ότι: Α. Οι δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2014 πρέπει να φροντίσουν για την ολοκλήρωση της απογραφής του ζωικού τους κεφαλαίου έως τις 21 Ιανουαρίου, στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής γιατί χωρίς την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης. Β. Ξεκινούν άμεσα από τον ΕΛΟΓΑΚ οι συστηματικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι και συγκρίσεις σε όλη την επικράτεια προκειμένου να εξεταστούν από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία οι πραγματικές επιπτώσεις της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος, ώστε να καταγραφεί πλήρως η επίπτωση της ασθένειας στη γαλακτοπαραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο και να σχηματισθεί σχετικός φάκελος.

-Οι κτηνοτρόφοι, των οποίων οι εκμεταλλεύσεις (ποιμνιοστάσια) βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Λαρισαίων, καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για τα δικαιώματα βοσκής 2015. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο του μητρώου εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων, πρόσφατα θεωρημένου και αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας. Η προθεσμία λήγει στις 27 Φεβρουαρίου και η κατάθεση αιτήσεων γίνεται: Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται στις περιοχές Λάρισας, Κουλουρίου, Αμφιθέας, Γιάννουλης: στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Αθ. Διάκου 17, Γιάννουλη, τηλ. 2413-505734,35). Για τις εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται στα χωριά του πρώην Δήμου Κοιλάδας: στο Κοινοτικό Κατάστημα Ελευθερών (2410811234). Για τις εκμεταλλεύσεις της Τερψιθέας: στο Κοινοτικό Κατάστημα Τερψιθέας (2410-851444, 288). Και τέλος για εκείνες που βρίσκονται στις περιοχές Φαλάνης και Δασοχωρίου: στο Κοινοτικό Κατάστημα Φαλάνης (2410-941151, 2410-942300).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass