Περί των συμβασιούχων των δήμων!

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2017 22:40

Το θέμα των συμβασιούχων του δημοσίου τομέα είναι μια από τις πολλές παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος. Επί σειρά ετών οι κυβερνήσεις της χώρας, προκειμένου να οικοδομήσουν ένα πελατειακό σύστημα, που δεν περιποιούσε τιμή σε ένα σύγχρονο Κράτος, προσελάμβαναν με καθαρά κομματικά κριτήρια υπαλλήλους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, αλλά και με συμβάσεις… έργου!


Επί Χούντας, με το ΝΔ 169/1969, έγινε προσπάθεια μονιμοποίησης όλων των μέχρι τότε συμβασιούχων υπαλλήλων. Οι Κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης συνέχισαν το… θεάρεστο ίδιο έργο της πρόσληψης συμβασιούχων, ώσπου με τον Ν. 2190/1994, (ΦΕΚ 28/Α/03.03.1994), επί υπουργού του ΠΑΣΟΚ Σάκη Πεπονή, συστάθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), που καθιέρωσε αντικειμενικά κριτήρια πρόσληψης, και έτσι μπήκε μια τάξη στο χρονίζον θλιβερό αυτό φαινόμενο. Ο νόμος Πεπονή (έτσι είναι γνωστός) φαλκιδεύτηκε πολλές φορές και έγινε τελικά αγνώριστος!
Το 2001 με την αναθεώρηση του Συντάγματος και στο άρθρο 103 παρ. 8 ορίζεται ότι: «Απαγορεύεται η από το νόμο μονιμοποίηση προσωπικού (…) ή η μετατροπή των συμβάσεών του σε αορίστου χρόνου. Οι απαγορεύσεις της παραγράφου αυτής ισχύουν και ως προς τους απασχολούμενους με σύμβαση έργου».
Το 2004 η Κυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΔ 164/2004 (ΦΕΚ 134/Α/19.07.2004) επί Υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου, με τίτλο «Ρυθμίσεις για τους εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα» μονιμοποιήθηκαν όσοι συμβασιούχοι είχαν συμπληρώσει 24 μήνες υπηρεσίας και απαγορεύθηκε στο εξής η σύναψη διαδοχικών συμβάσεων αν δεν μεσολαβούσε τουλάχιστον διακοπή τριών μηνών μεταξύ τους.
Με τη λύση αυτή επήλθε μια ηρεμία διάρκειας δέκα ετών ως προς το προηγούμενο καθεστώς. Το πιο πάνω ΠΔ παρακάμφθηκε με τις συμβάσεις μαθητείας, τα περιβόητα stages, που «ξεχειλώθηκαν» τόσο, που η επόμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάσθηκε να περιορίσει αισθητά. Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία κατηγορούσε τα μέχρι τότε κυβερνώντα κόμματα ότι αντιπροσώπευαν το «παλαιό» ενώ αυτοί το «νέο» - μια μανιχαϊστική αντίληψη, την οποία ο Α. Τσίπρας είχε καθιερώσει ως κορωνίδα της Κυβέρνησής του - επιδόθηκε στην εφαρμογή του ίδιου έργου! Μέσα σε ένα χρόνο εκτός από τις προσλήψεις στους δήμους συμβασιούχων υπαλλήλων ανανέωσε και τις ήδη υφιστάμενες. Μάλιστα ο Γ. Κατρούγκαλος την άνοιξη του 2015 παρέτεινε τις συμβάσεις μέχρι 31.12.2015 για την καθαριότητα Δημοσίων Υπηρεσιών, Ανεξάρτητων Αρχών, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΟΤΑ «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης», δηλαδή του ΠΔ 164/2004 και της παρ. 8 του άρθρου 103 του Συντάγματος! Τέλος, το καλοκαίρι του 2016 η Κυβέρνηση προσπάθησε να «κλείσει το μάτι», σ’ αυτούς οι οποίοι επιθυμούσαν την μονιμοποίησή τους. Έτσι το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε για δημόσια διαβούλευση σχετικό νομοσχέδιο στο opengov.gr, αλλά δεν τόλμησε να το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.
Η Κυβέρνηση αυτή διέπραξε και την εξής αθλιότητα: Λησμόνησε τη διακήρυξη του Α. Τσίπρα ότι, δήθεν θα γίνουν «κάθε λέξη του Συντάγματος» και απειλούσε τους δημάρχους ότι θα τους επέβαλε κυρώσεις επειδή αρνούνταν την παράταση των συμβάσεων ή επειδή δεν συνέχιζαν να πληρώνουν εκείνους που έληγαν οι συμβάσεις τους! Συγχρόνως, δε οι συμβασιούχοι υπήρξαν τραγικά θύματα μιας άθλιας - ακραίας εξαπάτησης από τα κυβερνητικά στελέχη Π. Σκουρλέτη, Ολγα Γεροβασίλη, Χρ. Βερναρδάκη και Σωκρ. Φάμελλο, οι οποίοι τους υποσχέθηκαν ότι θα τους μονιμοποιήσουν! Όμως, το πλέον εξοργιστικό είναι ότι ο Α. Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο της 21ης Ιουνίου, επειδή, όπως κατηγορείται από την αντιπολίτευση «έχει αλλεργία στην αλήθεια και την κριτική», ισχυρίσθηκε ψευδώς ότι το θέμα των συμβασιούχων των δήμων «δεν δημιουργήθηκε επί των ημερών μας, δημιουργήθηκε πολλά χρόνια πριν και πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση»! Τα ίδια αναμάσησε την επομένη και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. Ποια είναι η λύση αυτή δεν είπε, ίσως γιατί δεν υπάρχει, παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να επηρεάσει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο αποφάνθηκε - και είναι προς τιμήν του - το αυτονόητο, ότι η ανανέωση ή η μονιμοποίηση των συμβασιούχων ή η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου είναι αντισυνταγματική.
Οι εξαπατηθέντες συμβασιούχοι τώρα βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, αφού κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς εργασία. Γι’ αυτό έχουν επιδοθεί σε κινητοποιήσεις, πραγματοποιώντας απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Και με το δίκιο τους. Ήδη, λόγω της απεργίας τόνοι σκουπιδιών σε όλη τη Χώρα έχουν συσσωρευθεί στα πεζοδρόμια των πόλεων, λόγω δε των υψηλών θερμοκρασιών υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την δημόσια υγεία!
Και φυσικά αναμένεται, αν συνεχισθεί η απεργία, η επέμβαση του Εισαγγελέα.
ΥΓ.: Υπενθυμίζεται ότι ο Σάκης Πεπονής, λόγω του Ν. 2190/1994 για το ΑΣΕΠ που εισηγήθηκε, οι ψηφοφόροι της Α’ Αθηνών, στις εκλογές του 2000, δεν τον εξέλεξαν βουλευτή! Αυτή είναι η νοοτροπία του λαού μας!

Από τον Θρασύβουλο Καβασίδη,
επίτιμο δικηγόρο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass