Δημιουργείται δυναμική αυτοδυναμίας της ΝΔ

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2017 15:45

Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων δημιουργούν την εντύπωση ότι η ΝΔ μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Στη μεγάλη δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ προστίθεται η σταθερή ενίσχυση της ΝΔ για να δημιουργήσει μία διαφορά η οποία με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία της ΝΔ.

Εφιαλτικά ποσοστά

Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων είναι πλέον εφιαλτικά για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα. Πάνω από 80% των ερωτηθέντων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση ακολουθεί λάθος πορεία. Περισσότεροι από το 60% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 προσυπογράφουν τις αρνητικές εκτιμήσεις. 65% έως 70% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η προσωπική και η οικονομική τους κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί στη διάρκεια του επόμενου δωδεκάμηνου.

Με τέτοια απογοήτευση από τις κυβερνητικές επιδόσεις και τέτοια απαισιοδοξία για το επόμενο δωδεκάμηνο είναι πολύ δύσκολο να οργανώσει η κυβέρνηση μια σχετικά αποτελεσματική επικοινωνιακή και πολιτική άμυνα.

Η θεωρία σύμφωνα με την οποία ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι της Ε.Ε. συνωμοτούν, μαζί με τη ΝΔ, σε βάρος της λαοπρόβλητης κυβέρνησης Τσίπρα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα ούτε επηρεάζει τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωζώνη, οι κυβερνήσεις των ισχυρότερων κρατών της ευρωζώνης, το ΔΝΤ μπορεί να έχουν μεταξύ τους διαφορές αλλά εμφανίζονται ενωμένοι στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά τα συμφωνηθέντα. Γι’ αυτό άλλωστε εκκρεμεί ακόμη το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος – μνημονίου το οποίο έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2016.

Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες ευρωζώνης και επιστρέφει στους ελιγμούς και την επιχειρηματολογία του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Οι πολίτες οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι με μία εξαιρετικά δύσκολη καθημερινότητα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι με αυτή την κυβέρνηση η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από το μνημόνιο και θα κινδυνεύσει να βρεθεί εκτός ευρωζώνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 υποσχόμενος τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και του μνημονίου. Στη συνέχεια έκανε σκληρότερη τη λιτότητα και εγκλώβισε την Ελλάδα σε ένα πολύ αυστηρό μνημόνιο μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος – μνημονίου – ήδη η δεύτερη αξιολόγηση έχει μείνει πίσω ένα χρόνο σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα – κάνει πολύ δύσκολη την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος – μνημονίου μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παράταση του τρίτου προγράμματος ή και την ανάγκη συμφωνίας ενός τέταρτου προγράμματος.

Η ευρύτερη κοινή γνώμη δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες των χειρισμών της κυβέρνησης σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές καταλήγει όμως σε ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα εξαιτίας της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Η δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχής και ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του δυσκολεύονται να βρουν τρόπους για να τη συγκρατήσουν.

Ενίσχυση της ΝΔ

Τους τελευταίους μήνες ενισχύεται η τάση συσπείρωσης των ψηφοφόρων γύρω από τη ΝΔ. Η απογοήτευση με την κυβέρνηση Τσίπρα και τα θετικά μηνύματα που στέλνει η ηγεσία Μητσοτάκη επιταχύνουν την αλλαγή στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων.

Οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η ΝΔ έχει μπει σε τροχιά αυτοδυναμίας με διψήφια διαφορά στα εκλογικά ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ ή και ποσοστά που σύμφωνα με ορισμένες έρευνες της κοινής γνώμης είναι σχεδόν διπλάσια των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη στιγμή που οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι έπεσαν θύματα της καλοστημένης πολιτικής απάτης του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό να στρέφονται στην κατεύθυνση της ΝΔ και να σκέφτονται εάν τελικά πρέπει να της δώσουν την αυτοδυναμία. Η αυτοδυναμία έχει το πλεονέκτημα μιας ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία σε διάστημα μιας τετραετίας θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα και θα μας βγάλει από την κρίση που ξεκίνησε το 2008 – 2009 και επρόκειτο να τερματιστεί το 2014 – 2015 αλλά παρατάθηκε εξαιτίας της πολιτικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πολλοί συμπολίτες μας διστάζουν να προσφέρουν στη ΝΔ την αυτοδυναμία επειδή αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Θεωρώ ότι με το πέρασμα του χρόνου θα ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους και θα συσπειρωθούν γύρω από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη γιατί ο τελευταίος είναι σταθερός υποστηρικτής των πολιτικών ανοιγμάτων και εάν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει να συνεργαστεί και με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις εκτός του κεντροδεξιού χώρου.

* Από τον Γιώργο Κύρτσο

Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass