Οι Γερμανοί εκβιάζουν για συμφωνία σε δέκα μέρες!

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2015 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:40

 

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Ωμούς εκβιασμούς ασκούν οι Γερμανοί για να υποχρεώσουν την κυβέρνηση Τσίπρα να υποκύψει και να αποδεχθεί τους όρους του Βερολίνου, καταντώντας μια νέα εκδοχή της εκδιωχθείσης από το λαό κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. "Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Πέμπτη για πρώτη φορά μετεκλογικά προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μένει όμως να αποδειχθεί στην πράξη, με έργα και όχι μόνο λόγια, ότι έχει το πολιτικό σθένος να εμμείνει στη στάση αυτή. Τίποτα δεν απέδωσαν πάντως οι επισκέψεις του στον γερμανόδουλο πρόεδρο της Γαλλίας, τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, και στον γερμανόφρονα κεντροαριστερό πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Ακόμη και στο θέμα της απόφασης της ΕΚΤ να μην δέχεται από τις 11 Φεβρουαρίου τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ο Ολάντ έσπευσε να χαρακτηρίσει "νόμιμη" την απόφαση της ΕΚΤ να εκβιάσει πολιτικά την Αθήνα με οικονομικά μέσα. Το ίδιο και ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος χαρακτήρισε "θεμιτή και προσήκουσα" την απόφαση αυτή.

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενε κανείς διαφορετική στάση από το Παρίσι και τη Ρώμη, με δεδομένο ότι η Γαλλία και η Ιταλία είναι οι δύο χώρες που θα ωφεληθούν περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της απόφασης της ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα. Δεν θα κακολογούσαν, βεβαίως, το χέρι που τους ταΐζει! Χώρια που κάτι παραπάνω θα τσιμπήσουν η Γαλλία και η Ιταλία, αν η Ελλάδα δεν πάρει για κάποιους μήνες από αυτά τα χρήματα!

ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

"Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την παταγωδώς αποτυχημένη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Βαρουφάκη στη γερμανική πρωτεύουσα. "Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε!", απάντησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ήταν πολύ πιο διαλλακτικός αυτή τη φορά.

"Πρέπει να σεβαστούμε υπάρχοντες κανόνες" λειτουργίας της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης, "χωρίς όμως να διαλύουμε τη δημοκρατία με μια βαριοπούλα που να λέει ότι οι εκλογές δεν μετράνε!", πρόσθεσε.

"Αυτό που ζητάμε είναι μια ευκαιρία να θέσουμε στο τραπέζι τις προτάσεις που βασίζονται στην εντολή μας. Μπορεί να υπάρξει μια σύνδεση, μια διαβούλευση, ένα πρόγραμμα-γέφυρα από τώρα μέχρι το τέλος Μαΐου. Και τούτο για να κάνουμε τις διαβουλεύσεις και σε πολύ σύντομο διάστημα να υπάρχει καινούριο συμβόλαιο", εξήγησε τις κυβερνητικές θέσεις ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Ο Σόιμπλε όμως ήταν άκαμπτος. Το μόνο που προσφέρθηκε να κάνει ήταν να στείλει στην Ελλάδα... "εκστρατευτικό κατοχικό σώμα" 500 οικονομικών Γερμανών εμπειρογνωμόνων για να καταλάβουν θέσεις-κλειδιά στον οικονομικό μηχανισμό της ελληνικής κυβέρνησης!

ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ!

Το Βερολίνο έχει προφανώς ανησυχήσει από την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης Τσίπρα στην αποστολή αξιωματούχων στην Αθήνα από την αμερικανική κυβέρνηση.

Την Πέμπτη βρίσκονταν ήδη στη χώρα μας αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, οι οποίοι προχώρησαν αμέσως σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη.

Επικεφαλής των Αμερικανών αξιωματούχων ήταν ο υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ Νταλίπ Σάιν και η επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του ίδιου αμερικανικού υπουργείου Λία Μπούζις, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς.

Στη συζήτηση, η οποία διήρκεσε μία ώρα, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης παρουσίασε στους Αμερικανούς το πρόγραμμα και τις θέσεις της κυβέρνησης για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση.

Η επίσκεψη αυτής της αποστολής αποφασίστηκε τη Δευτέρα και υλοποιήθηκε άμεσα προκειμένου να μεταφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα με απόλυτη αξιοπιστία και από πρώτο χέρι τις προθέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα ώστε να χαραχθεί με αξιοπιστία η γραμμή της Ουάσινγκτον που αφορά στην Ελλάδα - προς όφελος φυσικά των αμερικανικών συμφερόντων.

Δεν είναι ότι οι Αμερικανοί ερωτεύθηκαν ξαφνικά την Ελλάδα. Απλούστατα, καιροφυλακτούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση και να υπονομεύσουν το ευρώ, αν οι Γερμανοί πιέσουν υπέρμετρα την Ελλάδα. Γι' αυτό άλλωστε τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάθε φορά που κάνουν επίσημες δηλώσεις, τονίζουν ότι το διαβόητο "Grexit", η εκδίωξη δηλαδή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είναι θέμα που ούτε καν συζητείται.

ΑΔΥΝΑΤΟ ΤΟ "GREXIT"

Οι Γερμανοί έχουν ήδη "μονώσει" το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα για το ενδεχόμενο αποβολής της Ελλάδας από το ευρώ. Από τεχνοκρατική σκοπιά, θα μπορούσαν άνετα να πετάξουν τη χώρα μας εκτός Ευρωζώνης, με μοναδικό τίμημα ότι θα χάσουν τα λεφτά που τους χρωστάμε.

Δεν είναι το οικονομικό κόστος που τους εμποδίζει να κάνουν αυτή την κίνηση. Δεν είναι ούτε μόνο το πολιτικό κόστος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που θα χρειαστεί να καταβάλουν, αν μας διώξουν από το ευρώ. Αυτό που καταλαβαίνουν οι Γερμανοί είναι μόνο η κτηνώδης γλώσσα της ισχύος. Έχουν λοιπόν αντιληφθεί ότι αν βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα της Αμερικής θα κάνει γενική επίθεση για να εκμεταλλευθεί προς όφελός του την κατάσταση που θα δημιουργηθεί, κατασπαράζοντας την Ευρωζώνη! Για να αποκομίσει κέρδη, φυσικά, όχι βεβαίως για να... εκδικηθεί την Ελλάδα!

Δεδομένου όμως ότι χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι το κατά πολύ ισχυρότερο του κόσμου, η ήττα της Γερμανίας από την Αμερική είναι εκ των προτέρων απολύτως σίγουρη! Πόσω μάλλον που μέσα σε μια τέτοια αναταραχή ενδέχεται να ανατρέψουν τις γερμανόδουλες κυβερνήσεις τους χώρες σαν τη Γαλλία και την Ιταλία, προκειμένου να μειωθεί η απόλυτη εξάρτησή τους από το Βερολίνο που αντικειμενικά τις κάνει να ασφυκτιούν.

Υπ' αυτό το πρίσμα, θα ήταν εντελώς παράλογο για την κυβέρνηση Μέρκελ να προκαλέσει την τύχη της, οδηγώντας την πίεση προς την Ελλάδα σε μη ανεκτά όρια. Το "Grexit" είναι αδύνατο. Τελεία και παύλα!

ΘΑ ΜΑΣ ΚΛΕΨΕΙ Ο... ΣΥΡΙΖΑ;

Ανησυχεί ο κοσμάκης. "Μήπως η κυβέρνηση του Τσίπρα μας φάει τις καταθέσεις στην τράπεζα;", αναρωτιέται ο κοσμάκης. "Μήπως την υποχρεώσουν οι Γερμαναράδες να κάνει αυτό που έκαναν στην Κύπρο, όπου κατάκλεψε τον κόσμο η κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη;". Φοβούνται οι φτωχοί πρώτοι απ' όλους, αυτοί που έχουν πέντε-δέκα χιλιάρικα σε κάποιο λογαριασμό, ίσως και λιγότερα. Οι πλούσιοι έχουν έτσι κι αλλιώς βγάλει τα λεφτά τους έξω!

"Η ρευστότητα των τραπεζών είναι εξασφαλισμένη και οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς", δήλωσε μέχρι και ο για την ώρα διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας - ένας τραπεζίτης που χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης των Γερμανών.

Πέρα όμως από αυτά που λέει ο Στουρνάρας, πασίγνωστος υπονομευτής προεκλογικά του ΣΥΡΙΖΑ, στα λεγόμενα του οποίου κανείς άλλωστε δεν δίνει σημασία, υπάρχουν και άλλες, σοβαρές μαρτυρίες: "Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες", έγραψε το αμερικανικό πρακτορείο διεθνών οικονομικών ειδήσεων Μπλούμπεργκ, το μεγαλύτερο στον κόσμο στον τομέα αυτόν.

ΔΑΝΕΙΑ, ΓΙΟΚ!

Δεν κινδυνεύουν κατά κανέναν τρόπο οι καταθέσεις του κοσμάκη, λοιπόν. Αυτό που θα γίνει μόνο είναι ότι οι τραπεζίτες θα εκμεταλλευθούν τον περιορισμό της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών που θα φέρει η απόφαση της ΕΚΤ για να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα δάνεια που χορηγούν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στους ιδιώτες (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.) δάνεια.

Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ενώ τον Μάρτιο του 2012, προ τριετίας, το σύνολο των δανείων που είχαν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες ανερχόταν σε 244,7 δισεκατομμύρια ευρώ, το ύψος τους μειώνεται διαρκώς. Τον Δεκέμβριο του 2014, για τον οποίο δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί επίσημα στοιχεία, οι τράπεζες εκτιμούν ότι το σύνολο των δανείων έχει περιοριστεί στα 212 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα "κόκκινα" - δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσιάζουν καθυστερήσεις μεγαλύτερες των τριών μηνών στην εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων αυτών που τα έχουν πάρει - παρουσιάζουν αισθητή αύξηση, η οποία έχει πάντως ανακοπεί το 2014 στους ρυθμούς της.

Έτσι, τα "κόκκινα" δάνεια που ανέρχονταν σε 46 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2012 ήταν 77 δισ. τον Δεκέμβριο του 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών. Μέσα στο 2014 πάντως φαίνεται ότι αυξήθηκαν μόνο κατά περίπου 7 δισ. ευρώ - από τα 70 δισ. στα 77. Αντιθέτως, το 2012 είχαν αυξηθεί κατά 12 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 ακόμη περισσότερο, σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 55,7 δισεκατομμύρια στα 69,4.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ τον Μάρτιο του 2012 το ποσοστό των "κόκκινων δανείων" ανερχόταν στο 18,8% του συνόλου των δανείων που είχαν χορηγηθεί, τον Δεκέμβριο του 2014 το ποσοστό αυτό είχε εκτοξευθεί στο 36,3%, είχε δηλαδή διπλασιαστεί. Λόγω κρίσης, δάνεια γιοκ! Θα αλλάξει άραγε η κατάσταση αυτή; Για να δούμε...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass