Ματιές στα γεγονότα...

18 μεγάλα προγράμματα για απασχόληση

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2015 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:40

Του Φίλιππου Ζάχαρη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για 18 νέα επενδυτικά προγράμματα της ΕΕ για την Ελλάδα συνολικά και για καθεμία από τις περιφέρειές της. Τα στρατηγικά αυτά επενδυτικά προγράμματα για την περίοδο 2014-2020 στοχεύουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και νέων ευκαιριών για ανάπτυξη.

Ο συνολική επένδυση της ΕΕ για τα προγράμματα αυτά ανέρχεται σε περισσότερα από 17 δισ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ).

Τα πέντε εθνικά προγράμματα που εγκρίθηκαν καλύπτουν επενδύσεις στην ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, στις μεταφορές και το περιβάλλον, στην δημόσια διοίκηση, το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και την παροχή τεχνικής βοήθειας για την υποστήριξη της αποτελεσματικής και σύγχρονης διαχείρισης των εν λόγω προγραμμάτων.

Αντίθετα με την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού 2007-2013, καθεμία από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας θα έχει δικό της επενδυτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της.

Πόσες ΜΜΕ θα υποστηριχθούν

Συνολικά θα υποστηριχθούν 34.500 ΜΜΕ, ενώ αναμένεται η ίδρυση περίπου 2.700 νέων επιχειρήσεων και η συνεργασία 2.000 ΜΜΕ με ερευνητικούς φορείς, ώστε να προαχθούν η έρευνα και η καινοτομία. Μέσω των προγραμμάτων αυτών αναμένεται αύξηση κατά 16.000 ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, ενώ περίπου 8.000 νέοι ερευνητές θα μπορέσουν να εργαστούν σε υποστηριζόμενους φορείς.

Οι επενδύσεις θα επικεντρωθούν επίσης στην ενεργειακή απόδοση των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων. Περισσότερα από 26.000 νοικοκυριά θα καταταγούν σε καλύτερη κατηγορία ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ περίπου 200.000 χρήστες ενέργειας θα συνδεθούν με «έξυπνα» ηλεκτρικά δίκτυα (smart grids).

Βασικός στόχος είναι και η προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Η ικανότητα ανακύκλωσης αποβλήτων θα αυξηθεί σε 1,2 εκατ. τόνους ετησίως, ενώ περίπου 1 εκατομμύριο επιπλέον άτομα θα εξυπηρετούνται από βελτιωμένα δίκτυα ύδρευσης και καλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Τέλος, με τα νέα προγράμματα θα επιδιωχθεί η ολοκλήρωση των βασικών υποδομών, ιδίως στον τομέα των μεταφορών και, ως εκ τούτου, προβλέπεται η κατασκευή περίπου 260 χλμ. νέου οδικού δικτύου ΔΕΔ-Μ (Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών) και 161 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου ΔΕΔ-Μ.

 

- Τα 5 Εθνικά προγράμματα – προϋπολογισμός:

1. Πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Είναι το σημαντικότερο, από οικονομική άποψη, πρόγραμμα με προϋπολογισμό 5,15 δισ. ευρώ και με συνεισφορά ύψους 4,33 δισ. ευρώ από την ΕΕ για παρεμβάσεις στους τομείς των υποδομών για τις μεταφορές, του περιβάλλοντος και της ενεργειακής απόδοσης.

2. Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ-κίνηση). Συνολική επένδυση: 4,66 δισ. ευρώ, με συνεισφορά ύψους 3,64 δισ. ευρώ από την ΕΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΤΠΑ: 2,97 δισ. ευρώ και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ: 675 εκατ. ευρώ).

3. Πρόγραμμα «Τεχνική βοήθεια»: Το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 402 εκατ. ευρώ, με υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ).

4. Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης»: Το συνολικό ποσό του προγράμματος ανέρχεται στα 377 εκατ. ευρώ, με υποστήριξη ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

5. Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό»: Το συνολικό ποσό του προγράμματος ανέρχεται στα 2,104 δισ. ευρώ με υποστήριξη 1,933 δις ευρώ από το ΕΚΤ και 171 εκατ. ευρώ από την πρωτοβουλία «Εγγύηση για τη Νεολαία».

*Θεσσαλία:

Η Θεσσαλία σχεδιάζει να υλοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 401 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 263,8 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 57 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Το 15% των περιφερειακών πόρων θα διατεθεί για την ενίσχυση της καινοτομίας, της χρήσης των ΤΠΕ και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Θεσσαλίας. Αναμένεται να υποστηριχθούν περίπου 1.000 ΜΜΕ, ενώ 80 επιχειρήσεις αναμένεται να αναπτύξουν συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα. Περίπου το 25% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην καλύτερη διαχείριση της ύδρευσης και της επεξεργασίας λυμάτων. Ποσοστό 25% θα συμβάλει στην αντιστοίχιση των δεξιοτήτων των πολιτών με τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιφέρειας, με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass