Μια πράξη αλληλεγγύης

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2017 16:38

Πρέπει να το παραδεχθώ. Κι αυτό είναι σίγουρα η καλύτερη αρχή για να αρχίσουν τα πράγματα να γίνονται διαφορετικά. Όπως είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, μπορέσαμε και μπορούμε. Με άλλα λόγια, ναι, μπορώ να πω με απόλυτη φυσικότητα ότι νιώθω μια αίσθηση εξευτελισμού κάθε φορά που βλέπω στην εφημερίδα μια φωτογραφία με πρόσφυγες που κρυώνουν, ή στοιβάζονται σε βάρκες ή τρέχουν να γλυτώσουν από εκρήξεις.

Βλέπω αυτές τις φωτογραφίες και αποφασίζω να μη μάθω τίποτα άλλο γι αυτά που περνάνε οι άνθρωποι αυτοί. Μου είναι αφόρητο. Γυρίζω έτσι τις σελίδες και ασχολούμαι με το εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα της κίνησης στην Gran Via.

Κι έρχεται μια μέρα που δεν μπορώ άλλο κι αρχίζω να διαβάζω για τη φρίκη που ζουν δίπλα μας εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς εμείς να κάνουμε τίποτα. Ώστε η Ισπανία δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερους από μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες; Δεν το πιστεύω. Θεωρώ ότι αν η Γερμανία μπορεί να δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, αν η Ελλάδα είναι πλημμυρισμένη από ανθρώπους που έχουν ανάγκη από τα πιο στοιχειώδη, αν όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να βουλιάζει η ευρωπαϊκή οικονομία, τότε θα μπορούσαμε στην Ισπανία να δεχθούμε πολύ περισσότερους πρόσφυγες από αυτούς που δεχόμαστε. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο, ή κυρίως, το Κράτος. Είμαστε εμείς.

Ας κάνουμε το τεστ: ας διαβάσουμε ολόκληρα τα ρεπορτάζ, αυτά που μιλούν για τους ανθρώπους που στέκονται στην ουρά για μια σούπα σε θερμοκρασία είκοσι βαθμούς κάτω από το μηδέν. Κι ας αφήσουμε τότε στην άκρη το φλιτζάνι με τον καυτό καφέ που κρατάμε κι ας φανταστούμε ότι ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους βρίσκεται ένα από τα παιδιά μας και περιμένει τη σούπα.

Εγώ δεν λέω να πάρει ο καθένας από εμάς μια οικογένεια Σύρων στο σπίτι του. Λέω να αφιερώσει λίγη ενέργεια κάθε μέρα για να απαιτήσει από το κόμμα που ψηφίζει να εφαρμόσει μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης αυτών των ανθρώπων ή να υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να το κάνουν.

Αυτά είναι πράγματα που είναι στο χέρι του καθενός μας. Δεν είναι αδιανόητο να σκεφτούμε ότι η Ισπανία θα μπορούσε να δεχθεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Δεν θα γινόμασταν φτωχοί εξαιτίας αυτού. Ας μην αναρωτηθούμε όμως αν με τον τρόπο αυτό οι πρόσφυγες θα πληρώσουν τις αυριανές μας συντάξεις. Ας το δούμε απλώς ως πράξη αλληλεγγύης, τίποτα άλλο. Μια πράξη αλληλεγγύης χωρίς αντάλλαγμα. Ίσως έτσι γίνουμε μια καλύτερη χώρα. Ένα εκατομμύριο ανθρώπους περισσότερο. Για να αλλάξουμε τη διεθνή πολιτική, θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο.

(Πηγή: El Pais)

Του Χόρχε Ρεβέρτε (*)

(*) Ο Χόρχε Ρεβέρτε είναι Ισπανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και ιστορικός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass