Τους φοβίζει η άμεση Δημοκρατία

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2017 15:20

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον τρόπο επιλογής διευθυντών αποτελεί κόλαφο για τη διεύρυνση της Δημοκρατίας στα σχολεία.

Φαίνεται το πολιτικό σύστημα δε μπορεί να αποδεχτεί τη γνήσια λαϊκή συμμετοχή. Είναι ταξική η απόφασή του και έχει την εξήγησή του.

Δεν μπορεί να δεχτεί πως μπορεί να χάσει στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας τον έλεγχο.

Είναι ταξική επιλογή και βαθιά ιδεολογικό το θέμα. Σωστά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «ανέβηκαν στα κάγκελα» χέρι-χέρι, γιατί είναι οι βασικοί στυλοβάτες του καπιταλισμού στη χώρα μας και φυσικά οι γνήσιοι εκπρόσωποί του στην εφαρμογή χρόνια τώρα νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία, το λαό, και όχι την πλουτοκρατία της χώρας. Είναι τα κόμματα που θέλουν τη γνώση ελεγχόμενη και φυσικά πάντα φροντίζουν να έχουν ασφαλιστικές δικλείδες.

Η απόφαση του ΣτΕ θεωρεί τους εκπαιδευτικούς ανίκανους και ανάξιους να συμμετέχουν στην επιλογή της διοίκησης της εκπαίδευσης.

Είναι αντισυνταγματικό αποφάσισε το ΣτΕ να συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί στην επιλογή των διευθυντών των σχολείων, αλλά συνταγματικό να επιλέγουν οι ίδιοι οι δικαστές (ν3841/2010) τους δικούς τους προϊστάμενους, συνταγματικό το να ψηφίζουν οι φοιτητές για προέδρους σχολών, κοσμήτορες και Πρυτάνεις.

Πανηγυρίζουν και η ΔΑΚΕ με την ΔΥΣΥ-ΠΑΣΚ που το ΣτΕ δεν θεωρεί αρκετά μυαλωμένους τους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν στο σχολείο τους τον εκπαιδευτικό που θα ασκήσει καθήκοντα Διευθυντή.

Από τη μία ζητάνε την ψήφο τους και από την άλλη τους προσβάλλουν βάναυσα, τους υποτιμούν. Ο λόγος είναι πως θέλουν το πελατειακό κράτος, το κράτος του ρουσφετιού, την επαναφορά του παλαιοκομματισμού στη χώρα μας. Και έχουν το θράσος να μιλάνε για μαύρη διετία του ΣΥΡΙΖΑ στην παιδεία!

Αποδέχονται πως η γνωστή συνέντευξη είναι πιο δημοκρατική διαδικασία και τα μέλη των συμβουλίων είναι καλύτεροι γνώστες και πιο ώριμοι να αποφασίσουν. Οι εκπαιδευτικοί ,δεν ξέχασαν τις σκοπιμότητες που υπηρέτησαν κατά καιρούς οι συνεντεύξεις και πόσο<< δίκαιες>>, ήταν οι επιλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Θεωρούν ανάξιους και με χαμηλή νοημοσύνη το σύνολο των εκπαιδευτικών, και με φαιδρές δικαιολογίες αρνούνται οι εκπαιδευτικοί να έχουν λόγο στην επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης.

Για το ΣΥΡΙΖΑ η διεύρυνση της δημοκρατίας στο σχολείο δεν αποτελεί μόνο μέσο αλλά και σκοπό. Η δημοκρατία σε όλες τις πτυχές της σχολικής ζωής αποτελεί προϋπόθεση για την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και τη διαπαιδαγώγηση πολιτών με δημοκρατικές αντιλήψεις.. Η διοίκηση όλων των θεσμών όλων των βαθμίδων πρέπει να είναι συλλογική υπόθεση όλων των μελών τους.

Αυτήν ακριβώς τη θέση δεν τη δέχτηκαν ως συνταγματική το ΣτΕ αλλά και οι συντηρητικές δυνάμεις του κλάδου της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ.

Οι δικαστές αποφαίνονται ερμηνεύοντας συνταγματικές διατάξεις που προέκυψαν και είναι αποτέλεσμα πολιτικής αντίληψης.

Οι δικαστές αποφάσισαν και φυσικά κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο. Και οι δικαστές είναι άνθρωποι που κινούνται μέσα σε συγκεκριμένο πολιτικοκοινωνικό πεδίο φέροντας και στοιχεία από την ξεχωριστή, υποκειμενική σε κάθε περίπτωση ανάγνωση διατάξεων στη λήψη των αποφάσεων. Η ΔΑΚΕ όμως και η ΠΑΣΚ(ΔΥΣΥ) είναι απίστευτο το ότι εκ των προτέρων συντάχτηκαν με την απόφαση του αποκλεισμού των συναδέλφων –ισσών από τη διαδικασία επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να σηκώσουν ψηλά τη σημαία της διεύρυνσης της δημοκρατίας στα σχολεία και με τη συμμετοχή τους στην επιλογή των στελεχών της διοίκησης.

Να ξεπεράσουν τις συντηρητικές δυνάμεις που δρουν στο χώρο της εκπαίδευσης, οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στην πρόοδο και τη δημοκρατία. Συνδικαλιστές που η μόνη τους ενασχόληση είναι να γυροφέρνουν στα γραφεία της Διοίκησης πουλώντας εκδούλευση ,που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα των εργαζομένων δεν είναι χρήσιμοι, ο κλάδος πρέπει να τους αποβάλλει.

 Πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως στην πολιτική ζωή τίποτα δεν είναι μονοσήμαντο και τίποτα στατικό. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά και να καθορίσουν τις εξελίξεις στο θέμα της διοίκησης της εκπαίδευσης.

Από τον Βασίλη Ζωγράφο

Ο Βασίλης Ζωγράφος είναι Δάσκαλος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass