Πώς από πρόσωπα καταντήσαμε αριθμοί

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2016 15:10

 

* Από τον Κώστα Γιαννούλα

Είναι γνωστό ότι χρειάσθηκαν αιώνες και αγώνες διαρκείας, για να φθάσουμε στο σημείο οι άνθρωποι να μιλάμε για ατομικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες και για σεβασμό της προσωπικής ζωής και προσωπικότητας κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως καταγωγής και οικονομικής κατάστασής του.

Σ' αυτή την εξέλιξη συνετέλεσε, βέβαια, τα μέγιστα η βιοθεωρία του χριστιανισμού, θεμέλιο του οποίου, εκτός των άλλων, αποτελεί η αποδοχή ότι πλαστήκαμε ο καθένας μας κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του Θεού και Δημιουργού μας και ελεύθεροι στις επιλογές μας, αλλά και ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, που ακουμπούσε στις αρχές και αξίες του αρχαίου Ελληνικού κλασικού πολιτισμού, κέντρο του οποίου υπήρξε ο άνθρωπος.

Εν τούτοις, παρότι Έλληνες και χριστιανοί ορθόδοξοι στην πλειοψηφία μας χωρίς να το πολυκαταλάβουμε, κάποιοι, που είχαν λόγους να το κάνουν, φρόντισαν και πέτυχαν και στον τόπο μας να μας μετατρέψουν σιγά-σιγά και με τη μέθοδο του σαλαμιού από πρόσωπα σε αριθμούς και μάλιστα με τη δική μας συνδρομή, μια που κατάφεραν να μας πείσουν ότι όλα γίνονται για το καλό μας, για την ασφάλειά μας και την ευημερία μας. Για του λόγου το αληθές επισημαίνω.

Σήμερα, και αυτό δεν έγινε ξαφνικά, ο καθένας μας για τον εαυτό του και για τις συναλλαγές του διαθέτει πολλούς αριθμούς• της ταυτότητας, του ΑΜΚΑ, του ΑΦΜ, των βιβλιαρίων τραπεζών και ποικίλων άλλων καρτών, που μας μπερδεύουν πλέον και δυσκολεύουν τη ζωή μας, γι' αυτό και με τη βοήθεια της τεχνολογίας μελετάται, αν δεν βρίσκεται προ των πυλών, η καθιέρωση ενός μόνον αριθμού για τον καθέναν μας. Πριν φθάσουμε ως εδώ, υπήρξαν, βέβαια, αντιδράσεις, έγινε στο παρελθόν μεγάλη φασαρία για το χάραγμα και τον 666, τον αριθμό του αντίχριστου, αλλά τελικά βρέθηκε η συνταγή και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας είναι πρόθυμη, απ' ότι δείχνουν τα πράγματα, να συμβιβαστεί και να συμμορφωθεί με το μέτρο.

Απ' την άλλη, για λόγους ασφαλείας εννοείται, δεχθήκαμε, ελαφρά την καρδία, να τελούμε όλοι μας υπό συνεχή παρακολούθηση κάτω απ' το άγρυπνο μάτι καμερών τοποθετημένων σε δημόσια κτίρια, τράπεζες, καταστήματα, σπίτια, δρόμους, διόδια αλλά και μέσω τηλεφωνικών συσκευών, κινητών και σταθερών, και του διαδικτύου γενικότερα, που έχει κατακυριεύσει τη ζωή μας.

Την ίδια ώρα δεχόμαστε να φοράνε βραχιολάκι παρακολούθησης, όσοι θεωρούνται επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο, αρχής γενομένης σε πρώτη φάση, απ' τους αδειούχους των φυλακών και, ποιος ξέρει, ποιοι άλλοι αργότερα.

Και επειδή η φοροδιαφυγή έχει εξελιχθεί σε επιζήμιο εθνικό σπορ και τα capital control δυσκολεύουν τις συναλλαγές μας, επικροτούμε και αρχίσαμε, ήδη, να συνηθίζουμε στην ιδέα καθιέρωσης πλαστικού χρήματος και συναλλαγών με κάρτα, με φανερό σκοπό να είναι σε θέση η πολιτεία να ελέγχει τα πάντα και να συλλαμβάνει όλη τη φορολογητέα ύλη. Ποιοι άλλοι σκοποί θα προκύψουν, προσεχώς, ο καιρός θα δείξει.

Ένα είναι βέβαιο• έτσι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, σιγά σιγά, πάνε περίπατο όλα τα ατομικά δικαιώματα και όλες οι ατομικές ελευθερίες και καταντούμε οι άνθρωποι έρμαια στις ορέξεις μιας κάστας ανθρώπων, που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες όλων μας.

Όλα αυτά συμβαίνουν, γιατί κάποιοι μας είπαν και μας έπεισαν, μέχρις αποδείξεως του εναντίου, χωρίς αποδείξεις του εναντίον, ότι όσοι είμαστε νομοταγείς και φιλήσυχοι δεν έχουμε να φοβηθούμε την παρακολούθηση της ζωής μας, μ' όποιον τρόπο κι αν αυτή επιχειρείται.

Συμβαίνουν, ακόμη, γιατί, παρότι συνεχίζουμε οι περισσότεροι Έλληνες να δηλώνουμε ότι είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι , πιο πολύ νοιαζόμαστε για το κορμί μας και την καλοπέρασή του παρά για την ψυχή μας και για τη σωτηρία της.

Γι' αυτό και όσοι συνεχίζουν να φυλάττουν Θερμοπύλες, καλό είναι να μην επαναπαύονται αλλά να βρίσκονται σε εγρήγορση και να έχουν πάντα ανοιχτά τα μάτια της ψυχής τους, γιατί δεν ξέρουμε, τί θα μας ξημερώσει αύριο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass