Το πολιτικό vertigo του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2016 17:13

Του Λάζαρου Μακρή

Το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Οδηγήθηκε στο απόλυτο στρατηγικό στραπάτσο.

Πως ορίζεται αυτό; Να έχεις αποτύχει σε όλες τις διαπραγματεύσεις και να κυβερνάς, υπηρετώντας τα διαμετρικώς αντίθετα των όσων πιστεύεις! Δεν πρόκειται απλά για κωλοτούμπα! Με την κωλοτούμπα, εάν είναι επιτυχής, επανέρχεσαι στην προτεραία θέση σου! Εδώ πρόκειται για πραγματικό vertigo! Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υφίσταται πλέον μόνον χάριν των προνομίων της εξουσίας. Μεταφορικά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο κατά τ’ άλλα «αντισυστημικός» κ. Τσίπρας πέρασε ήδη «απέναντι» φορώντας παπιγιόν και ας αρνείται τη γραβάτα, ενώ στους πολίτες πέρασε το περιλαίμιο του τρίτου μνημονίου των 90 δις. Ευρώ …και βλέπουμε!

Πάντως το να κατεβαίνει κανείς στις ευρωεκλογές ως αριστερός, να ζητάει όμως από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές να τον κάνουν δεκτό ως παρατηρητή στις συνεδριάσεις τους, να βρίζει τη Μέρκελ και ταυτόχρονα να αποτελεί το καταφύγιό του στα δύσκολα, να «διαφημίζει» πολιτικές Μαδούρο, ενώ στο εσωτερικό «κλείνει το μάτι» πότε στον Καραμανλή το νεότερο και πότε στον κ. Λεβέντη, έ… αυτό δεν συνιστά στρατηγική, αλλά ούτε και φυσιογνωμία καθορίζει!

Και ναι μεν ο κ. Τσίπρας προκρίνει πλέον την μεταφυσική έναντι της διαλεκτικής απολαμβάνοντας την ματαιοδοξία της εξουσίας του, οι παραπλανημένοι ψηφοφόροι του όμως τι κέρδισαν; Προφανώς άθελά τους –ωστόσο με την ψήφο τους- αφού προηγουμένως εξαπατήθηκαν από τις ομολογουμένες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αυταπάτες του, φορτώθηκαν μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο! Αντί για μαλλί, μας οδήγησαν όλους στην …κουρά!

Και ναι μεν στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ωστόσο με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο, με εκλογές, μπορεί ένα εκλογικό σώμα να επιλέξει… το απόλυτο αδιέξοδο. Και το έκανε! Εδώ ταιριάζει η ρήση για εκείνους που ψήφισαν με το θυμικό αντί της λογικής: «Θύμωσε ο αγάς και …έκοψε τα γεννητικά του όργανα». Ποιον εζημίωσε άραγε; Έτσι, ενώ οι «συμβατικές» πολιτικές της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Κύπρου οδήγησαν τις χώρες τους εκτός μνημονίων, προοπτική που διαφαίνονταν και για την Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2014, η «αντισυστημική» πολιτική των καμωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, μας έστειλε ευθυγράμμως στο τρίτο μνημόνιο!

Και σήμερα, αποκαμωμένη η κυβέρνηση, αφέθηκε στη μοιρολατρία. Αμήχανα ο πρωθυπουργός, χωρίς πνοή και τόνο, διακηρύττει σε ό, τι αφορά στην ανάπτυξη, την θεωρία του …εκτινασσόμενου ελατηρίου. Μόνο που οι ειδικοί σε θέματα «αντοχής υλικών», αποφαίνονται ότι το ελατήριο είναι ξεχαρβαλωμένο!

Και μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα επιχειρήθηκε πεισματικά μέσα από αμφιλεγόμενα βοσκοτόπια και άλλες πρακτικές να ελεγχθεί το «χωράφι» των τηλεοπτικών αδειών! Κάποιοι το παρομοιάζουν με το Βατοπέδι, άλλοι με την υπόθεση Κοσκωτά και κάποιοι τρίτοι με την υπόθεση Γιούκος και Χοντορκόφσκι στη Ρωσία. Γνωστές οι καταλήξεις και των τριών παραπάνω υποθέσεων!

Παρά τις υψηλές και αδιανόητες προσδοκίες που καλλιέργησε ο κυβερνητικός λαϊκισμός, σήμερα η κυβέρνηση ξέμεινε από αφήγημα. Χωρίς καμία δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης της οικονομίας αφενός και κυνηγώντας το «επιχειρείν» και την ιδιωτική πρωτοβουλία αφετέρου, ιδεοληπτικά δεν θέλει και συνεπώς εμπράκτως δεν μπορεί να εγγυηθεί καμία προοπτική.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass