Προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2015 10:30 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:55

 

Από τον Μιχαήλ Γκρίλλα

Παρακολούθησα την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης που έγιναν από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων την 08η-02-2015 καθώς και την συζήτηση που, έγινε επ’ αυτών τις επόμενες δύο ημέρες και τελικά υπερψηφίσθηκαν, το βράδυ της 10-02-2015 με 162 "ναι" και 137 "όχι".

Για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων, ως πρωθυπουργός της χώρας και ως εκ τούτου, είχε και ανάλογη συναισθηματική φόρτιση που, ο καθένας μας τη διέκρινε εύκολα στο πρόσωπό του. Στη 1 ώρα και 45 λεπτά που, κράτησε η ομιλία του, προσπάθησε προσεκτικά αποφεύγοντας επιμελώς, την ξύλινη γλώσσα, να περιγράψει το πρόγραμμά που θα ακολουθήσει η Κυβέρνησή του, επικεντρώνοντας αυτό περισσότερο σε ό,τι είχε υποσχεθεί και δεσμευθεί προεκλογικά, αναφερόμενος δηλαδή σε ό,τι ο ίδιος είχε αναγγείλει, από του Βήματος της ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου του 2014 κοστολογημένου ύψους, 11,5 δισ. ευρώ, για την ανακούφιση των ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων, δωρεάν χορήγησης ρεύματος στους φτωχούς και πολλών άλλων ευπαθών κοινωνικών τάξεων και άλλα πολλά.

Η ομιλία του μπορώ να πω ότι ήταν καλά δομημένη, με ομαλές μεταπτώσεις, με πολλές διαπιστώσεις που έχουν να κάνουν από μια σειρά μεταρρυθμίσεων και τομών, πάνω στη λειτουργία του Κράτους, στη Δημόσια Διοίκηση, στη διαφάνεια, στην αξιοκρατία, στην καταπολέμηση και στην πάταξη της σπατάλης, της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής, της γραφειοκρατίας με ετήσιο κόστος τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ και πάνω απ' όλα της ανάγκης σεβασμού του δημοσίου χρήματος.

Γενικά η ομιλία του, ήταν μια καλή έκθεση ιδεών, με καλές οφείλω να ομολογήσω προθέσεις, με πολλές ευχές και πολλά ευχολόγια, χωρίς να κάνει συγκεκριμένες, κοστολογημένες όμως προτάσεις και να προσδιορίσει επακριβώς τις πηγές χρηματοδότησης αυτών, αλλά αρκείτο σε αοριστείες και με πολλές άλλες ασάφειες.

Δεν μίλησε όμως καθόλου, για την αδήριτη ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, αν και για πολλά που, έκανε λόγο στις προγραμματικές του δηλώσεις όπως, η ατιμωρησία, η ασυλία, η συναλλαγή και η διαπλοκή, είναι απόρροια πολλών κακών διατάξεων και άρθρων αυτού. Και όμως η χώρα μας, χρειάζεται ένα άλλο, πιο λειτουργικό και σύγχρονο Σύνταγμα που θα προβλέπει με απόλυτη σαφήνεια και ακρίβεια, την αναγκαία διάκριση των εξουσιών και θα αποτρέπει χωρίς σοβαρούς εθνικούς λόγους, εύκολα τη διάλυση της Βουλής όπως έγινε με την προηγούμενη που, διαλύθηκε ένεκεν της αδυναμίας, να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο που, δεν έχει καθόλου ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Τόσο από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, όσο και από τις ομιλίες πολλών υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτει ότι όλες οι προγραμματισμένες και ευρισκόμενες σε εξέλιξη, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, πλην της κινέζικης COSCO αποκρατικοποιήσεις όπως τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια ΔΕΗ – ΟΛΠ – ΟΛΘ - Ελληνικό – Σκουριές Χαλκιδικής και άλλες πολλές παγώνουν και θα επανεξετασθούν. Τούτο σημαίνει ότι, η έννοια συνέχειας του κράτους, στη χώρα μας, δεν υπάρχει και τούτο προξενεί μεγάλη ζημιά στην πατρίδα μας. Ήδη απεχώρησαν από τους διαγωνισμούς έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από την Ελλάδα όλων των ξένων εταιριών, μετά τις δηλώσεις Λαφαζάνη πάνω σε αυτό το θέμα.

Από την πρώτη Ιανουαρίου ως γνωστόν, εφαρμόζεται ο προϋπολογισμός της προηγούμενης Κυβέρνησης, τον οποίο η σημερινή ως Αντιπολίτευση είχε δηλώσει ότι θα τον αντικαθιστούσε με άλλον δικόν της και απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα το κάνει και αυτόν ήδη, ακολουθεί με κακούς όμως οιωνούς κατά την εκτέλεσή του και όπως εκτιμάται από την αύξηση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ από 9.500 ευρώ την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, τη χορήγηση της 13ης σύνταξης τα Χριστούγεννα, από τη μείωση των εσόδων του δημοσίου που, άρχισε από τον Νοέμβριο του 2014 και συνεχίζεται και από την μερική έστω υλοποίηση του προγράμματος της ΔΕΘ θα έχουμε έναν βίαιο εκτροχιασμού αυτού (προϋπολογισμού) ύψους, τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ. Υπόψη ότι τα κρατικά αποθέματα τέλους Ιανουαρίου ανέρχονται μόλις στα 1.9 δισ. ευρώ. Σίγουρα η Κυβέρνηση έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη, οι αριθμοί δεν της βγαίνουν σε καμία περίπτωση και αγνόησε τη λαϊκή παροιμία που, λέει «Μεγάλη μπουκιά να τρως. Μεγάλη κουβέντα να μην λες».

Η διήμερη αυτή συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, μπορώ να πω ότι διεξήχθηκε ομαλά και σε ήρεμο κλίμα και σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα μάλιστα από νέους βουλευτές όλων των κομμάτων, έγιναν αξιόλογες εποικοδομητικές προτάσεις και εισηγήσεις. Τις περισσότερες φορές όμως, επεκράτησε το μαύρο και το άσπρο και αφέθηκε αδικαιολόγητα πιστεύω, μια νέα Κυβέρνηση, ολίγων ημερών να προσπαθεί μόνη της, να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, αντί τις κρίσιμες όντως αυτές διαπραγματεύσεις που, κρίνουν το μέλλον της χώρας μας και την παραμονή της, στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, να τις διεξαγάγει μια ενιαία ομάδα Εθνικής Ευθύνης και Ενότητας.

Κύριε πρωθυπουργέ το φορτίο είναι πολύ μεγάλο και ούτε οι πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ ούτε και οι ώμοι οι δικοί σας, το αντέχουν και επομένως απαιτείται εθνική συναίνεση και συνεννόηση. Και ότι αυτό με τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής πώς φθάσαμε στο μνημόνιο δεν επιτυγχάνεται και ο νοών νοείτο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass