Τα εν οίκω...

Πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα κρύβεται μια Μέρκελ!

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2016 7:33

 

Γράφει ο Α. Γιουρμετάκης

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, στην προχθεσινή ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο… Αν πετύχαιναν είπε, οι άλλοι, αυτά που πετύχαμε εμείς, θα μιλούσαν για success story, μπορεί να διοργάνωναν και καμία φιέστα στο Παναθηναϊκό στάδιο!... Ολ’ αυτά, την ώρα που ο Μάριο Ντράγκι έκλεινε αρνητικά και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, το θέμα της ευνοϊκής αντιμετώπισης των ελληνικών ομολόγων που προσδοκούσε η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφιζε ασμένως στη Βουλή ό,τι ακριβώς επέβαλαν οι δανειστές: από την πώληση των «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων στα ξένα funds, μέχρι την κατάργηση του ΕΚΑΣ!

ΑΠΟ την εποχή του μακαρίτη Αλέκου Τζανετάκου έχει να δει η Ελλάδα (μετά συγχωρήσεως) «καρπαζοεισπράκτορα» σαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο! Με τη διαφορά ότι ο καρατερίστας ηθοποιός του παλιού εμπορικού κινηματογράφου δεν διέθετε τόσο θράσος, ώστε να πανηγυρίζει όταν τον «ζάλιζαν οι φάπες»… Πιθανόν να φταίει το ότι ο Κωνσταντάρας είχε βαρύτερο χέρι από τον Σόιμπλε! Αλλά, δεν είναι μόνον ο αφελής - όπως μπορεί να διακρίνει κανείς από τον τρόπο που μιλάει – Ευκλείδης που απολαμβάνει τις καρπαζιές που εισπράττει… Είναι ολόκληρη η κυβέρνηση που χειροκροτεί τον πρωθυπουργό, την ώρα που της παρουσιάζει ως θρίαμβο, την αποδοχή ΟΛΩΝ των όρων των δανειστών!

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ άραγε, το φαινόμενο στην ελληνική πολιτική σκηνή; Στην περίοδο της μεταπολίτευσης, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ναι... Νωρίτερα, στη χούντα, θυμάμαι κάτι ανάλογους πανηγυρισμούς, όταν το Συμβούλιο της Ευρώπης μας καθιστούσε απόβλητους κι οι Παττακοπαπαδόπουλοι πανηγύριζαν γιατί …στρέψαμε την πλάτη στους Ευρωπαίους! Κι όπως σήμερα, έτσι και τότε, υπήρχαν στο κοινωνικό σώμα πρόθυμοι πολίτες να καταπιούν το σάλιο τους και ν’ αναγνωρίσουν την πανωλεθρία ως θρίαμβο…

ΒΕΒΑΙΑ, στην ιστορία μας ή μάλλον στον τρόπο με τον οποίο διδασκόμαστε την ιστορία μας, αυτό είναι θεσμός: ήττα δεν υπάρχει! Υπάρχουν ηρωικές στιγμές, όπου οι τριακόσιοι του Λεωνίδα έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι, ο Σαμουήλ και οι δικοί του αυτοπυρπολήθηκαν στο Κούγκι κι οι Σουλιώτισσες πέρασαν στην ελευθερία (και στον «άλλο κόσμο», αλλά αυτά είναι …λεπτομέρειες) μ’ έναν πήδο… Γνωστά πράγματα βέβαια, αλλά φαντάζομαι ότι δεν πανηγυρίστηκαν σε πραγματικό χρόνο. Δεν χαιρόταν π.χ. σαν τον Τσακαλώτο, ο Λεωνίδας την ώρα της πανωλεθρίας, ούτε χαμογελούσαν αυτάρεσκα σαν τους ηρωικούς «ναι σε όλα» 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ώρα που έπεφταν στον γκρεμό, οι Σουλιώτισσες! Ο ηρωισμός τους αναγνωρίστηκε πολύ αργότερα, «εν ψυχρώ», από την ιστορία, πράγμα που αποκλείεται να συμβεί μ’ αυτούς που πανηγυρίζουν σήμερα, γιατί είναι σίγουρο ότι ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα τους φερθεί με την επιείκεια της «Αυγής» ή της «ΕΡΤ»… Θα θυμηθεί σίγουρα, τι είδους νίκες υπόσχονταν πριν εκλεγούν και τι είδους «νίκες» κατήγαγαν από την ώρα που οι δανειστές βρήκαν σβέρκο πρόθυμο να υποστεί τα δεινά, ώστε να μην θιγεί η σχέση πισινού και καρέκλας!

ΕΝ ΠΑΣΗ περιπτώσει, αυτή είναι μια κακόπιστη κριτική για την «κωλοτούμπα» και τους πανηγυρισμούς, που θα μπορούσε να τη δικαιολογήσει κανείς, αν σκεφθεί ότι όχι μόνον ο Αλέξης, αλλά και ο Ιωάννης Μελισσανίδης πανηγύριζε κάθε φορά που πετύχαινε η κωλοτούμπα! Πέραν της κωλοτούμπας όμως, υπάρχει και η ουσία… Κι η ουσία είναι ότι, όσοι από πέρυσι τον Ιανουάριο ελπίζαμε στην κωλοτούμπα και την ευχόμασταν «για να μην πέσει η χώρα στα βράχια», θα πρέπει τώρα να δηλώνουμε ευτυχείς! Ευτυχείς αυτοί που την έκαναν, ευτυχείς κι εμείς που δεν την απέφυγαν! Για διαφορετικούς μεν λόγους, αλλά ευτυχείς! Όλοι!

ΕΥΤΥΧΗΣ για διαφορετικούς επίσης, λόγους και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μόλις χθες, δήλωσε ότι, θαυμάζει τον Αλέξη Τσίπρα, που κέρδισε μια δεύτερη εκλογή τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού συμφώνησε σ’ ένα πρόγραμμα διάσωσης ύψους 89 δισ. ευρώ, με σκληρούς όρους! Ακόμη πιο αναλυτικός ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, δήλωσε «ζηλεύω τον Τσίπρα που πέρασε 7.500 σελίδες από τα μέτρα ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ (σ.σ. η υπογράμμιση δική μου), χωρίς απεργίες»!

ΛΟΙΠΟΝ, η Ευρώπη που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι θ’ αλλάξει, άλλαξε… Ντάισελμπλουμ και Βαλς θαυμάζουν (έως και ζηλεύουν) ήδη Τσίπρα! Με λίγη ακόμη προσπάθεια, είναι σίγουρο ότι κι η κυρία Μέρκελ θα του δώσει την ευχή της για μακροημέρευση… Κάνει τη δουλειά, καλύτερα απ’ οποιονδήποτε άλλον… Αν βέβαια, δεν ισχύει ήδη, εκείνο το παλιό, ότι πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα, κρύβεται μια γυναίκα!...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass