Ετος Αριστοτέλους 2016

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2016 16:28 | Τελευταία ενημέρωση: 17 Αυγ 2016 16:31

Γιάννης Μήτσιου / φυσικός - νομικός

Όπως είναι γνωστό το έτος που διανύουμε, το 2016, ανακηρύχτηκε έτος Αριστοτέλους για τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου που είναι και ο πρώτος πραγματικός επιστήμονας της ανθρωπότητας.

Είναι ο ίδιος που όρισε με σαφήνεια τις έννοιες ισότητα, ανισότητα, αριστεία κ.λπ. Υπάρχουν πολλοί που επιμένουν ότι η αριστεία παραβιάζει την αρχή της ισότητας ενώ στην πραγματικότητα την αναδεικνύει και την υπηρετεί. Κατά το Σύνταγμα, η αρχή της ισότητας είναι αναλογική ισότητα. Αναλογική ισότητα κατά τον Αριστοτέλη. Ισότητα, λοιπόν, κατά το Σύνταγμα σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδώς ομοίων καταστάσεων, αλλά και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανομοίων καταστάσεων. Γιατί η ισότητα χάνεται και όταν μεταχειριζόμαστε ανίσως τα ίσα, αλλά και όταν μεταχειριζόμαστε κατ΄ ίσον τρόπον τα άνισα. Όταν δηλαδή ισοπεδώνουμε την προσωπικότητα του ανθρώπου. Σ΄ αυτή την περίπτωση απλώς επιβεβαιώνουμε τον λαϊκισμό και τη μετριότητα. Για να αποκτήσει όμως και η αριστεία αυτό το νόημα, η ίδια η κοινωνία και η ίδια η πολιτεία οφείλει σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους που αρχίζουν τη σταδιοδρομία τους να εξασφαλίζει πραγματική ισότητα ως προς τις ευκαιρίες. Και, ιδιαίτερα, ισότητα στην αφετηρία. Για να μπορέσουν οι νέοι να ξεκινούν από την ίδια βάση ακριβώς. Μόνον έτσι μπορεί ο καθένας να αναδείξει την προσωπικότητά του χωρίς να δέχεται άλλη δυσμενή ή ευμενή μεταχείριση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass