Επιστολές στην "Ε"

LArissa, όπως λέμε L.A. (Los Angeles)

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2016 16:17

Αγαπητή Ελευθερία,

Διαβάζοντας προσφάτως για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του LA για δεσμεύσεις ώστε η πόλη να χρησιμοποιεί το 2025 καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, γέμισα θλίψη για τις ...δικές μας δεσμεύσεις.

Υπάρχουν άραγε; Πριν 2-3χρόνια απαγόρεψαν επίσης κάθε πλαστική συσκευασία στα παντοπωλεία όπως και στη Γαλλία και στο ...Μαρόκο!

Οι συγκρίσεις βέβαια άστοχες. Δεν υπάρχουν τα ανάλογα χρήματα, οι αποφάσεις εκεί παίρνονται τοπικά και όχι κεντρικά, οι άνθρωποι αγαπούν την πόλη τους και όχι μόνο το σπίτι τους… Και κει είχαν και έχουν νέφος και κει έχουν σκυλιά, βρωμιά αλλά δρουν. Εδώ μόνο αντιδρούμε!

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σίγουρα έχουμε το ίδιο καλούς επιστήμονες που μπορούν να καταστρώσουν και προτείνουν κάποια εφικτά σχέδια σε βάθος χρόνου. Όμως προέχουν κάποια απλούστερα θέματα που πρέπει η πόλη μας να λύσει.

Παλιές πολιτικές στη χώρα μας καταδίκασαν την πόλη όπως και πολλές άλλες. Πολυώροφα στριμωγμένα κτίρια με ανύπαρκτους ακάλυπτους και κοινόχρηστους χώρους γύρω από το κέντρο γειτονιές, στερούν τον ήλιο και την κυκλοφορία του αέρα στους κατοίκους της. Κάθε εκατοστό (και λίγο παραπάνω βέβαια) προς εκμετάλλευση τετραγωνικών οικοδομήσιμων μέτρων. Ποιος νοιάζεται για το παράθυρο του δίπλα…

Εποχούμενοι όλοι. Κυκλοφορούμε και να παρκάρουμε όπου θέλουμε! Πεζόδρομοι κατακλυσμένοι καθημερινά από μηχανάκια και φορτηγάκια τροφοδοσίας! Τι κι αν το ωράριο τροφοδοσίας είναι 6-10 π.μ. Εμείς μπαίνουμε όποτε θέλουμε και μαρσάρουμε σε όποιους πίνουν καφέ…

Τα σκυλιά μας μπορούν να βρομίζουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, στο κάτω-κάτω άλλων παιδιά πατάνε τις ακαθαρσίες και άλλων χαλιά λερώνονται. Όσο για την επικείμενη αιθαλομίχλη... άλλων παιδιά αναπνέουν τον αέρα μας. Εμείς θα καίμε τα ξύλα, συγκρίνοντας τις μετρήσεις της Αθήνας ή του Βόλου. Μπορεί όντως αρκετοί συμπολίτες μας να μην έχουν να διαθέσουν χρήματα για θέρμανση αλλά άλλοι τόσοι θέλουν να απολαμβάνουν ουισκάκι στο τζάκι. Τι στο καλό οι μηχανικοί, μας γεμίσανε τα διαμερίσματα με τζάκια! Τα δάση εξάλλου είναι για να τα αποτελειώσουμε!

Τι μπορεί να κάνει η Δημοτική αρχή; Λίγα πράγματα δυστυχώς. Όμως σίγουρα κάτι μπορεί και πρέπει να κάνει πέρα από τις πραγματικά φιλότιμες ενέργειες να διατηρεί καθαρή την πόλη μας.

Πρέπει να πάρει τολμηρές και αποφάσεις σύγκρουσης ίσως. Να περιορίσει την κίνηση στο κέντρο. Με δακτύλιο, με περισσότερους πεζόδρομους, κάπως…

Να κόψει "μαχαίρι" την κίνηση οχημάτων στους πεζόδρομους πέραν του επιτρεπόμενου ωραρίου.

Δε μπορεί να κυνηγά τους ιδιοκτήτες σκύλων ούτε αυτούς που καίνε ξύλα αλλά μπορεί να έλθει σε επαφή μέσω των λογαριασμών κοινής ωφέλειας ή μέσω ευρείας περιβαλλοντικής καμπάνιας και να ενημερώσει τον κόσμο. Ας γεμίσει τη Λάρισα με σοκαριστικές εικόνες και διαφημίσεις τόσο για τις ακαθαρσίες όσο και για τον καρκίνο της αιθαλομίχλης.

Παλιά στο Παρίσι – πρώτοι διδάξαντες με τα σκυλάκια – είχαν γεμίσει την πόλη με την εικόνα του τυφλού που κρεμούσε στο σαλόνι του το μπαστούνι γεμάτο φυσικά ακαθαρσίες. Ο κόσμος σοκαρίστηκε και σιγά σιγά κατάλαβε.

Ας πιέσει τη ΔΕΠΑ για φτηνές, πολύ φτηνές η και επιδοτούμενες συνδέσεις αερίου. Είναι απαράδεκτο να έχουμε στην πόλη μας καθαρή φτηνή ενέργεια και να καίμε ξύλα. Δεν είναι καθόλου οικονομικότερη λύση. Όλα αυτά η δημοτική αρχή μπορεί να τα σκέφτεται το σίγουρο όμως είναι ότι πρέπει να δράσει!

Στέλιος Σκούρτης εκπαιδευτικός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass