H συμβολή των γεωπόνων στην ανάπτυξη της Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2017 15:10

Από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους ο πρώτος επιστημονικός κλάδος που πρόσφερε τις υπηρεσίες του για την ανάπτυξη της Ελληνικής κτηνοτροφίας είναι ο γεωπονικός, με τους πρώτους γεωπόνους να σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Αργότερα με την ίδρυση του Υπουργείου Γεωργίας, της ΑΤΕ και των δύο Γεωπονικών σχολών, των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, οι γεωπόνοι εργάζονται εκτός των άλλων πάνω σε θέματα της Επιστήμης της Ζωικής Παραγωγής, όπως είναι η εκτροφή, η γενετική βελτίωση, η διατροφή, ο σταβλισμός των αγροτικών ζώων, η παραγωγή και η αξιοποίηση του γάλακτος και του κρέατος, αλλά και σε θέματα μεταποίησης των κτηνοτροφικών προϊόντων καθώς και της οργάνωσης και διαχείρισης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τόσο στα ερευνητικά ιδρύματα και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας και την ΑΤΕ, όσο και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Από το 1950 και μετά οι γεωπόνοι Γεωργικών Εφαρμογών "όργωσαν" την Ελληνική ύπαιθρο και μόχθησαν μέσα σε δύσκολες συνθήκες για τη διάδοση των ζωοτεχνικών γνώσεων με σκοπό την αύξηση της ζωικής παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας των ζωοκομικών προϊόντων, την αύξηση των εισοδημάτων και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κτηνοτρόφων μας, έχοντας στην προσπάθειά τους αυτή τη στήριξη, τη συνδρομή και τη συνεργασία των γεωπόνων κτηνοτροφίας της Διεύθυνσης Γεωργίας κάθε νομού, των ειδικών γεωπόνων ζωοτεχνών των περιφερειακών γεωργικών υπηρεσιών και των ειδικών γεωπόνων του Υπουργείου Γεωργίας και των Ινστιτούτων Κτηνοτροφίας και Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980,μετά την ένταξη της χώρας μας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα ( Ε.Ο.Κ.), Ευρωπαϊκή Ένωση ( Ε.Ε.) σήμερα, άρχισε η έντονη προσπάθεια για την ανάπτυξη της Ελληνικής κτηνοτροφίας.

Από τα πρώτα μέτρα άμεσων ενισχύσεων στην κτηνοτροφία τα πιο σημαντικά είναι: Το μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης. Το μέτρο οικονομικής ενίσχυσης στις εκτρεφόμενες επιλέξιμες προβατίνες και αίγες. Τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για τις εκτρεφόμενες θηλάζουσες αγελάδες και για τους διατηρούμενους μόσχους. Οι οικονομικές αυτές ενισχύσεις συνυπολογίστηκαν στην αξία των ιστορικών δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης, όπως αυτή εφαρμόστηκε κατά την προγραμματική περίοδο 2007-20013 και εφαρμόζεται με τροποποιήσεις στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Άλλα μέτρα οικονομικών ενισχύσεων στην κτηνοτροφία είναι αυτά που αναφέρονται στη βιολογική κτηνοτροφία, στη διατήρηση απειλούμενων με εξαφάνιση αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων και στον κλάδο της μελισσοκομίας. Από τα μέτρα που αφορούν οικονομικές ενισχύσεις στις επενδύσεις σε επίπεδο αγροτικής εκμετάλλευσης, το πιο σπουδαίο είναι το μέτρο με τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων», πιο γνωστό ως «Σχέδια Βελτίωσης». Είναι αυτό που αναμόρφωσε την εικόνα της Ελληνικής κτηνοτροφίας, με την ίδρυση νέων κτηνοτροφικών μονάδων, την επέκταση και βελτίωση υφιστάμενων, με σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις, λειτουργικές, που ικανοποιούν τις συνθήκες καλής και υγιεινής διαβίωσης των ζώων και προστατεύουν το περιβάλλον, αρμεκτήρια, συγκροτήματα παρασκευής μιγμάτων ζωοτροφών και τροφοδοσίας, την αγορά ζώων υψηλών αποδόσεων, ύστερα από τις υποδείξεις και εγκρίσεις των γεωπόνων ζωικής παραγωγής και των συναρμόδιων συναδέλφων τους.

Το μέτρο της μετεγκατάστασης υφιστάμενων κτηνοτροφικών μονάδων εντάχτηκε τελευταία στο μέτρο των σχεδίων βελτίωσης. Βασικό μέτρο όλων των μέχρι σήμερα Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αυτό της «Εγκατάστασης Νέων Γεωργών». Στα μέτρα των προγραμμάτων μεταποίησης των κτηνοτροφικών προϊόντων εντάχτηκαν όλα σχεδόν τα τυροκομεία και σφαγεία της χώρας μας, με σύγχρονες υποδομές που εξασφαλίζουν άριστες συνθήκες υγιεινής και λειτουργίας. Η εκπόνηση – κατάρτιση όλων των παραπάνω προγραμμάτων και η εφαρμογή τους γίνεται κατεξοχήν από το γεωπονικό προσωπικό των αρμόδιων σε κάθε αντικείμενο υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, κεντρικών και αποκεντρωμένων, των Περιφερειών και των εποπτευόμενων από το ΥΠΑΑΤ Οργανισμών στους οποίους υπηρετεί και προσωπικό και άλλων ειδικοτήτων.

 Σημαντική ήταν η συμβολή των γεωπόνων των υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας τότε και των Γεωπονικών Σχολών στην προετοιμασία και προώθηση των φακέλων για την εγγραφή στο μητρώο των Π.Ο.Π. της Ευρωπαϊκής Ένωσης είκοσι και πλέον Ελληνικών τυριών, με κυρίαρχο το τυρί «ΦΕΤΑ», καθώς και δύο Ελληνικών ονομασιών στον τομέα του κρέατος, το «Αρνάκι Ελασσόνας» και το «Κατσικάκι Ελασσόνας». Οι αρμόδιες γεωπονικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ( ΕΛΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ», σε συνεργασία με τις αρμόδιες γεωπονικές υπηρεσίες των Περιφερειών, εργάζονται σήμερα για την τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής των προϊόντων αυτών και την έκδοση των απαιτούμενων πιστοποιητικών. Ένα σημαντικό αντικείμενο που απασχολεί το Τμήμα Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων του ΥΠΑΑΤ και εφαρμόζεται από τα τμήματα Ζωικής παραγωγής των γεωπονικών υπηρεσιών των Περιφερειών είναι η χορήγηση αδειών εγκατάστασης στις κτηνοτροφικές μονάδες. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των γεωργών και κτηνοτρόφων γίνονταν παλιότερα από τους γεωπόνους των Διευθύνσεων Γεωργίας των Νομαρχιών και κύρια από τους γεωπόνους των κατά τόπους Γραφείων Γεωργικής Ανάπτυξης και Ενημέρωσης. Σήμερα γίνεται κύρια από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Τα τελευταία χρόνια, ύστερα και από τη συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών γενικά, στην εξυπηρέτηση των αντικειμένων της κτηνοτροφίας σημαντική είναι η προσφορά των ιδιωτών γεωπόνων μελετητών και συμβούλων. Αρκετοί γεωπόνοι ασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, είτε σε ιδιόκτητες κτηνοτροφικές μονάδες και εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών, είτε ως επιστημονικοί υπεύθυνοι σε παρόμοιες επιχειρήσεις. Με την ίδια σχέση ασχολούνται και σε άλλους τομείς, όπως σε μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης γάλακτος και κρέατος, σε επιχειρήσεις κατασκευής και εμπορίας κτηνοτροφικών μηχανημάτων και επιχειρήσεις εμπορίας ζωοτροφών και άλλων κτηνοτροφικών εφοδίων. Το γνωστικό αντικείμενο που παρέχεται από τις γεωπονικές σχολές στους γεωπόνους, στις επιστήμες της ζωικής παραγωγής, της φυτικής παραγωγής, της βιοτεχνολογίας, της αξιοποίησης των φυσικών πόρων, της τεχνολογίας των αγροτικών προϊόντων, της αγροτικής οικονομίας και αγροτικής ανάπτυξης και άλλες, τους καθιστά ικανούς να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην οικονομική ευστάθεια των γεωργικών, κτηνοτροφικών και ιδιαίτερα των πιο ενδεδειγμένων μικτών γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και στην ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας της χώρας μας γενικότερα.

*Του Δημήτρη Κουλουκτσή, γεωπόνου

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass