Η συμμαχία του Νότου

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2016 17:59

Του Χρήστου Τσαντήλα

ΔΕΝ είχε άδικο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όταν σ' εκείνη την τελευταία έκτακτη σύνοδο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και την απόφαση των Εγγλέζων για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησε στους ομολόγους του για «την επανίδρυση της κοινωνικής Ευρώπης». Το ίδιο θα έλεγαν και όλοι οι Ευρωπαίοι του Νότου. Είναι σίγουρα αρκετοί αυτοί που πιστεύουν πως ήρθε η κατάλληλη περίοδος για προσπάθεια διαμόρφωσης πολιτικού σκηνικού συμμαχιών. Για τη δημιουργία μιας συμμαχίας του Νότου απέναντι στα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά της Γερμανίας. Είναι και οι ίδιοι, άλλοι πολύ, άλλοι λιγότερο ενοχλημένοι, από την τακτική του ηγεμονισμού και της επίδειξης οικονομικής κυριαρχίας της Γερμανίας.

ΠΟΙΕΣ όμως είναι οι προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, έτσι όπως ιδεολογικά, κατάντησε... τουρλομπούκι η Ευρώπη των συμμάχων; Νεοφιλελεύθερες και δεξιές δυνάμεις και προοδευτικά αριστερίζοντα σοσιαλιστικά σχήματα μπερδεύτηκαν τόσο πολύ που οι πολιτικοί αναλυτές άκρη δεν βρίσκουν. Με τόσο θολό ιδεολογικό τοπίο, δεν αντιμετωπίζεις εύκολα τον ηγεμονισμό της Γερμανίας. Το αντίπαλο δέος απέναντι στον βορρά δεν κτίζεται εύκολα. Θέλει πολιτική αποφασιστικών ηγετών και λαών και κοινωνική συνοχή με γνώμονα την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών. Όσον αφορά εμάς τους Έλληνες, θέλει αυτό που δεν έχουμε σήμερα. Πολιτικούς με κύρος και δύναμη.

ΤΟ δόγμα λιτότητας είναι η εντελώς λάθος συνταγή που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην κρίση. Με αφορμή τη βρετανική θέση θα πρέπει να σοβαρευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει τακτική στο πώς αντιμετωπίζει την Ελλάδα και όσες υπάρξουν παρόμοιες περιπτώσεις και να προσεγγίσει εκ νέου και πιο ρεαλιστικά το ελληνικό πρόγραμμα σωτηρίας. Θα πρέπει η Ευρώπη να αλλάξει πορεία γιατί αν συνεχίσει έτσι θα διαλυθεί σύντομα στα εξ ων συνετέθη. Θα πρέπει να γίνει πιο χρήσιμη για τους πολίτες και όχι για τους αριθμούς, να γίνει πιο ανθρώπινη η συμμαχία, πιο αλληλέγγυα και κοινωνικά πιο συνεκτική.

ΔΕΝ μπορείς να επικαλείσαι δήθεν ίσες αποστάσεις και ίδια δικαιώματα σε λαούς που επιβάλλεις εξοντωτικά, σχεδόν θανάσιμα μέτρα, προκειμένου να εισπράξεις ένα χρέος το οποίο ουσιαστικά εσύ επέτρεψες να διογκωθεί. Όσο για την ευρωπαϊκή κοινωνική αλληλεγγύη, ψιλά γράμματα, ευχολόγια είναι, που σε τόσο σκληρό οικονομικό τοπίο ουδέποτε θα έχουν εφαρμογή...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass