Επιστολή

Λίγα λόγια… από καρδιάς για την Αγιά

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2017 17:45

Σκέφτηκα πολύ πριν στείλω αυτή την επιστολή αλλά επικράτησε η ανάγκη μου να ευχαριστήσω Δημόσια, τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς για την τιμή που έκαναν και σε μένα και στο Σύλλογο των καταγόμενων από την Επαρχία Αγιάς να ανακηρύξουν επίτιμους Δημότες του Δήμου Αγιάς, όσους διετέλεσαν μέχρι σήμερα πρόεδροι του Συλλόγου,

όσο και τον αγαπητό φίλο, τον αιώνια έφηβο, τον παλαιό κοινοτάρχη Αγιάς Γιάννη Θεούλη, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής της πρότασης και τον ευχαριστώ θερμά για αυτό, αλλά κυρίως τον ευχαριστώ για τη συνεργασία μας, για τη βοήθεια που πάντα μας προσφέρει, τον ευχαριστώ γιατί αισθάνομαι πως στο πρόσωπό του βρήκα ένα συνοδοιπόρο, έναν άνθρωπο που πραγματικά νοιάζεται για τον τόπο μας και την ανάδειξη του. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω του πολίτες αυτού του τόπου που μας περιβάλλουν με αγάπη πάντα και να τους διαβεβαιώσω πως από μικρό παιδί που επισκεπτόμουν την Αγιά με τους γονείς μου αισθανόμουν βαθιά μέσα μου πως πηγαίνω στον τόπο μου, στις ρίζες μου, αισθανόμουν βαθιά μέσα μου Αγιώτης.

Ίσως αυτό που θα πω να μοιάζει κοινότυπο και χιλιοειπωμένο, αλλά με δεδομένη τη συναισθηματική φόρτιση μιας τέτοιας διάκρισης θέλω να σας διαβεβαιώσω πως αυτή η απόφαση με γεμίζει εκτός από συγκίνηση με αίσθημα ευθύνης, αλλά και μεγαλύτερη δύναμη να συνεχίσω να αγωνίζομαι μαζί με τους συνεργάτες μου τα μέλη της Ένωσης Αγιωτών για την πόλη μας, για τη σύσφιξη των σχέσεων όλων εμάς που ζούμε μακριά, με τη γενέτειρα.

Βασικός μας στόχος είναι η ανάδειξη του κάλλους της περιοχής μας, της σημαντικότατης πολιτιστικής και θρησκευτικής της κληρονομιάς των μοναδικών καρπών και των υπέροχων φρούτων.

Η αξιοποίηση χωρίς να επιτραπεί η άναρχη εκμετάλλευση που οδηγεί στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος τόσο των εξαιρετικών ακτών μας καθώς και του ορεινού όγκου του Κισσάβου που παραμένει αναξιοποίητος.

 το σημείο αυτό θα ήθελα να σταθώ στα άπειρα είδη ζώων και πτηνών που ζουν στα δάση της περιοχής μας και θα μπορούσαν να γίνουν ενέργειες ώστε να αναγνωριστούν και να εμπλουτιστούν. Πιθανόν να μπορούσε να γίνει μία μικρή μονάδα παραγωγής φασιανού και πέρδικας ώστε και το ενδιαφέρον επισκεπτών να προκαλέσει και να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας από μελλοντικές καταστροφές.

Ταυτόχρονα η μελέτη των βοτάνων και των δέντρων του Κισσάβου είναι άλλη μία δράση που μπορεί να αναδείξει την περιοχή μας και να γίνουν μελέτες και ενέργειες ώστε να προστατευθούν και να εμπλουτιστούν με είδη που πιθανόν να έχουν με τα χρόνια εκλείψει.

Με μεγάλη μας ικανοποίηση είδαμε πως η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει ξεκινήσει την προσπάθεια αξιοποίησης των μονοπατιών (μόνιμη πρόταση της Ένωσης Αγιωτών ).

Επίσης ο αγωνιστικός τουρισμός όπως αναβάσεις αγωνιστικών αυτοκινήτων αλλά και ο μίνι μαραθώνιος στο βουνό μπορούν να συμβάλλουν στην άνοδο του τουρισμού στην περιοχή μας.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Τουρισμού στην περιοχή μας μπορεί να διαδραματίσει και ο λεγόμενος Θρησκευτικός Τουρισμός. Η Αγιά με τις άπειρες εκκλησίες και τα Μοναστήρια της είναι ιδανικός τόπος για το είδος αυτού του Τουρισμού.

Η αλλαγή στη διοργάνωση της γιορτής του μήλου αλλά και η αναβάθμιση της γιορτής του κερασιού μπορούν να βοηθήσουν την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων μας, γεγονός που θα φέρει τεράστια οφέλη και στην περιοχή αλλά και στους παραγωγούς. Δεν πρέπει ούτε στιγμή να μας διαφεύγει, ότι τα προϊόντα μας υπερέχουν σε ποιότητα και εμείς οφείλουμε αυτό να το επικοινωνήσουμε ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά .

Η Αγιά είναι μία καθαρά αγροτική περιοχή και θα ήταν χρήσιμο να καθιερώσουμε σε ετήσια βάση τη διοργάνωση έκθεσης γεωργοκτηνοτροφικών μηχανημάτων και φυτικής τεχνογνωσίας. Η έκθεση θα ενδιαφέρει και θα προσφέρει τεχνογνωσία όχι μόνο τους απασχολούμενους με τη γεωργία και την κτηνοτροφία στην περιοχή μας, αλλά θα μπορούσε με τους σωστούς χειρισμούς να αποτελέσει πόλο έλξης και για επαγγελματίες από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η ανακύκλωση είναι άλλη μία δράση στην οποία πρέπει να επικεντρωθούμε με στόχο να ελαττώσουμε τα απορρίμματα αλλά να εκμεταλλευτούμε και τα οικονομικά οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από την εκμετάλλευση των ανακυκλούμενων υλικών .

 Το αντάμωμα ήταν μία επιτυχημένη κίνηση που αρχικά αγκαλιάστηκε από τους διαμένοντες στην Αγιά και θα μπορούσε με την κατάλληλη προώθηση να ενισχυθεί, να γίνει θεσμός και να προσελκύσει Αγιώτες που ζουν μακριά από τη γενέτειρα να επισκεφθούν τον τόπο τους, να διασκεδάσουν μαζί με τους συμπατριώτες τους. Εμείς στην Ένωση των Καταγόμενων από την επαρχία Αγιάς δίνουμε μεγάλη σημασία στην καθιέρωση του ανταμώματος ως ετήσιο θεσμό και μάλιστα σε ημερομηνία κοντά στο πανηγύρι ώστε να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσότεροι Αγιώτες της διασποράς. Φαίνεται όμως ότι παρά την επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση η ιδέα αυτή δεν καλλιεργήθηκε ώστε να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός και εγκλωβίστηκε. Ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρξουν σωστές γέφυρες συνεργασίας ώστε η διοργάνωση αυτή να καθιερωθεί ως θεσμός και να αποκτήσει όλη την αίγλη που της αξίζει και δηλώνουμε έτοιμοι να συμβάλλουμε με τις μικρές μας δυνάμεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Άφησα τελευταίο το μέγιστο πρόβλημα που ταλανίζει και ταλαιπωρεί τους συντοπίτες μας, το κυκλοφοριακό. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων μέσα στον οικιστικό ιστό της Αγιάς αγγίζει τα όρια του παραλόγου, νομίζω πως είναι επιτέλους η στιγμή εκείνη η περιβόητη μελέτη να υλοποιηθεί για να αποφύγουμε στο μέλλον να θρηνήσουμε θύματα και να γίνει πιο ανθρώπινη η κυκλοφορία των οχημάτων.

Πραγματικά όταν μιλάω για τον τόπο μου αφήνω τον εαυτό μου να παρασυρθεί από την αγάπη που από παιδί έχω για αυτόν τον υπέροχο τόπο, θέλω να πω πολλά, θέλω να γίνονται πολλά, ελπίζω να μην κούρασα τους αναγνώστες και οι υπεύθυνοι για την υλοποίηση όλων αυτών να τα εκλάβουν ακριβώς όπως τα λέω δηλ. σαν μια ευγενική προτροπή και αγωνία ίσως. Ταυτόχρονα θα ήθελα να επαναλάβω πως θα δουλέψουμε μαζί με τους συνεργάτες μου στην Ένωση των Καταγόμενων από την Επαρχία Αγιάς για την ανάπτυξη και την ανάδειξη αυτού του τόπου .

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγιάς αλλά και τον αγαπητό συναγωνιστή, μέντορα και φίλο Ιωάννη Θεούλη για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου και βέβαια την εφημερίδα Ελευθερία που όποτε έχω ζητήσει να με φιλοξενήσει στις σελίδες της το έπραξε άμεσα.

* Αθανάσιος Κ. Οικονόμου

πρόεδρος της Ένωσης Αγιωτών Αθήνας

ηλεκτρονικός μηχανικός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass