Χλευάζουν την κυβέρνηση οι Γερμανοί για τις αποζημιώσεις

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2015 11:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:52

 

 

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Περιφρονητικά αντιμετώπισε η κυβέρνηση του Βερολίνου τη δήλωση στη Βουλή του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου ότι είναι έτοιμος να υπογράψει την εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου που χρονολογείται από το έτος 2000 και που κανένας υπουργός πριν από αυτόν δεν τόλμησε να υπογράψει και αφορά στις αποζημιώσεις των  θυμάτων των Γερμανών ναζί στο Δίστομο.

Η απόφαση εκείνη του Αρείου Πάγου, η οποία με ευθύνη των διατελεσάντων υπουργών Δικαιοσύνης δεν έχει εκτελεστεί επί 15 (!) ολόκληρα χρόνια αφού απαιτεί την υπογραφή τους, είχε επιδικάσει στη Γερμανία να πληρώσει τις αποζημιώσεις και αν αρνείτο, να κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα.

Ηδη από το 2000 κινήθηκαν οι διαδικασίες κατάσχεσης των κτιρίων τόσο του Ινστιτούτου Γκέτε όσο και της γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε γερμανικό αγρό και σε γερμανικό παραλιακό οικόπεδο στη Θεσσαλονίκη, όπου στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε οικοδομήθηκε το γερμανικό προξενείο στη συμπρωτεύουσα, οπότε φυσικά δεν υφίσταται θέμα κατάσχεσης διπλωματικής αποστολής.

"ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΛΥΘΕΙ" ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑ

Βροχή ερωτήσεων δέχτηκε από τους Γερμανούς δημοσιογράφους για το θέμα αυτό ο Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος δηλαδή της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Η απάντησή του ήταν κατηγορηματική:

"Είναι πεποίθησή μας πως τα ζητήματα των αποζημιώσεων (σ.σ. που αφορούν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο) έχουν οριστικά ληθεί, νομικά και πολιτικά" δήλωσε. "Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα τρέχοντα ζητήματα και να ευελπιστούμε σε ένα κοινό καλό μέλλον" πρόσθεσε.

Προκειμένου δε να καταστήσει σαφέστερο ότι θεωρεί πως το θέμα αυτό των ναζιστικών αποζημιώσεων το ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τσίπρα απλώς για διαπραγματευτικούς λόγους, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση: "Το θέμα αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την επίλυση της οικονομικής κρίσης!".

Όταν μάλιστα ερωτήθηκε για τη δήλωση του Ελληνα υπουργού Δικαιοσύνης ότι θα βάλει την υπογραφή του για να κατασχεθεί γερμανική κρατική περιουσία στην Ελλάδα, δεν έδειξε καθόλου να ταράζεται: "Δεν γνωρίζω τις ακριβείς δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και αν υπάρχουν τέτοιες απειλές, τίποτα δεν αλλάζει στη στάση μας"!

Εδώ που τα λέμε, διαβάζοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλος πρόσθεσε στη Βουλή πως "τον χρόνο της απόφασής μου θα τον εξαρτήσω από την πολυπλοκότητα της υπόθεσης και τις εθνικές διαστάσεις της", σχηματίσαμε και εμείς την εντύπωση ότι ούτε ο Ν. Παρασκευόπουλος θα τολμήσει να υπογράψει για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους στην Ελλάδα.

"ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ" ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ

Πολύ πιο ωμός ήταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, του υπουργείου δηλαδή του οποίου προΐσταται ο Σόιμπλε, ονόματι Μάρτιν Σέγκερ, ο οποίος προφανώς κατ΄ εντολήν του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε μεταξύ άλλων:

"Οι ελληνικές  απαιτήσεις αποτελούν αντιπερισπασμό από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα (σ.σ. που αντιμετωπίζει η Ελλάδα). Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε και οι συναισθηματισμοί δεν βοηθούν".

Αναφερόμενης δε στην απόφαση της Ευρωομάδας (Γιούρογκρουπ) της 20ής Φεβρουαρίου, υπογράμμισε: "Αυτός είναι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων και σε αυτόν τον δρόμο πρέπει τώρα να προχωρήσουμε. Περιμένουμε η Ελλάδα να φέρει αποτελέσματα και βεβαίως θα συμβάλουμε ενεργά. Εδώ όμως πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα από την ελληνική πλευρά και αυτό είναι που μετράει τώρα".

"Ο χρόνος τελειώνει και η Αθήνα δεν φαίνεται να προχωρά σε μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία έχει δώσει τη δυνατότητα ευελιξίας στη νέα ελληνική κυβέρνηση να αντικαταστήσει με δικές της προτάσεις μέτρα που δεν επιθυμεί, αλλά ούτε και αυτό γίνεται τώρα" ανέφερε μεταξύ άλλων κυβερνητικός αξιωμαχούτος της Γερμανίας όπως έγραψε την Πέμπτη στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ο ανταποκριτής της στο Βερολίνο. Ταυτόχρονα, ο Γερμανός αυτός αξιωματούχος τόνισε ότι μόνο αν ολοκληρώσει επιτυχώς το μνημόνιο η κυβέρνηση Τσίπρα και μάλιστα μόνο αν αποφανθούν επ΄ αυτού η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, θα δώσουν στην κυβέρνηση της Αθήνας την καθυστερούμενη δόση ή ακόμη και μόνο ένα τμήμα του.

"Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΑΜΥΝΘΕΙ".

Στη Βαυαρία, ένα γερμανικό κρατίδιο με πληθυσμό μεγαλύτερο από της Ελλάδας, κυβερνούν αδιαλείπτως από την πτώση του ναζισμού οι χριστιανοκοινωνιστές (CSU είναι το ακρωνύμιο του κόμματος αυτού στα γερμανικά). Πρόκειται για ένα ακραίο δεξιό κομμα - τόσο ακραίο που ο ιστορικός ηγέτης του Φραντς - Γιόζεφ Στράους είχε πει τη φράση που έμεινε στην ιστορία: "Πιο δεξιά από εμάς μόνο ο... τοίχος"!

Οι χριστιανοκοινωνιστές κυβερνούν πάντα σε συνεργασία με τους χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι μάλιστα ουδέποτε ίδρυσαν χριστιανοδημοκρατικό κόμμα στη Βαυαρία. Ετσι και τώρα, συγκυβερνούν φυσικά με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Ο πρόεδρος, λοιπόν, της κοινοβουλευτικής ομάδας της CSU Χανς Μίχελμπαχ, έκανε τις πιο επιθετικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τα θύματα των ναζιστών στο Δίστομο.

"Εάν η Ελλάδα επιτεθεί για να αρπάξει περιουσία του γερμανικού κράτους, τότε η Γερμανία ξέρει πώς να αμυνθεί!", διακήρυξε αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή, υποτίθεται ότι θα ανοίξουν τον δρόμο για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Βερολίνου στη χώρα μας.

ΤΣΙΠΡΑΣ: "ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΘΗΤΕΣ"

Την Τρίτη, κατά τη συζήτηση για την επανασύσταση της κοινοβουλευτικής επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα η οποία έλαβε χώρα στη Βουλή, παρέστει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να προσδώσει μεγαλύτερο βάρος στην απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου.

... Εμείς δεν επιλέγουμε ούτε τη θέση του μαθητή που σκύβει το κεφάλι και χαμηλώνει τα μάτια απέναντι στην υφ΄υψηλού ηθική διδασκαλία, αλλά ούτε διεκδικούμε τη θέση του ηθικοδιδασκάλου που κουνά επιτιμητικά το δάχτυλο, ζητώντας να πληρώσει για τις αμαρτίες του "υπογράμμισε" μεταξύ άλλων και συνέχισε: "Δεν κάνουμε εδώ θεοδικία, αλλά την ίδια στιγμή δεν παραιτούμαστε και από τις απαράγραπτες αξιώσεις μας".

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Γερμανία ότι καταφεύγει σε "νομικά τεχνάσματα" επικαλούμενη μια διμερή συμφωνία του 1960. Τότε, επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή μια εποχή που οι Ελληνες έφευγαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες προς την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, η κυβέρνηση της Βόννης, πρωτεύουσας της Δυτικής Γερμανίας, με δική της πρωτοβουλία κατέβαλε στην κυβέρνηση της Αθήνας 115 εκατομμύρια μάρκα (που αντιστοιχούσαν σε... 820 εκατομμύρια δραχμές εκείνη την εποχή!). Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση του Βασιλείου της Ελλάδας δήλωσε ότι δεν έχει περαιτέρω αξιώσεις αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε από του βήματος της Βουλής ότι η συμφωνία αυτή, το κείμενο της οποίας δεν γνωρίζει ο γράφων, "σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε ούτε το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αλλά ούτε και αξιώσεις για αποζημίωση εξαιτίας εγκλημάτων πολέμου, εξαιτίας της σχεδόν ολικής καταστροφής των υποδομών της χώρας, αλλά και της διάλυσης της οικονομίας της κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής".

ΖΩΗ: "ΑΠΑΡΑΓΡΑΠΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ"

"Η Ευρώπη δεν πρέπει, δεν της επιτρέπεται να κάνει σήμερα τα ίδια λάθη", είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Προσπαθώντας αφενός να πιέσει τους Γερμανούς και αφετέρου να συγκινήσει κάποιους από αυτούς για την πολιτική που ασκεί το Βερολίνο σήμερα, προσπάθησε να ιδεολογικοποιήσει το θέμα των αποζημιώσεων.

"Οι μνήμες οφείλουν να διατηρηθούν στις νεότερες γενιές. Εχουμε χρέος ιστορικό, πολιτικό και ηθικό να τις διατηρήσουμε", είπε, προκειμένου να έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει "όταν τη θέση της αλληλεγγύης, της φιλίας, της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ των λαών την παίρνει η αίσθηση της υπεροχής και του "ιστορικού πεπρωμένου΄΄".

Σαφώς πιο σκληρή από τον πρωθυπουργό στη διατύπωση των θέσεών της, κινούμενη φυσικά στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν κατά τη συζήτηση της Τρίτης η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

"Απαράγραπτη υποχρέωση, χρέος ιστορικό, ηθικό, νομικό και οικονομικό προς τον λαό μας αλλά και προς την ανθρωπότητα", τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση "συγκροτούν οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό από τις θηριωδίες και τις καταστροφές που διέπραξαν οι ναζιστικές δυνάμεις επί γερμανικής κατοχής, από τον σφετερισμό αρχαιολογικών θησαυρών από τις κατοχικές δυνάμεις, αλλά και από το αναγκαστικό δάνειο που υποχρεώθηκε να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο Γ' Ράιχ"!

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ

Δεν πρέπει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών να συνδεθεί με την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την κρίση, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Συναισθανόμενος ότι αυτός ο διαχωρισμός τον αφήνει έκθετο σε κριτική, ο "μνημονιακός" πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόβαλε την άποψη ότι ο σύγχρονος διαχωρισμός σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς είναι... "ψευδής"!

Τον ξεπέρασε όμως ο βουλευτής Σπύρος Λυκούδης που εξελέγη με το "Ποτάμι", προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ.

Δεν πρέπει "να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά του υστερικού εθνικισμού", δήλωσε αναφερόμενος στο θέμα της διεκδίκησης αποζημιώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχής, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό πόσο αβυσσαλέο εξακολουθεί να παραμένει το χάσμα που χωρίζει τους Ελληνες σε σχέση με τη στάση τους υπέρ ή κατά του μνημονίου.

Η "γερμανοφροσύνη" των υποστηρικτών του μνημονίου εκδηλώνεται σε όλα σχεδόν τα κρίσιμα πολιτικά θέματα με τρόπο καταλυτικό. Είναι πρόδειλο ότι θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να επουλωθεί ο νέος διχασμός που προκάλεσε στον ελληνικό λαό το γερμανικής έμπνευσης μνημόνιο.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass