Εκτός Ευρωζώνης ή επώδυνος συμβιβασμός

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2015 10:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:08

 

Από τον Γιάννη Θεούλη, επίτιμο δικηγόρο

Προτιμώ τον επώδυνο συμβιβασμό και ας είναι σε βάρος της εθνικής αξιοπρέπειας προσωρινά αφού οι εταίροι – δανειστές μας είναι ανυποχώρητοι και συγκρουσιακοί. Για να διεκδικείς μαχητικά την εθνική υπερηφάνεια και να απαντάς όχι στην υποτέλεια με υπεροψία πρέπει οι συγκυρίες και οι συνθήκες που βιώνουμε ως χώρα και λαός να επιτρέπουν στην εκάστοτε Κυβέρνηση να συμπεριφέρεται με σθένος για την προστασία των αναφερομένων αξιών. Η Ελλάδα στην Ευρώπη εκπροσωπεί το 2%, η εθνική μας οικονομία είναι σε μόνιμη κρίση, μαστίζεται από την ύφεση, μόλις το 2014 εμφανίζει ανάπτυξη 1% περίπου, η ανεργία είναι γνωστό ότι προσεγγίζει το 1,5 εκατομμύριο του εργατικού δυναμικού και στους νέους η ανεργία ανέρχεται στο 50%, η φτώχεια ταλαιπωρεί 2,5 εκατομμύρια Ελλήνων, η διαφθορά ακμάζει, η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή ανθούν και τα έσοδα του Κράτους υστερούν. Απειλείται και κινδυνεύει η ρευστότητα της οικονομίας όπως πληροφορούμεθα από τα Μ.Μ.Ε. Το κλίμα της αστάθειας και αβεβαιότητας απωθεί την έλευση επενδύσεων και απομακρύνει τα υπάρχοντα κεφάλαια στη χώρα μας. Επομένως η οικονομία μας χρειάζεται εμπιστοσύνη και ρευστότητα που εξασφαλίζεται από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να βγούμε στις αγορές για να εξυπηρετηθεί η ρευστότητα. Προσερχόμενη η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας θα πρέπει να είναι μαχητική, όχι όμως προκλητική, απαιτητική και όχι προσβλητική, συνετή και όχι αλαζονική. Δεν μπορεί να αγνοήσει τα συμφέροντα των εταίρων μας, ακόμα και αν μας αδικούν και να θέλεις να επιβάλλεις τους δικούς σου όρους. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είπε ότι μεταξύ των λαών δεν υπάρχουν φιλίες, αλλά συμφέροντα. Επίσης δεν μπορείς να αγνοήσεις τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους – δανειστές μας και να θέλεις να επιβάλλεις τους όρους σου.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις προσφέρονται στο λαό άνετα και υπό την επιρροή των χειροκροτημάτων και με στόχο την αλίευση ψήφων. Όταν όμως καλείσαι να εκπληρώσεις τις προεκλογικές εξαγγελίες και βρίσκεσαι υπό καθεστώς εποπτείας συναντάς τεράστια εμπόδια, μεγάλες δυσχέρειες και την έντονη αμφισβήτηση των δανειστών με αποτέλεσμα να αποδειχθεί ότι είσαι ασυνεπής και κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς ανεύθυνος. Η Κυβέρνηση και κάθε λογικός άνθρωπος καταγγέλλουν το Μνημόνιο με τη λιτότητα που είχε δυσμενείς επιπτώσεις στη χώρα μας. Όμως το μνημόνιο τελειώνει το 2014 και με τις διαπραγματεύσεις θα μπούμε σε καθεστώς προληπτικής πιστωτικής γραμμής για να εξασφαλισθεί η ομαλή πορεία της Οικονομίας μας και με προσωρινά επαχθείς όρους, τους οποίους θα πρέπει να διαπραγματευτούμε με επιδεξιότητα και ευελιξία. Οι εταίροι μας επιμένουν στην υποβολή από την Κυβέρνηση αιτήματος για παράταση του μνημονίου. Ήδη ο Πρωθυπουργός υπέβαλλε αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης. Μένει να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουν οι αξιωματούχοι της Ευρώπης. Αν υπάρξει απόρριψη του αιτήματος και οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης επιμένουν στις θέσεις τους, τότε η Ελλάδα πρέπει να κάνει και την τελευταία υποχώρηση, αλλιώς θα οδηγηθούμε εκτός της Ευρωζώνης και να μείνουμε υπό τις παρούσες συνθήκες απομονωμένοι.

Τα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές. Θα μείνουμε με την εθνική υπερηφάνεια και το όχι στην υποτέλεια και θα ζήσουμε νέες εμπειρίες στην καθημερινότητα που οι συνέπειες θα είναι δυσβάσταχτες και καταστροφικές (πληθωρισμός, έλλειψη ειδών, αλλαγή νομίσματος κλπ). Θα πρέπει η Κυβέρνηση να επιτύχει στη διαπραγμάτευση, όπως το εύχεται όλος ο λαός και θα ήταν ασύνετο να επιμείνουμε στις προεκλογικές εξαγγελίες και εθνικά ανώφελη σύγκρουση. Χρειάζεται κατά την πορεία των δυσκολιών διαπραγματεύσεων όπως τονίστηκε και πιο πάνω ευελιξία, ευστροφία, μαχητική υποχωρητικότητα και σεβασμό στους ισχυρούς εταίρους μας χωρίς να χάσουμε την ισοτιμία του μέλους – Κράτους της Ευρωζώνης.

Η εντολή του Ελληνικού λαού ήταν η αποδοχή των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ με την παραμονή μας όμως στο ευρώ. Εάν οι ευρωπαίοι θεσμικοί παράγοντες επιμένουν στην παράταση του μνημονίου είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε την παράτασή του για λίγους μήνες και μακροπρόθεσμα με νέες διαπραγματεύσεις και ευέλικτες κινήσεις να αντιμετωπίσουμε και τα δισεπίλυτα προβλήματα που μας ταλανίζουν.

Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα ωφεληθούμε αν παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, εάν όμως επιμείνουμε στις θέσεις μας συγκρουόμενοι με τους εταίρους μας τότε προκαλούμε την οργή και την άρνηση για ένα καλό διαπραγματευτικό αποτέλεσμα για τη Χώρα μας. Ο Θουκυδίδης έγραψε: «τον ισχυρό πρέπει να τον σέβεσαι, τον ισοδύναμο να πολεμάς λυσσωδώς και τον αδύναμο να τον κατανοείς».

Από την πλευρά μας φαίνεται ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες ήταν προκλητικές για τους εταίρους μας και είχαν έλλειψη σεβασμού για τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη Κυβέρνηση. Αλλά και οι δανειστές μας οι ισχυροί δεν κατανοούν τους αδύναμους Έλληνες, γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν τηρούσε τα συμφωνηθέντα. Άρα υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης και αγεφύρωτο χάσμα διαπραγματευτικό.

Η επιμονή των εταίρων για παράταση του μνημονίου προκλήθηκε από την μονομερή κατάργηση του μνημονίου και το θάνατο της Τρόϊκας από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Τώρα αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα πιούμε το πικρό ποτήρι της αποτυχίας θα μας μείνουν τα όχι στην υποτέλεια και η εθνική αξιοπρέπεια. Στο βάθος χρόνο ή μάλλον αμέσως μας περιμένουν μεγαλύτερη ανεργία, περισσότερη φτώχεια, αλλαγή νομίσματος – δραχμή, υποτίμηση του νομίσματος, δυσκολίες στις εισαγωγές, πληθωρισμός κλπ. Και το σπουδαιότερο θα έχουμε εθνική μοναξιά και θα είμαστε θεατές των ευρωπαϊκών εξελίξεων, που προοιωνίζουν καλύτερο μέλλον για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Και αν γίνει μεταβολή στον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη η Ελλάδα θα είναι περιθωριοποιημένη και εκτός ευρώ.

Το Εθνικό συμφέρον επιβάλλει την παραμονή μας στην Ευρωζώνη και είναι εθνική επιταγή η Κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με σύνεση και με οδηγό το εθνικό συμφέρον να οδηγηθεί σε συμφωνία. Πρέπει να αποφύγουμε την εθνική καταστροφή έστω και με μια προσωρινή συμφωνία που δεν θα είναι αρεστή και θα έχει συμβιβαστικό περιεχόμενο με προσωρινές οχληρές συνέπειες.

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass