Ενισχύεται η εξαγωγική προσπάθεια της χώρας με τη CETA

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2017 15:30

Η υπερψήφιση της Συμφωνίας Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας Ε.Ε.-Καναδά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί μεγάλη εθνική και ευρωπαϊκή επιτυχία.

Σημαντικά πλεονεκτήματα

Με την υπερψήφιση της CETA το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απάντησε με τον καλύτερο τρόπο στον προστατευτισμό του προέδρου των ΗΠΑ κ. Τραμπ. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν ήδη από τη Συμφωνία με τις χώρες του Ειρηνικού δίνοντας νέες ευκαιρίες στην Κίνα για την ενίσχυση της θέσης της στην περιοχή. Έχουν στραφεί κατά του Μεξικού αμφισβητώντας τη λειτουργία της ζώνης ελευθέρου εμπορίου της Βορείου Αμερικής (NAFTA) και ετοιμάζονται να στραφούν κατά της Ε.Ε. Ενδεχόμενη επικράτηση του προστατευτισμού θα δημιουργήσει φαινόμενα ύφεσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έγκριση της συμφωνίας CETA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ύστερα από επτά χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Εκτιμάται ότι η CETA δημιουργεί δυνατότητες για αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τον Καναδά κατά 500 εκ. ευρώ. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές τις διευκολύνει καταργώντας δασμούς στις βασικές κατηγορίες προϊόντων που εξάγουμε όπως είναι τα προϊόντα της χημικής βιομηχανίας, τα εργαλεία και οι εργαλειομηχανές, τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Ελλάδα αδυνατεί να βγει από το μνημόνιο είναι η κακή πορεία των εξαγωγών. Οι χώρες που εφάρμοσαν με επιτυχία τα δικό τους πρόγραμμα-μνημόνιο και βγήκαν από αυτό σε διάστημα μιας τριετίας, στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών τους.

Η αύξηση των εξαγωγών εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της εφαρμογής του προγράμματος-μνημονίου από τη βελτίωση της συγκριτικής θέσης της εθνικής οικονομίας κι έτσι περιορίζει τη λιτότητα και την ανεργία στο εσωτερικό. Η έγκριση της συμφωνίας CETA αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.

Υπερβολική κριτική

Όπως θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση Τσίπρα έχει αναλάβει την δέσμευση να προωθήσει την έγκριση της συμφωνίας CETA αλλά οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προτίμησαν να συνταχθούν με την ευρωπαϊκή Αριστερά και την αντιευρωπαϊκή άκρα Δεξιά οι οποίες στηρίζουν, με διαφορετικό τρόπο, τη διολίσθηση προς τον προστατευτισμό που υποστηρίζει η κυβέρνηση Τραμπ.

Η πολιτική υποκρισία που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης Τσίπρα εφόσον κανένας δεν την παίρνει στα σοβαρά επειδή χρησιμοποιεί διαφορετική πολιτική γλώσσα ανάλογα με το ακροατήριο.

Στο εσωτερικό εκδηλώθηκαν αντιδράσεις στην έγκριση της συμφωνίαςCETA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από εκπροσώπους παραγωγών φέτας οι οποίοι θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους. Στην πραγματικότητα έχουν πολύ μικρή παρουσία στην αγορά του Καναδά και η συμφωνία CETA η οποία επταπλασιάζει σε διάστημα πενταετίας την ποσόστωση για τα μη βιομηχανικά τυριά που εισάγει χωρίς δασμούς ο Καναδάς και κατοχυρώνει την γεωγραφική ένδειξη της φέτας όπως και δεκαέξι άλλων ελληνικών τυριών και αγροτικών προϊόντων, τους προσφέρει τη δυνατότητα να ενισχύσουν την παρουσία τους σε αυτήν. Την αντίδραση των εκπροσώπων των παραγωγών φέτας προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης του Καναδά να επιτρέψει την συνέχιση της λειτουργίας βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων παραγωγής φέτας που ελέγχονται σχεδόν στο σύνολό τους από Καναδούς ελληνικής καταγωγής. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του Καναδά δεν θα μπορούσε να κλείσει παραγωγικές μονάδες που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στον Καναδά αλλά αυτό δεν θίγει τα συμφέροντα των δικών μας παραγωγών γιατί απλούστατα δεν αλλάζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αντίθετα η αύξηση των ποσοστώσεων για τα εισαγόμενα τυριά και η αναγνώριση της γεωγραφικής ένδειξης για ελληνικά και ευρωπαϊκά προϊόντα εξασφαλίζει νέες εξαγωγικές δυνατότητες.

Κατά την άποψή μου οι Έλληνες παραγωγοί φέτας που φιλοδοξούν να ενισχύσουν την παρουσία τους στον Καναδά δεν πρέπει να κηρύξουν τον πόλεμο στους ελληνικής καταγωγής παραγωγούς του Καναδά αλλά να έρθουν σε επαφή μαζί τους για να διερευνήσουν την δυνατότητα εμπορικής συνεργασίας στην προώθηση της φέτας στον Καναδά. ΗCETA είναι εξ ορισμού Συμφωνία Οικονομικής και Εμπορικής συνεργασίας και για την αξιοποίησή της χρειάζονται θετική διάθεση και επιχειρηματικόπνεύμα.

Από τον Γιώργο Κύρτσο

* Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass