Η επιτυχία του εμβολιασμού της καρυδιάς

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2016 15:00

Από τον Βασίλειο Ν. Βαφία

Ο εμβολιασμός της καρυδιάς αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια διάδοσης των κατάλληλων ποικιλιών της. Το άρθρο αυτό γράφτηκε για την ενημέρωση των ειδικών και μη πάνω στο μεγαλύτερο πρόβλημα της καλλιέργειας της καρυδιάς που είναι ο εμβολιασμός της.

Η παραγωγή εμβολιασμένων δενδρυλλίων κατάλληλων ποικιλιών καρυδιάς είναι σχετικά πρόσφατη στην Ελλάδα, αφού πριν λίγα χρόνια ο εμβολιασμός της καρυδιάς θεωρούνταν δύσκολος μέχρι αδύνατος σε σύγκριση με τον εμβολιασμό των υπόλοιπων οπωροφόρων δένδρων. Για το λόγο αυτό έγινε αντικείμενο έρευνας από πολλούς ερευνητές.

Το Υπουργείο Γεωργίας εκτιμώντας τη μεγάλη αξία της καρυδιάς ανέθεσε στα διάφορα Ινστιτούτα και Δενδροκομικούς Σταθμούς προγράμματα για την εύρεση επιτυχούς μεθόδου εμβολιασμού της καρυδιάς. Μάλιστα προσκάλεσε και ξένους ειδικούς να κάνουν επιδείξεις στους διάφορους τρόπους εμβολιασμού για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων

Οι προσπάθειες των ερευνητών ήταν πράγματι αξιόλογες. Βελτίωσαν τις μεθόδους εμβολιασμού, κυρίως τον Αγγλικό εγκεντρισμό και τον πλακίτη ενοφθαλμισμό και επέτυχαν υψηλά ποσοστά επιτυχίας όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματά τους.

Το πρόβλημα του εμβολιασμού της καρυδιάς τελικά έχει λυθεί εδώ και χρόνια με τη μέθοδο του πλακίτη ενοφθαλμισμού και με τη χρήση ελαστικής ταινίας ως υλικό πρόσδεσης.

Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται ποσοστό επιτυχίας έως και 100% τον Απρίλιο μειούμενο σταδιακά σε περίπου 80% από μέσα Μαΐου έως αρχές Ιουνίου, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας και της υποβάθμισης της ποιότητας των εμβολίων τα οποία διατηρούνται στο ψυγείο.

Η επιτυχία αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι λόγω της ελαστικότητας της λωρίδας δεν περισφίγγεται πολύ η περιοχή του εμβολιασμού και έτσι επιτρέπεται ανεμπόδιστα η ανάπτυξη του καμβίου. Επειδή η ελαστική ταινία μπορεί να εκταθεί μέχρι το τριπλάσιο περίπου του μήκους της ο έμπειρος εμβολιαστής έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει το κατάλληλο σφίξιμο ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία επαφή του εμβολίου με το υποκείμενο και συγχρόνως να επιτραπεί η ανάπτυξη (διείσδυση) του καμβίου κάτω από το εμβόλιο.

Οι ελαστικές αυτές ταινίες μπορούν να παραμείνουν και να προστατεύουν το εμβόλιο επί μακρότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι οι πλαστικές. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αποφεύγονται οι υψηλές θερμοκρασίες, τα ηλιοκαύματα, και να διατηρείται η περιοχή του εμβολιασμού δροσερή για ικανό και αναγκαίο χρονικό διάστημα έως ότου γίνει η συνένωση εμβολίου και υποκειμένου. Επίσης αφαιρούνται ευκολότερα, μάλιστα μπορούν και να αυτοκαταστραφούν. Αυτές οι λωρίδες έχουν διάφορες διαστάσεις όπως π.χ. 24 x 0,8 εκατοστά.

Σχετική επιστημονική εργασία ανακοινώθηκε στην 18η Πανελλήνια Επιστημονική Συνεδρίαση της Ε.Ε.Ε.Ο., στη Θεσσαλονίκη το 1997, με τίτλο: «Αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πλακίτη ενοφθαλμισμού στην καρυδιά».

Ο πλακίτης ενοφθαλμισμός είναι ο καλύτερος από όλους τους εμβολιασμούς, διότι δίνει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και τα καλύτερα δενδρύλλια.

* Ο Βασίλειος Ν. Βαφίας είναι γεωπόνος (M.Sc.) καθηγητής ΤΕΙ Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass