Ένα παιδί μπορεί να κάνει πολλά…

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2015 11:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:02

 

Από τον Ιωάννη Λαμπρόπουλο

Η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου από την Διεθνή Ένωση Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO) προκειμένου να υπάρχει διεθνή ενημέρωση για τις παιδικές νεοπλασίες. Σε όλο τον κόσμο χιλιάδες παιδιά προσβάλλονται από την συγκεκριμένη ασθένεια και πολλάκις σύλλογοι ανά τον κόσμο συμβάλλουν στην βοήθεια και την στήριξη των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους.

Ο Καρκίνος είναι μια από τις ασθένειες που όταν παρουσιαστεί σε παιδιά είναι πιο δύσκολη απ’ ότι σ’ έναν ενήλικα, γιατί οι οικογένειες των παιδιών παρουσιάζουν μεγαλύτερη ψυχολογική πίεση.

Με βάση το KEEΛΠΝΟ ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τι ποσοστά είναι για τους ενήλικες και τι για τα παιδιά και τους εφήβους. Έτσι αποτελεί προτεραιότητα για το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η βελτίωση και καταγραφή των δεδομένων προκειμένου να έχουμε πραγματική αποτύπωση του πραγματικού μεγέθους στην Ελλάδα.

Με τον όρο «καρκίνος» ή «(κακοήθεις) νεοπλασίες» περιγράφεται μία ομάδα νοσημάτων, που η αιτία τους βρίσκεται σε κυτταρικό επίπεδο. Μιλώντας για τα παραπάνω εννοούμε την υπερβολική και χωρίς προγραμματισμό ανάπτυξη κυττάρων του οργανισμού, που έως τη στιγμή της έναρξης της διαδικασίας ήταν φυσιολογικά. Τα κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται, ώστε να προκύψουν θυγατρικά κύτταρα και να διατηρηθεί η υγεία του οργανισμού. Κατά την εμφάνιση του καρκίνου προκύπτουν νέα κύτταρα που δεν χρειάζεται ο οργανισμός χωρίς να πεθαίνουν τα παλιά και έτσι δημιουργούνται σχηματίζουν μάζες, που καλούνται όγκοι. Σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα παθολογικά κύτταρα κάνουν μετάσταση, δηλαδή εξαπλώνονται και σε άλλα μέρη του σώματος δημιουργώντας δευτερεύοντες όγκους (μεταστατικούς όγκους) παρόμοιους με αυτούς του αρχικού καρκίνου. Οι περισσότερες μορφές καρκίνου είναι στην ουσία όγκοι εκτός από ορισμένους τύπους καρκίνου όπως η λευχαιμία, των οποίων τα κύτταρα κυκλοφορούν μέσα στο αίμα και κατ΄ επέκταση στα διάφορα όργανα και ιστούς. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου και κάθε είδος αντιμετωπίζεται με διαφορετικές θεραπευτικές μεθόδους. Στα παιδιά συνήθως συναντάμε την λευχαιμία που αποτελεί το 1/3 των παιδικών καρκίνων.

Με τον όρο παιδικός καρκίνος εννοούμε την εμφάνιση σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Οι παιδικοί καρκίνοι είναι σπάνιοι και με βάση τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,5% και 4,6% όλων των καρκίνων. Δηλαδή τα συνολικά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου κυμαίνονται μεταξύ 50 και 200 ανά εκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Γράφω το συγκεκριμένο άρθρο για την ευαισθητοποίηση και την στήριξη των παιδιών που παρουσιάζουν καρκίνο.

Μην ξεχνάμε πως τα παιδιά είναι το μέλλον της χώρας μας…

Ένα παιδί μπορεί να κάνει πολλά, ας σταθούμε δίπλα τους να κάνουν ακόμα περισσότερα με εμάς υποστηρικτές τους και όχι θεατές στις δύσκολες στιγμές που μπορεί να αντιμετωπίζουν.

Ο Ιωάννης Λαμπρόπουλος Ιωάννης είναι Μεταπτυχιακός Φοιτητής

στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass