Λαρισινά Δοκίμια

Τι επληθύνθησαν οι θλίβοντές με;

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2015 11:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:00

 

 

Του Μ.Ε.Λαγκουβάρδου

Από τους φίλους μαθαίνουμε χρήσιμα πράγματα. Θυμάμαι τον φίλο μου, τον μακαρίτη τον Αλέκο, το γιατρό. Άφηνε περιθώριο στην αρρώστια, να δει τι θα κάνει. Να δούμε τι θα κάνει; έλεγε. Ο Αλέκος ήταν σοφός. Έσωσε πολύ κόσμο. Αν δίναμε κι εμείς περιθώριο για να καταλάβουμε τους νόμους της ύπαρξης, θά ’ταν καλύτερα. Οι νόμοι της ύπαρξης είναι αναγκαστικοί. Όταν φτάνει κάτι στα άκρα αναλαμβάνουν αυτοί τα ηνία. Θεληματικό να κάνεις το αναγκαίο, λέει ο Άγιος Γρηγόριος ο θεολόγος, για να είσαι προετοιμασμένος για τότε που θα αρχίσουν να ισχύουν οι νόμοι της ύπαρξης.

Ο Νίκος, πάλι, ο παιδικός μου φίλος, και συνάδελφος στο "γράφειν", αγαπούσε τη μοναξιά. Μόνος καθόταν στο καφενείο, μόνος έπινε το ποτό του. Δεν επιζητούσε την παρέα των άλλων. Οι άλλοι επιζητούσαν την παρέα του. Εγώ απορούσα πώς του αρέσει να είναι μόνος. Ώσπου έμαθα το μυστικό του. Ο Νίκος γυμναζόταν στη θεληματική μοναξιά, για νά ’ναι προετοιμασμένος για την αναγκαστική. Η ενασχόληση με την Τέχνη, γενικά, είναι προετοιμασία για τα χειρότερα, για τα αναγκαία. Εκούσιον ποίει το αναγκαίον. Το ίδιο θά ’πρεπε να κάνουν κι οι λαοί. Να μην πέφτουν θύματα των τοκογλύφων που τους ρίχνουν στην παγίδα με την ψεύτικη υλική ευμάρεια.

Ο προφήτης και βασιλιάς Δαβίδ μιλάει σαν να είναι ένας από μας. Έτσι νιώθουμε διαβάζοντας τους Ψαλμούς που γράφτηκαν πριν τριάντα αιώνες. Στους πρώτους κιόλας ψαλμούς βλέπουμε την εικόνα του κόσμου που ζει ειρηνικά πιστεύοντας στο Χριστό και που θλίβεται με αυτούς που δεν πιστεύουν στη σωτηρία. Δεν μας έφερε ο Θεός απ’ την ανυπαρξία στην ύπαρξη για να δοκιμάσουμε την οργή του, αλλά ν΄ αποκτήσουμε τη σωτηρία μέσω του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Μας θλίβουν αυτοί που μας λένε πως δεν υπάρχει σωτηρία στην πίστη στο Θεό.

Είναι φανερό ότι η οικονομική κρίση κατευθύνεται από κάποια κέντρα, που δεν γνωρίζουμε τους σκοπούς τους. Στην πραγματικότητα η κρίση είναι πολιτισμική, είναι σύγκρουση πολιτισμών. Έχει τη μορφή της οικονομικής κρίσης, της κρίσης ρευστού, χάρις στους οικονομολόγους. Ο εχθρός με την κρίση ρευστού χτυπάει την Ορθοδοξία και τον πολιτισμό που δημιούργησε η Ορθοδοξία. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που αντέδρασε στους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία και που αντιδρά τώρα για την ορθόδοξη Ρωσία.

Κανένας δεν είναι εμπόδιο τώρα στην παγκοσμιοποίηση εκτός απ΄ την Ορθοδοξία. Ο Κίσσιγκερ επισήμανε τα δυο εμπόδια της παγκοσμιοποίησης την Ορθοδοξία και την Ελληνική Γλώσσα που πρέπει να χτυπηθούν. Το ευτύχημα είναι ότι οι πολέμιοι της Ορθοδοξίας νυκτομαχούν. Ρίχνουν άσφαιρους πυροβολισμούς στον αέρα. Εμείς όμως, γράφει ο Απόστολος Παύλος στους Κορινθίους, απαρνηθήκαμε τις σκοτεινές και άτιμες πράξεις. Δεν συμπεριφερόμαστε με πανουργία ούτε νοθεύουμε το λόγο του Θεού. .Αντίθετα φανερώνουμε την αλήθεια και συστήνουμε τους εαυτούς μας στον καθένα που η συνείδησή του είναι καθαρή ενώπιον του Θεού. Κι αν ακόμα φαίνεται συγκαλυμμένο το μήνυμα της σωτηρίας που εμείς κηρύττουμε, είναι συγκαλυμμένο για όσους οδεύουν προς την καταστροφή. .

Οι εχθροί δεν γνωρίζουν την Ορθοδοξία. Για να την γνωρίσουν πρέπει να γίνουν ορθόδοξοι. Αλλά τότε θα πάψουν να είναι εχθροί. Αυτό σημαίνουν τα λόγια του Κυρίου, όποιος δεν μαζεύει μαζί μου, σκορπίζει. Να μην απορούμε πώς διαλύονται και σκορπίζονται οι κοινωνίες που απομακρύνθηκαν απ΄ την ορθή Πίστη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass